01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Znak kraje

V prvním a čtvrtém červeném poli čtvrceného štítu Královéhradeckého kraje (též na titulní straně) je český lev - stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou a zlatou zbrojí. Ve druhém modrém poli je emblém tvořený zlatým unciálním písmenem G z původní podoby znaku Hradce Králové. Třetí pole...

  obr  V prvním a čtvrtém červeném poli čtvrceného štítu Královéhradeckého kraje (též na titulní straně) je český lev - stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou a zlatou zbrojí. Ve druhém modrém poli je emblém tvořený zlatým unciálním písmenem G z původní podoby znaku Hradce Králové. Třetí pole je modré se zlatou korunou českých královen.

Lev ze státního znaku České republiky vyjadřuje příslušnost Královéhradeckého kraje do Čech. Písmeno G (Gretz - Hradec) představuje sídelní město kraje, je symbolem Hradce Králové již od středověkých dob. Nalézá se na malé pečeti města ze 14. století a v barevném provedení se nachází na svorníku kruchty chrámu sv. Ducha v Hradci Králové (rok 1463, zlatá unciála G na modrém poli). Zlatá koruna v modrém poli je symbolem celého kraje, který se hradecký nazývá od nejstarších dob a zároveň je vyjádřením přívlastku "Králové" v názvu kraje. Podle heraldických pravidel se jedná o znak mluvící, z hlediska heraldiky poměrně ceněný.

- lh -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down