01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

znak kraje

Znak kraje Vysočina (též na titulní straně) má v prvním poli moravskou orlici jako symbol his torické moravské zemské příslušnosti východní části kraje. Ježek ve druhém poli je symbolem sídelního města kraje (tzv. klíčový derivát městského znaku hlavního města kraje - Jihlavy). Ve čtvrtém poli...

Znak kraje Vysočina (též na titulní straně) má v prvním poli moravskou orlici jako symbol his torické moravské zemské příslušnosti východní části kraje. Ježek ve druhém poli je symbolem sídelního města kraje (tzv. klíčový derivát městského znaku hlavního města kraje - Jihlavy). Ve čtvrtém poli český lev symbolizuje historickou českou zemskou příslušnost západní části kraje. Symbolem dílčí identity kraje jsou jeřabiny ve třetím poli. Jeřáb jako typický strom Vysočiny vyjadřuje nezdolnost a prostou krásu regionu.

Již v červnu minulého roku byl Radou kraje Vysočina schválen text výzvy k veřejnosti k předkládání námětů na symboly třetího pole znaku. V srpnu se pak sešla odborná komise k vyhodnocení návrhů symbolů a byly zpracovány závěry a doporučení k dalšímu postupu. Postoupilo pět motivů: jeřabiny; sněhová vločka; strom a nad ním kosmo položená plečka s kladívkem; bramborový květ; trojvrší. Z nich byly po hlasování veřejnosti vybrány motivy vítězných jeřabin a vločky, která skončila na druhém místě, k dalšímu dopracování heraldikem a členem odborné komise pro posouzení návrhů Mgr. Janem Tejkalem. V listopadu byl zastupitelstvem kraje vybrán a schválen motiv jeřabin. Následně požádal hejtman František Dohnal podvýbor pro heraldiku a vexilologii výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR o schválení znaku a poté požádal předsedu Poslanecké sněmovny o udělení znaku.

- to -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down