01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

MOŽNOSTI SPOLUPRÁCE

K historicky prvnímu setkání představitelů Zlínského a Trenčínského kraje došlo v dubnu v sídle krajského úřadu ve Zlíně. Slováci se netajili snahou získat od svých zlínských kolegů informace a poznatky, v nichž už mají větší náskok.

V úvodní části přiblížil hejtman Zlínského kraje František Slavík i jeho slovenský partner Štefan Štefanec základní problematiku obou samosprávných celků, které spojuje přibližně sto kilometrů dlouhá společná hranice.

Následovalo jednání v rámci tří pracovních skupin, zaměřených už na konkrétní tematiku. V nich byli zastoupeni odpovědní radní i kompetentní odborní pracovníci obou krajů. První skupina řešila aktuální otázky dopravy a strategického i regionálního rozvoje. Druhý tým se zaměřil na oblast ekonomiky, zejména na současné rezervy v obchodních vztazích. Třetí skupina hovořila o možnostech spolupráce ve sféře zahraničních vztahů, cestovního ruchu a kultury.

Jednání se konalo z iniciativy slovenské strany a představitelé Zlínského kraje na výzvu ujasnit si možnosti vzájemné spolupráce okamžitě vstřícně reagovali. Hejtman František Slavík uvedl v této souvislosti: "Třebaže se koncepce mezinárodních vztahů v rámci Zlínského kraje teprve vytváří, sousedství se Slovenskem rozhodně považujeme za prioritu."

Obě strany se shodly na nutnosti setkávat se v pravidelných intervalech minimálně jedenkrát za půl roku a konkretizovat možnosti kooperace v jednotlivých resortech. Na podzim by se měla uskutečnit výměnná cesta představitelů Zlínského kraje do Trenčína.

Trenčínský samosprávný kraj vznikl teprve prvního ledna 2002, tudíž je teprve ve stadiu rozjezdu. Jeho zástupci se proto podrobně zajímali o řadu praktických otázek, které musel Zlínský kraj řešit už před rokem.

"Naše území se rozkládá na ploše 4501 km2, žije u nás 605 582 obyvatel a 6319 z nich se při posledním sčítání hlásilo k české národnosti. Zatím v našem úřadu pracuje jen 36 zaměstnanců a máme stejně jako vy 45členný regionální parlament. Potýkáme se však se značnými finančními i legislativními problémy a poznatky, jaké můžeme od vás získat, pro nás mají velkou hodnotu," shrnul předseda (tedy hejtman) Trenčínského kraje Ing. Štefan Štefanec. Slovenský host rovněž přiblížil potíže rozjezdu krajských samospráv na Slovensku. "Naše centrální orgány nemají zájem o podporu regionů, budeme muset přidat, abychom se dostali k fondům z evropských struktur. Mrzí mne, že česko-slovenská spolupráce je vyňata z možnosti získávat podporu - na rozdíl třeba od situace v česko-rakouském pohraničí," uvedl předseda Trenčínského kraje.

Slovenští partneři se detailně zajímali o zkušenosti zlínské krajské samosprávy. Štefana Štefance například velmi zaujala informace hejtmana Františka Slavíka o tom, že v České republice již vznikla a pracuje Asociace krajů České republiky, právnický subjekt, zaměstnávající tři profesionální pracovníky, jehož prostřednictvím kraje společně uplatňují své požadavky a vliv vůči centrálním orgánům. "Ano, v jednotě je síla. My se sice snažíme jednat na nejvyšších místech ve vládě, ale zatím to není systematické a účinné. Trápí nás mnoho věcí, rozdrobených do různých resortů a narážíme na silnou byrokracii centrálních orgánů. Věřím, že po volbách se situace změní," řekl Štefanec.

Obě strany se shodly na tom, že ke vzájemně dobrým vztahům mezi Zlínským a Trenčínským krajem předurčuje oba samosprávné celky nejen sto kilometrů dlouhá společná hranice, ale také vazby, které se v minulosti v pohraničí spontánně vytvářely.

"Přátelské kontakty se celé roky udržují mezi oběma regiony také díky různým kulturním akcím v pohraničí, protože v kultuře žádné hranice neexistují," konstatoval hejtman František Slavík.

HELENA MRÁČKOVÁ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down