01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

PRO VŠECHNY GENERACE

Volný čas mladé populace zásadně ovlivňují instituce s vžitým názvem domy dětí. Nabídka programů a aktivit už dávno není zaměřená pouze na děti a mládež, ale snaží se vyjít vstříc celému věkovému spektru společnosti. Důvodů, které k tomu vedou, je několik. V minulosti mnohá podobná zařízení...

Volný čas mladé populace zásadně ovlivňují instituce s vžitým názvem domy dětí. Nabídka programů a aktivit už dávno není zaměřená pouze na děti a mládež, ale snaží se vyjít vstříc celému věkovému spektru společnosti. Důvodů, které k tomu vedou, je několik.

V minulosti mnohá podobná zařízení bojovala o právo na existenci a poté se ocitla pod silným tlakem ze strany zřizovatelů, na co největší ekonomickou samostatnost a maximální využití objektu. Někde sehrál (pozitivní) roli konkurenční boj v poskytování nabídek na využití volného času, jejichž škála je na trhu stále rozmanitější.

Objekt, v kterém sídlí Dům dětí Ostrčilova v Ostravě-Přívoze byl vybudován jako dům pionýrů. Je dobře architektonicky řešenou budovu. K dispozici má řadu místností, tělocvičnu a baletní sál. Část svých prostor komerčně pronajímá např. Centru pro komunitní práci, střední umělecké škole, tenisovému svazu, ale i soukromé firmě.

Zřizovatelem instituce je od 1. dubna 2001 krajský úřad, který financuje mzdy zaměstnanců a odvody. Náklady na provoz musí organizace zajistit vlastní činností a pronájmy jsou významným ekonomickým příjmem. Potvrzením toho, že existence domu a dětí (tradičně DDM) si na pomyslném trhu našla své pevné místo, dokazuje kromě jiného to, že na některé aktivity přispívá i Magistrát města Ostravy.

Dům dětí je situován tak šikovně, že ač je na frekventovaném místě, neohrožuje děti doprava. Velmi výhodný je fakt, že dům dětí, základní a mateřská škola se nacházejí v těsném sousedství a všechna tři školská zařízení spolupracují. Například poté, co bylo dobudováno školní víceúčelové hřiště, byla uzavřena dohoda všech tří institucí, že jej budou využívat společně. Všechny věkové kategorie zde najdou možnost sportovního vyžití. Hřiště je navíc koncipováno jako otevřené a je jasné, že zde bude plno od rána do večera.

Za povšimnutí stojí to, že na výsledné architektonické podobě sportoviště i na jeho technickém vybavení se podílely děti samy, když své nápady a návrhy, prezentovaly v rámci vyhlášené výtvarné soutěže. Realizátoři projektu si slibují, že zapojením dětí do přípravného procesu budou mít úplně jiný vztah k tomuto místu, doufají, že se neobjeví známky vandalismu a že si děti místo samy ohlídají.

NABÍZENÉ PROGRAMY

Dům dětí přikládá největší význam pravidelné činnosti. Ta se mění podle společenské objednávky, ale také podle toho, s jakými nápady a umem přicházejí lektoři. Vedle řady standardní nabídky zájmových kroužků se v poslední době dům zaměřil na matky s dětmi a na malé děti ve věku už od roku a půl. Programy pro ně připravují maminky na mateřské dovolené, které se stávají lektorkami.

Tyto programy probíhají v dopoledních hodinách, přičemž v době, kdy se maminky věnují samy sobě, je o jejich děti postaráno. Připravené jsou i společné aktivity, např. výtvarné kurzy. Některé programy jsou určené pouze dospělým nebo dětem z mateřských školek, kam lektorky docházejí. Dům dětí organizuje plavání, lyžování i prázdninové pobyty příměstské. Dětem nabízí i prázdninový pobyt ve vlastní základně ve Spálově v Oderských vrších. Tato základna má kapacitu 90 míst, byla při povodních v roce 1997 téměř zničena a následně vybudována v podstatě úplně znovu. Probíhají zde tři po sobě jdoucí čtrnáctidenní turnusy, na poslední termín se rekreační středisko pronajímá.

Ne zcela obvyklou aktivitou je práce s mladými novinářskými adepty. Kroužek vede absolventka novinářské fakulty, která poskytuje metodickou pomoc mladým školním novinářům. Měsíčně jsou pořádány tiskové konference, na něž jsou zváni významní představitelé kraje, města, sportu, kultury atd. Mladí novináři tak získávají nejen teoretické znalosti, ale zakoušejí v praxi, co obnáší novinářské řemeslo. Děti dopředu vědí, kdo se tiskovky zúčastní a na jaké téma bude probíhat. K dané problematice pak získávají informace, aby mohly klást fundované dotazy.

Další, již tradiční aktivitou, je vydávání almanachu dětské poezie. Vychází každý rok a každý rok znovu je potřeba sehnat peníze. "Zpočátku přispěl školský úřad grantem, ale později bylo nutné hledat sponzory," říká ředitelka domu dětí Alice Mydlářová. "Zkusili jsme oslovit všechny základní školy a víceletá gymnázia, protože v almanachu publikují děti z celé Ostravy. Setkali jsme se s pochopením a částka 5 tisíc korun zhruba od 20 škol, stačila pokrýt výdaje," dodává ředitelka. Almanach vychází v nákladu 500 kusů a putuje do jednotlivých škol. Některé výtisky se objeví v knihovnách.

JAK VŠE ZVLÁDNOUT?

Ani v sobotu a v neděli dům nezeje prázdnotou, pořádají se zde taneční a další aktivity. Málokterá instituce je nepřetržitě v provozu patnáct hodin, jako je tomu v Domě dětí v Ostrčilově ulici. Kroužků je 110, z toho je např. jen 18 kroužků keramiky. Během týdne se v domě vystřídá 1600 lidí a je v provozu denně od 7 do 22 hodin. Zajištění bezproblémového celodenního chodu je organizačně velmi náročné.

Přidává se komplikace, která vyplývá ze střídání aktivit, a s tím souvisejícími rozmanitými požadavky na uspořádání sálu. Někdy z hodiny na hodinu je třeba změnit stolovou úpravu a ještě stihnout uklidit. Kromě vrátných, které se na směně střídají, se to musí zvládnout v rámci jedné směny zhruba dvaceti zaměstnanci. Další aktéři spolupracují externě. Zaměstnanci domu dětí mají sice 8 týdnů dovolené, ale vzhledem k charakteru jejich práce, tzn. permanentní aktivity o sobotách a nedělích, o prázdninách a svátcích, tedy ve volném čase nás všech ostatních, jen ztěží hledají vhodný termín, ve kterém by si sami odpočinuli.

Podobně jako v jiných zařízeních tohoto druhu se daří jen ojediněle zaujmout dospívající mládež a problematické jedince z řad mladých nezaměstnaných. Pokud si nevyberou ze stávající široké nabídky, jen ztěží jim lze nabídnout něco specifického, co by je zaujalo natolik, že by opustili již zavedený způsob života, party a drogy.

LUDMILA KUČEROVÁ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down