01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná důtka

Otázka: Manželka pracuje na městském úřadě. Vedoucí jejího odboru jí pohrozila, že v případě opakované nekvalitní práce o tom bude informováno v městském zpravodaji. Také jí naznačila, že jí může být udělena veřejná důtka před všemi pracovníky městského úřadu. Existuje v dnešní době taková možnost?...

Otázka: Manželka pracuje na městském úřadě. Vedoucí jejího odboru jí pohrozila, že v případě opakované nekvalitní práce o tom bude informováno v městském zpravodaji. Také jí naznačila, že jí může být udělena veřejná důtka před všemi pracovníky městského úřadu. Existuje v dnešní době taková možnost?

Odpověď: Podle stávající právní úpravy není takový postup v žádném případě možný. Vztahy mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci jsou upraveny v zákoníku práce, kde jsou jasně vymezena práva a povinnosti zaměstnanců. Sankce za porušení pracovní kázně v podobě "veřejné důtky" , ani sankce v podobě možnosti veřejného informování v městském zpravodaji v současném zákoníku práce obsaženy nejsou.

Podle platného a účinného pracovního kodexu není možné zaměstnance za porušení pracovní kázně sankcionovat ani veřejnou důtkou či napomenutím ani převáděním na jinou práci. Také není možné používat sankci snižováním platu. Jedinou možnou legální sankcí je rozvázání pracovního poměru, a to buď výpovědí nebo okamžitým zrušením.

Pro úplnost je třeba dodat, že zavedení výše popsaných sankcí není z právního hlediska možné ani pokud by to bylo zakotveno v kolektivní smlouvě u daného zaměstnavatele. Takové ustanovení kolektivní smlouvy by bylo ex lege neplatné, jelikož předmětné kolektivní smlouvy mohou zaměstnancům zajišťovat sice určité výhody nad rámec zákoníku práce, avšak nikdy nesmí zhoršovat jejich postavení. A zavedení "mimořádných" pracovněprávních sankcí (veřejná důtka nebo veřejné napomenutí) je nutno za takové zhoršení postavení považovat. Zopakujme si: pokud je určité ustanovení kolektivní smlouvy v rozporu s platnými právními předpisy, pak je v této části kolektivní smlouva neplatná.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down