01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

PRŮVODCE EVROPSKOU UNIÍ

Evropská unie (EU) otevřela řadu programů pro podporu vzdělávání, mezi jinými také program Leonardo da Vinci. Program je zaměřen na podporu inovace a zvyšování kvality odborného vzdělávání mládeže i dospělých, zaměstnaných i nezaměstnaných, ve všech odvětvích a oborech. Projektů tohoto programu se...

Evropská unie (EU) otevřela řadu programů pro podporu vzdělávání, mezi jinými také program Leonardo da Vinci. Program je zaměřen na podporu inovace a zvyšování kvality odborného vzdělávání mládeže i dospělých, zaměstnaných i nezaměstnaných, ve všech odvětvích a oborech. Projektů tohoto programu se mohou účastnit členské státy EU, kandidátské země, Norsko, Lichtenštejnsko a Island. V roce 2000 vstoupil program do druhé fáze, která končí v roce 2006. Pravidla programu jsou upravena rozhodnutím Rady 1999/382/EC. Projekty se musí vztahovat k šesti tématickým prioritám: zaměstnanost, partnerství, sociální integrace, adaptibilita a podnikatelství, nové technologie a transparentnost.

Je podporováno pět typů projektů: projekty mobilit jsou zaměřeny na stáže, zlepšující odborné dovednosti a uplatnění mladých lidí a výměny, které slouží k předávání zkušeností a znalostí mezi osobami působícími v oblasti vzdělávání. Pilotní projekty se zabývají vývojem, ověřováním a šířením nových postupů, metod či pomůcek používaných při odborném vzdělávání. Projekty sítí organizací se zaměřují na získávání, shromažďování a využívání znalostí, zkušeností a inovačních přístupů používaných v evropských zemích, zlepšování metod rozborů a prognóz požadavků na dovednosti a šíření výstupů projektů v rámci EU. Projekty databází, průzkumu a analýz vytvářejí srovnatelná data o systémech odborného vzdělávání, provádějí výzkumy a analýzy, sledují a šíří nejlepší postupy a podporují výměnu informací. Cizojazyčné kompetence se zaměřují na vývoj, ověřování a šíření nových výukových materiálů a na inovativní výukové metody dle potřeb konkrétních profesních oblastí.

Program je určen hlavně středním, vyšším, a vysokým školám, podnikům i úřadům, profesním komorám, neziskovým organizacím a rozvojovým agenturám. Projektů se účastní alespoň 3, v případě mobilit 2 partneři, z nichž vždy alespoň 1 je z EU. Partnery mohou být pouze právnické osoby. Finanční podpora projektů mobilit je možná až do výše 5000 eur na 1 účastníka. Podpora ostatní projektů je různá, maximální příspěvek EU podle typu projektu činí 150 000 až 200 000 eur na rok, do výše 50 - 100 % nákladů projektu.

Návrh projektu musí být podán v jednom z oficiálních jazyků EU, projekty mobilit mohou být předkládány v národních jazycích. Projekty databází, průzkumů a analýz se předkládají Evropské komisi, projekty mobilit a ostatní projekty Národní agentuře a kopie Evropské komisi. Termíny podání návrhů jsou stanoveny ve Výzvě Evropské komise, obvykle na začátek roku. Výzva pro období 2003-2004 bude zveřejněna letos. Kromě Úředního listu ES, jsou výzvy dostupné na internetových stránkách Národní agentury (http://www.nvf.cz/), která také poskytuje další informace, přihlášky a formuláře.

Michal Seibert,

Centrum pro evropská studia, VŠB-TU Ostrava

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down