01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Uděluje stipendia

Všeobecně se málo ví, že Zastupitelstvo města Ostravy každoročně vyhlašuje a následně uděluje vynikajícím vysokoškolským studentům a interním doktorandům prestižní prospěchové Stipendium města Ostravy. Ostrava se tak stala jediným městem v celém Moravskoslezském kraji, které tímto způsobem motivuje...

Všeobecně se málo ví, že Zastupitelstvo města Ostravy každoročně vyhlašuje a následně uděluje vynikajícím vysokoškolským studentům a interním doktorandům prestižní prospěchové Stipendium města Ostravy. Ostrava se tak stala jediným městem v celém Moravskoslezském kraji, které tímto způsobem motivuje a zároveň oceňuje nejlepší z nejlepších. Stipendium je udělováno od školního roku 1996/97. Celkem bylo poskytnuto 70 vynikajícím studentům denního studia vysokých škol, interním doktorandům a studujícím další vysokou školu v zahraničí s trvalým bydlištěm na území města. Stipendium dostávají vybraní studenti v průběhu školního roku v deseti měsíčních splátkách jako finanční příspěvek na náklady studia a studijních aktivit. Pro školní rok 2002/2003 schválilo zastupitelstvo města novelizaci kritérií a podmínek pro udělování stipendia.

Zcela nově bylo zde zapracováno kritérium pro handicapované se specifickými poruchami učení a těžkými smyslovými vadami, a to z iniciace komise pro handicapované děti a mládež rady města, která navrhla zohlednit takto handicapované vysokoškolské studenty při udělování stipendia zvýšením studijního průměru. Navrhované kritérium vyvolalo širokou diskusi mezi zastupiteli města, členy komisí, pracovníky odboru i vysokoškolskými pedagogy. Na jedné straně zcela negativní postoje k zařazení tohoto kritéria vycházely z oprávněných představ, že Stipendium města Ostravy je prestižní záležitostí města a je určeno pro nejlepší z nejlepších. Doporučovalo se vyhlásit pro handicapované samostatné výběrové řízení podobného typu. Protipólem těchto názorů byla tvrzení, že vysokoškolští studenti s uváděným handicapem se chtějí zařadit mezi své zdravé spolužáky a soupeřit s nimi, a je třeba jim to proto umožnit alespoň malým zohledněním. Jiní naopak vznášeli pochybnosti nad průběhem výběru. Zastupitelstvo města nakonec rozhodlo kritérium zohledňující vysokoškolské studenty se specifickými poruchami učení a těžkými smyslovými vadami v kritériích a podmínkách pro výběrové řízení na udělení již 7. ročníku Stipendia města Ostravy ponechat.

Teprve průběh výběrového řízení ukáže, zda bylo či nebylo vhodné zařadit zohledňující kritérium pro vysokoškolské studenty se specifickými poruchami učení a smyslovými vadami. Domnívám se však, že nové kritérium nikterak nesníží prestiž a úroveň Stipendia města Ostravy, vždyť pojem "nejlepší" je sám o sobě velmi relativní a těžce definovatelný.

Hana Kuzníková,

odbor kultury a vzdělanosti

Magistrátu města Ostravy

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down