01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Investice do škol

Celkem 42 střední školy a školská zařízení tvoří letošní pořadník pro přidělení dotace do investičního fondu, který schválila Rada Jihočeského kraje na svém zasedání v polovině července. Přestože kraj měl letos ve fondu rozvoje školství něco přes 43 milióny korun, k dispozici už má jen 8,5 miliónu...

Celkem 42 střední školy a školská zařízení tvoří letošní pořadník pro přidělení dotace do investičního fondu, který schválila Rada Jihočeského kraje na svém zasedání v polovině července. Přestože kraj měl letos ve fondu rozvoje školství něco přes 43 milióny korun, k dispozici už má jen 8,5 miliónu korun. Ty však postačí jen na nejnutnější opravy a rekonstrukce u prvních 16 škol v pořadníku. Necelých 35 miliónů korun totiž vyčerpají z fondu zastupitelstvem již schválené investice, jako je například dostavba tělocvičny píseckého gymnázia či rekonstrukce dílen SOŠ automobilní v Českých Budějovicích.

(mp)

Žacléřské aktivity

Na začátek léta 2002 už podruhé zaujalo návštěvníky Žacléře, žlutými plakáty propagované "Vítání prázdnin, aneb dneska se už neučíme". Program přepestrý včetně hasičských soutěží pro děti, vystoupení mažoretek ze Rtyně v Podkrkonoší a z Úpice, hudby Hradní stráže, o půlnoci uvítání prvního prázdninového dne.

Samozřejmě, že sem patří i sport, a to nejen k tomuto rozšířenému dětskému dni. Bývá i drakiáda, v zimě bobiáda. Přidržme se nyní zdejší zimy. Její nejbohatší projevy jsou v Prkenném dole, v jakési proláklině asi dva kilometry jižně od středu města. Je to lyžařský areál se třemi dlouhými a dvěma kratšími vleky i s příslušným vybavením. Patří k němu i to, že lyžaři z Trutnova mají možnost přijíždět sem třeba na večer bezplatným autobusem.

Nelze ovšem přehlédnout, že právě ve zdejší lokalitě je také přírodní koupaliště. O účast na hřištích a v sálech není také nouze, někdy, zvláště v zimním období, jsou i potíže se spravedlivým naplňováním rozvrhů hodin. Koná se tu třeba 30 turnajů v šipkách. TJ Baník organizuje co se dá - kopanou, tenis, také šachy, přirozeně zimní sporty. Například i volejbalový turnaj, a to i za účasti polských družstev a německého družebního města Gold Kronach, pro jehož účast pořadatelé obdrželi z Evropské komise pro mezinárodní spolupráci rovněž příspěvek 85 000 korun.

Návštěvník se v Žacléři setká i s motoristickými závody včetně jízdy zručnosti a řadou soutěží pro děti. Jindy se pořádají střelecké závody. Vedení města se těší i z toho, že největší zdejší český výrobní závod patří k nejštědřejším sponzorům. Tak aspoň zbývá více prostředků na zájmy, které slouží vzhledu a dnes lze říci i kráse nejvýchodnějšího místa Krkonoš.

(jf)

revitalizace hřišť

Zrekonstruované hřiště dostala Základní škola Štefánikova a sportovní veřejnost v Hradci Králové. Celkové náklady za nový čtyř dráhový běžecký ovál, fotbalové hřiště s umělým trávníkem, doskočiště, terénní úpravy a za odvodňovací soustavu pod hřištěm činily 7 445 tis. korun. Odbor školství, mládeže a sportu realizuje každý rok opravu jednoho školního hřiště.

Financování hřiště ZŠ Štefánikova bylo rozděleno do dvou let. V roce 2001 Magistrát města Hradce Králové vynaložil 1,721 tisíc korun a v roce 2002 5,724 tisíc korun. V minulém roce byla dokončena modernizace hřiště ZŠ Milady Horákové nákladem 6,985 tisíc korun. V rozpočtu města na letošní rok je předpokládaná částka na revitalizaci hřiště v ZŠ Kukleny zhruba 7,5 mil. korun. Je snahou opravy tohoto hřiště zrealizovat v průběhu letních prázdnin.

(od)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down