01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

OTÁZKA PRO...

RNDr. Rafaela Kršku, přednostu Okresního úřadu ve Znojmě Je podle vás dostatečně zabezpečena delimitace pracovníků OkÚ na jiné instituce? Přechod zaměstnanců okresních úřadů (OkÚ) na jiné subjekty v souvislosti s ukončením činnosti OkÚ je nesporně jednou z nejdůležitějších a také nejcitlivějších...

RNDr. Rafaela Kršku,

přednostu Okresního úřadu ve Znojmě

Je podle vás dostatečně zabezpečena delimitace pracovníků OkÚ na jiné instituce?

Přechod zaměstnanců okresních úřadů (OkÚ) na jiné subjekty v souvislosti s ukončením činnosti OkÚ je nesporně jednou z nejdůležitějších a také nejcitlivějších fází reformy územní veřejné správy. Je nezbytné, aby tento proces respektoval jak zájmy zaměstnanců, tak především zabezpečil zákonný rámec pro přenášené činnosti. Významným faktorem je proto optimální personální obsazení jednotlivých úřadů.

S ukončením činnosti okresních úřadů od 1. 1. 2003 bude veškerá jejich současná činnost převedena na územní samosprávné celky (obce III. stupně a krajské úřady) a na příslušné orgány státu (úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, pozemkové úřady, oblastní archívy, ústřední orgány na úseku dozoru nad přenesenou a samostatnou působností územních samospráv).

Náročnost úkolů, které jednotlivé okresní úřady musejí v rámci delimitace zabezpečit, je nejen v jejich rozsahu, ale také v termínech. Limitující je datum 1. září t. r., do kterého je třeba uzavřít tzv. trojdohody. Podle nich se okresní úřad dohodne se svým zaměstnancem a příslušným územním samosprávným celkem nebo správním úřadem, na který jeho práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů přejdou. Na základě "trojdohody" okresní úřad provede delimitaci zaměstnanců. Nedojde-li k dohodě, stanoví počty a pravidla delimitace Ministerstvo vnitra, a to na návrh přednosty OkÚ s doporučením ředitele krajského úřadu. Podle našeho názoru je snahou Ministerstva vnitra, resortů, krajských úřadů a obcí s rozšířenou působností maximálně zajistit zvládnutí výkonu státní správy po 1. 1. 2003.

Konkrétně v regionu Okresního úřadu ve Znojmě probíhají jednání mezi zástupci resortů, krajského úřadu, obcí III. stupně a OkÚ. V našem okrese budou dvě obce s rozšířenou působností, a to Znojmo (asi 80 % počtu obyvatel okresu Znojmo) a Moravský Krumlov (zhruba 20 % počtu obyvatel okresu).

Je připravena delimitace a zabezpečení informačních a komunikačních technologií. Bezproblémově je řešena delimitace Státního okresního archívu ve Znojmě na oblastní archív k 1. červenci t. r. Zájem zhruba 270 pracovníků našeho OkÚ je pochopitelně více o zaměstnání na Městském úřadě Znojmo. O dojíždění do 30 km vzdáleného Moravského Krumlova či 60 km vzdáleného Brna je zájem téměř minimální, i přesto, že např. Moravský Krumlov nabízí zabezpečení hromadné dopravy. Dále bylo provedeno rozdělení funkčních míst na územní samosprávné celky a na orgány státu a odesláno na MV ČR.

Otázkou je, zda pro zabezpečení tak rozsáhlého a zodpovědného úkolu, jakým je převod činností výkonu státní správy (při jejím stálém zabezpečování OkÚ do konce letošního roku), a který se bezprostředně dotýká více než 18 500 zaměstnanců okresních úřadů (a dalších na stávajících úřadech), není stanovený časový limit příliš krátký.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down