01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Musíme řešit situaci mladých lidí

Most je poměrně nové město, které bylo postaveno z větší části v letech 1965 - 1990, protože stará zástavba musela ustoupit těžbě uhlí. I když se nemůže srovnávat s ostatními českými či moravskými městy, která byla budována v dlouhých historických obdobích, má všechny předpoklady se postupně stát...

Most je poměrně nové město, které bylo postaveno z větší části v letech 1965 - 1990, protože stará zástavba musela ustoupit těžbě uhlí. I když se nemůže srovnávat s ostatními českými či moravskými městy, která byla budována v dlouhých historických obdobích, má všechny předpoklady se postupně stát bohatým a příjemným centrem severočekého regionu. O jeho perspektívách jsme hovořili s primátorem města Vladimírem Bártlem.

Co jste si předsevzal při nástupu na místo primátora a jak jste úspěšný v plnění svých předsevzetí?

Na místo primátora jsem nastoupil před rokem. Proto jsem měl předsevzetí odpovídající časovému období 1,5 roku, které tehdy bylo do komunálních voleb. Pro zbytek volebního období byl uzavřen dodatek ke koaliční dohodě, což byl pro mne politický závazek. Vedle toho jsem si předsevzal: zjednodušit procesy na úřadě společně s větším využíváním výpočetní techniky, připravit průmyslovou zónu a vstup mexické společnosti Nemak, urychlit tvorbuu územního plánu a připravit ke schvalovacímu procesu. Všechna tato předsevzetí se naplnila. Zatím se mi nedaří řídit svůj volný čas.

Nedávno jste získali ocenění za nejlepší městské internetové stránky v rámci kandidátských zemí východní Evropy. Jak vůbec probíhá komunikace radnice a občanů?

Nabídka komunikace a předávání informací formou internetových stránek je jeden z kanálů, kterým disponujeme. Tyto stránky mají výbornou úroveň, o čemž svědčí řada ocenění. Na druhé straně musíme myslet i na občany, kteří nevlastní výpočetní techniku. Vydáváme jedenkrát měsíčně vlastní noviny. Máme uzavřeny smlouvy o spolupráci s Radiem Most, kabelovou televizí DAKR. Pravidelně jednou za 14 dní pořádáme tiskové konference. Vydáváme tiskopisy a plakáty všech kulturních, sportovních a společenských akcí. Z tohoto přehledu je zřejmé, že občané mají možnost si informace získat. Občané samozřejmě využívají informační povinnosti úřadu a jednání zastupitelstva.

Jaké požadavky na vás nejčastěji vznášejí občané?

Nejčastějším požadavkem je zájem o zvyšování ploch pro aktivní odpočinek včetně rekonstrukce a úpravy parkových ploch.

Vytváříte podmínky pro mladé lidi, aby v Mostě zůstali? Mají šanci najít zde práci, získat byt, kulturně a sportovně relaxovat apod.?

Naše město musí řešit situaci mladých lidí. Ti odcházejí zejména do okolních obcí, kde se vytvářejí nové možnosti při výstavbě rodinných domků a do města dojíždějí za prací. Město má zájem navíc udržet zejména vysokoškolsky vzdělané mladé lidi. Hlavně pro mladé rekonstruujeme a budujeme sportovní areály (např. Benedikt, kde na rekultivovaném území vznikla řada hřišť), areál vodních sportů. Snažíme se pro jejich děti zpříjemnit prostředí bydlení v panelové zástavbě.

Ve městě se rozšiřuje nabídka vysokoškolského studia. Mladé lidi samozřejmě udrží dobré zaměstnání. Chystáme budování nového kina a rekonstrukci kulturního domu.

S nabídkou pro mladé lidi nejsem spokojen v privátní sféře. Není dostatek nových nápadů na diskotéky, klubová zařízení. Tuto úlohu by měla sehrávat privátní sféra.

Ve městě Most na rozdíl od jiných měst existuje převaha nabídky bytů nad poptávkou. Je zde také nejlevnější nájemné a ceny nemovitostí.

Jak vysoká je ve městě a okolí nezaměstnanost? Mezi nezaměstnanými je asi hodně lidí bez vzdělání a někteří nejspíš ani nechtějí pracovat? Mám na mysli hlavně romské spoluobčany. Zabývá se město tímto problémem a z jakého hlediska? Pomáhá vám přitom stát, Evropská unie?

