01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nezávislost AUDITU

OTÁZKA: Myslíte, že nezávislý auditor, kterého bude obec platit, bude opravdu nezávislý? ODPOVĚĎ: Předpoklad nezávislosti auditora je zakotven v zákoně č. 254/2000 Sb., o auditorech. Otázka skutečné nezávislosti auditora, v případě, že objednatel jeho služeb - obec - je současně povinna mu za tyto...

OTÁZKA: Myslíte, že nezávislý auditor, kterého bude obec platit, bude opravdu nezávislý?

ODPOVĚĎ: Předpoklad nezávislosti auditora je zakotven v zákoně č. 254/2000 Sb., o auditorech. Otázka skutečné nezávislosti auditora, v případě, že objednatel jeho služeb - obec - je současně povinna mu za tyto služby zaplatit, je však diskutabilní. Obec je víceméně i finančně zainteresovaná na konečném verdiktu v auditorské zprávě. V případě, že přezkoumání provedené auditorem prokáže, že obec nedodržuje stanovené předpisy (např. účetnictví, sestavení a správa rozpočtu, veřejné zakázky), může to pro obec znamenat, že např. nezíská dotaci či úvěr u banky.

Stejně tak jako v soukromém sektoru, i u územních samospráv může vzniknout situace, že auditorovi bude naznačeno, že v případě, že jeho zpráva bude v jistých ohledech negativní, v dalším roce zakázku provést přezkoumání v dané obci nezíská. A proto existují případy, kdy plán práce auditora obsahuje pouze takové úkony, které jsou z hlediska závěrečné zprávy nekonfliktní a nediskreditují tak obec (např. výběr vzorku, který bude z celoročního účetnictví detailně prozkoumán). Proto si myslím, že odpověď na tuto otázku je velmi subjektivní, záleží na konkrétním auditorovi, jak dokáže podle svého nejlepšího svědomí provést práce pro obec a přezkoumání tak zajistit objektivně, nezávisle.

Z informací, které má Ministerstvo vnitra o provádění přezkoumání hospodaření u obcí, vyplývá, že auditoři bývají často méně informovaní o změnách, např. co se týká rozpočtové skladby, než kontroloři státní - konkrétně pracovníci okresních úřadů. Na druhou stranu existují obce, které mají s auditory velmi dobré zkušenosti, obzvláště velká města, již najímají velké auditorské společnosti.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down