01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Co se povedlo a co ne?

Listopadové komunální volby se blíží, a pro představitele samospráv i budoucí voliče tedy nastal čas bilancování.
Na to, jaká pozitiva a negativa stávající volební období přineslo, se v pravidelné anketě budeme ptát starostů měst i obcí.

Zuzana Lišková, starostka Mělníka:

"Uvědomuji si, že ze všech problémů a potřeb města se jen část podařila vyřešit, některé záměry nebylo možné realizovat z důvodu finanční náročnosti či nedostatku času. Přesto si myslím, že vzhled města i služby pro občany se výrazně každý rok zlepšují.

Z toho, co se určitě povedlo, bych chtěla připomenout ještě nedávno největší problém města, a to je vybudování čistírny odpadních vod a hlavních kanalizačních řadů. Tím ale výstavba kanalizace ve městě zdaleka nekončí. Další etapa plynule pokračuje a pro nově zvolené městské zastupitelstvo musí být tato investiční akce prioritní. V oblasti životního prostředí jsme téměř dokončili plynofikaci, zlepšila se péče o veřejnou zeleň a čistotu města, byl založen nový park na Podolí a letos dokončíme rekonstrukci nádherného parku na Polabí.

Před dvěma lety jsme uvedli do provozu nový domov důchodců, který je součástí příspěvkové organizace Sociální služby města Mělníka, jež zajišťuje komplexní péči o naše mělnické seniory. Celkovou rekonstrukcí bývalých ubytoven se povedlo vybudovat 64 nových bytů, které byly jako byty startovací přiděleny mladým, začínajícím rodinám. Pro děti mělnických základních škol jsme postavili moderní školní jídelnu, dokončujeme celkovou opravu letního koupaliště a výměnou celé technologie byla zahájena rekonstrukce zimního stadionu.

Jsem velice ráda, že se povedlo přesvědčit městské zastupitele o nutnosti uvolnit finanční prostředky na průzkum mělnického podzemí. Na základě vyhodnocení výsledků průzkumu, bude příští městské zastupitelstvo rozhodovat o postupné rekonstrukci a alespoň částečném zpřístupnění těchto výjimečných sklepních prostor.

A co se nepovedlo? Město Mělník má krásné divadlo, ale velmi postrádá společenský sál vhodný pro plesy a podobné společenské akce. Osobně velmi lituji, že se nám nepodařilo tento konkrétní problém vyřešit. Byly zpracovány studie na dvě možné varianty řešení, ale opravdu z důvodu finančních nebylo nakonec rozhodnuto o realizaci ani jedné z nich. Tento úkol zůstává pro příští volební období.

Dalším velikým problémem je nedostatek bytů, a to především levnějšího bydlení pro sociálně slabší rodiny. Tento záměr je částečně rozpracován a bude jistě řešen v příštích letech. V příštím období by město mělo hledat nové možnosti podpory a rozvoje cestovního ruchu."

Petr Rafaj, místostarosta Frýdku-Místku:

"Za volební období 1998 - 2002 se ve městě Frýdku-Místku podařilo významným způsobem řešit problematiku sociálního bydlení, zbudovali jsme 112 bytových jednotek, z toho 11 pro postižené občany s celkovým investičním nákladem 66 miliónů korun. Velmi významný krok se povedl v podpoře zaměstnanosti.

Do města v současné době vstupuje významný investor, který bude investovat do výrobní sféry přibližně 3 miliardy korun, a bude tak vytvořeno přibližně 2000 pracovních míst. S dalším významným investorem máme podepsanou smlouvu o spolupráci a jeho vstup se připravuje.

V oblasti dopravy jsme dosáhli obratu k lepšímu při rekonstrukci pěších tras. Dnes můžeme konstatovat, že byl významným způsobem zlepšen stav chodníků a většina povrchů je již renovována. Bylo zbudováno nebo rekonstruováno pět řízených křižovatek, rekonstruují se povrchy na náměstí Svobody a před kinem Petra Bezruče - oboje asi za 80 miliónů korun. Dokončili jsme rekonstrukci kina Vlast na rozšíření městské knihovny v částce za zhruba 22 miliónů korun máme jednu z nejmoderněji vybavených městských knihoven.