V současné době je v okrese Most nezaměstnanost 21 %. Na druhé straně v našem okrese existují fungující velké průmyslové firmy, které se významnou měrou podílejí na zaměstnanosti a dobrých průměrných příjmech.

Město investuje 150 mil. Kč do průmyslové zóny o rozloze 190 ha a v současné době první investor zahájil budování výrobních hal. Jednáme i s dalšími investory. Samozřejmě je pravda, že při nezaměstnanosti 21 % bude řada občanů, kteří pracovat nechtějí nebo alespoň v současném systému sociálních podpor, v porovnání s možnými výdělky, k práci motivováni nejsou.

Občané, kteří budou mít zájem pracovat u zahraničních investorů, musí mít ochotu se rekvalifikovat či alespoň zaškolovat.

Je pravdou, že mezi nezaměstnanými je velké procento romských občanů. Máme zřízenou zvláštní komisi, která řeší problematiku Romů. Spolupracujeme s romskými koordinátory a zejména s romskými sdruženími. Snažíme se Romy zaměstnávat při našich investičních akcích.

K řešení nezaměstnanosti přispěl stát dotací ve výši 60 mil. Kč na výstavbu průmyslové zóny. Jsme úspěšní při získávání i dalších dotací.

Společně s nizozemskými nadacemi připravujeme projekty k podpoře vzdělávání, zaměstnanosti a využití volného času pro romskou komunitu.

Most se pustil do velkorysého díla - do dokončení výstavby centra města. Podařilo se vám získat pro tuto finančně náročnou investiční akci investora?

Vybudovali jsme nové náměstí. Při projektování byla snaha kopírovat náměstí z bývalého Mostu. Prvním investorem je stát, který staví finanční úřad. Na dobré cestě je výstavba modlitebny, která by mohla začít v roce 2003. Vedeme jednání s izraelskými investory. Nečekáme úspěchy v krátkodobém horizontu. Dostavba by zatím neměla být organizována z městského rozpočtu. Předpokládáme dostavbu v průběhu 10 - 15 let.

Současnou největší investicí je však přestavba koupaliště za zhruba 210 mil. Kč. Předtím jste zrekonstruovali hrad Hněvín za téměř 50 mil. Kč. Není to příliš velká zátěž pro městský rozpočet? Žádali jste o nějaké speciální půjčky či dotace?

Naše město hospodaří velmi dobře. Není prakticky zadluženo a s prvními cizími zdroji počítáme až v letošním roce. Finanční prostředky směřujeme do majetku, který vždy bude ve vlastnictví města. Investice do hradu Hněvín je investice za zhruba 50 mil. Kč do historického majetku a je chloubou města, kdy nám mnoho podobných památek nezůstalo.

Vzhledem k tomu, že jsme byli nuceni přerušit rekonstrukci koupaliště a naši občané jezdili do sousedního Německa za hranice do aquaparků, rozhodli jsme se k většímu projektu, který odpovídá statutárnímu městu.

Jak jsou na tom ekologické investice?

Jsme městem relativně novým s novou infrastrukturou. Kromě dokončení "odkanalizování" neřešíme žádný ekologický problém. Pro nás je důležité přimět vládu k řešení vydolovaného území, které považujeme za vládní dluh. Jedná se o období, kdy prostředky za těžbu byly odváděny do centra. Nyní uhelné společnosti vytvářejí rezervy, ale pro současná vydobývaná území.

Zadluženost některých měst a obcí již překročila únosnou míru. Týká se to také Mostu?

Z analýzy zadluženosti statutárních měst máme nejnižší zadluženost. V současné době znehodnocování peněz a příprav vstupu do Evropské unie, to považuji spíše za chybu. Důležité je rozhodnout, do čeho bude investováno.

Jaký je dopad nových rozpočtových pravidel na daňové příjmy města?

V pravdě je potřeba říci, že město Most na nových rozpočtových pravidlech vydělalo.

Budete znovu kandidovat v podzimních komunálních volbách?

O post primátora se v rámci místního sdružení ODS budu ucházet.

Lýdia Stoupová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down