Další rekonstrukce sálu kina v současné době bude zahájena. Bude zbudován moderní více účelový sál, který bude splňovat nejpřísnější kritéria divadelních souborů nebo provozovatelů moderního umění.

Výčet úspěchů není úplně vyčerpán, ale co se nám nepodařilo úplně, je podstatné prodloužení úřední doby a její rozšíření na více dnů v týdnu. Dále musím konstatovat, že prozatímním nezdarem je nezahájení stavby sportovního stadionu pro naši extraligu házené, ale i volejbalu."

František Doležal, starosta Kaplice:

"Co se nám v tomto volebním období podařilo a co se nedaří? Je velmi obtížné říci, co je nejdůležitější. Jako největší úspěch bych označil výstavbu 56 bytových jednotek v obytném souboru "Šumavská". Především pro komplikace, které s touto akcí souvisely. Jedná se o komplex deseti bytových domů, ve kterých má každý byt i své garážové stání. Současně byly provedeny i terénní úpravy okolních ploch. Složitost byla především v tom, že výstavbu zahájila soukromá firma, která po zhotovení základů výstavbu přerušila a nehodlala pokračovat.

Na nás zůstalo rozhodnutí, zda stavbu převezmeme nebo staveniště ponecháme osudu. Podařilo se mi získat v zastupitelstvu města většinu pro dostavbu započatého díla, podařila se státní dotace a výhodný hypotéční úvěr. Založili jsme bytové družstvo města a lidé zde již rok spokojeně bydlí. Neméně důležitou akcí je jistě plošná plynofikace města. Dále jsme zrekonstruovali některé nevyhovující nebytové prostory na byty a opravili další domy včetně fasád. Protože budeme pověřenou obcí třetího typu, nelze opomenout ani rekonstrukci radnice. V centrální kotelně jsme instalovali točivou redukci, která mimo vlastní spotřeby kotelny dodává elektrickou energii i do sítě.

Zrekonstruovali jsme téměř dvě třetiny parovodů. Dořešili jsme restituční problémy třinácti stavebních parcel a spustila se výstavba rodinných domků. Opravili jsme most v Nových Domkách a udělali nový asfaltový povrch v této části města. Vybudovali jsme novou kanalizaci, nový rozvod pitné vody a asfaltový povrch v Růžové kolonii. Nemalou investicí je nový povrch komunikace v Novohradské ulici včetně nové kanalizace, rozvodu pitné vody a chodníků. Stejně i rozšíření parkovacích míst na sídlišti Na Vyhlídce. Na sídlišti 9. května pokračujeme letos s parkovacími plochami a výstavbou víceúčelového hřiště. Také zahajujeme, po vzoru Novohradské ulice, rekonstrukci Českobudějovické ulice. V květnu začneme s novými chodníky na náměstí a s opravou povrchu vozovky v Dlouhé ulici. Stydět se nemusíme ani za čistotu města. A takto chceme pokračovat.

Město má pouze jeden úvěr, a to přibližně 44 miliónů Kč jako hypotéku na zmíněný bytový soubor "Šumavská", který vlastně splácejí nájemníci formou nájmu. Mimo to máme na účtě aktiva ve výši přibližně 20 miliónů korun, jako zůstatek z prostředků z prodeje akcií ČEZ a plynáren.

Téměř bezúspěšně bojujeme se pouliční prostitucí. Dílčím úspěchem je pouze ve vytlačení této činnosti za hranici katastru města.Také se nám nedaří dosáhnout symbiózy zábavných podniků a diskoték s okolím a čelit různým vandalským kouskům."

Připravil

Václav Drašnar

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down