01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výměnné formáty katastru nemovitostí a GIS

Součástí téměř každého geografického informačního systému jsou údaje získávané z katastru nemovitostí, a to: ze souboru geodetických informací, tj. katastrální mapa, jež zobrazuje polohopis pozemků ve formě parcel, polohopis budov a dalších prvků polohopisu (např. most, propustek, osa kolejí železniční tratě) a ze souboru popisných informací, tj. informace o parcelách, budovách včetně jejich vlastníků.

Od července roku 2001, po implementaci nového informačního systému katastru nemovitostí (ISKN) je možné po splnění daných podmínek (více na stránkách www.cuzk.cz) prostřednictvím dálkového přístupu k údajům katastru nemovitostí získávat běžné výstupy z katastru nemovitostí.

Pro účely informačních systémů mají největší význam tzv. hromadné výstupy z údajů katastru nemovitostí, které za úplatu vydávají místně příslušné katastrální úřady. Měrnou jednotkou je 1 kB (cena za 1 kB činí 10 Kč), v budoucnu se předpokládá úprava ceníku za poskytování hromadných výstupů v novém VF. V současné době se vydávají hromadné výstupy dvojího typu:

"Starý výměnný formát" (SVF), jehož strukturu určuje předpis Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK) "Struktura a výměnný formát digitální katastrální mapy, katastrální mapy digitalizované, souboru popisných informací katastru nemovitostí České republiky a BPEJ", verze 1.3 ze dne 24. listopadu 1999, č.j. 5270/1999-22. V podstatě se jedná o formát údajů katastru nemovitostí tak, jak byla data katastru vedena před implementací na nový ISKN, tj. data uspořádaná do databázových souborů *.dbf. Údaje v tomto starém výměnném formátu však budou katastrální úřady poskytovat pouze v tzv. přechodném období asi do září roku 2004.

Od přechodu na nový ISKN katastrální úřady vydávají tzv. "Nový výměnný formát" (nový VF), jehož struktura je popsána v předpisu ČÚZK "Struktura výměnného formátu informačního systému katastru nemovitostí České republiky" ze dne 28. června 2000, č.j. 2957/2000 -1.

V následujících řádcích bych uvedl několik srovnání mezi oběma výměnnými formáty:

Srovnání velikostí obou výměnných formátů (výměnný formát SPI byl pořízen z 200 katastrálních území, výměnný formát SGI byl pořízen ze 30 katastrálních území), údaje v MB (viz graf).

Nový VF je čitelný textový soubor, v němž jsou obsaženy jak údaje SPI, tak údaje SGI katastru nemovitostí, zatímco u SVF jsou údaje SPI uvedeny v databázových tabulkách (*.dbf) a údaje SGI v textovém výměnném formátu (*.vkm).

Předností nového VF je možnost získání pouze tzv. změnových vět, tzn. že nebude nutné při každé aktualizaci informačního systému vyhotovovat hromadné údaje z celé územní jednotky (např. z obce, katastrálního území), ale stačí vyhotovit pouze změny vzniklé v určitém období.

Rovněž nový VF v sobě nese aktualizace číselníků, což jsou přesně definované termíny podle platných předpisů (např. názvy druhu pozemku, využití nemovitosti apod.), zatímco u SVF se uživatel hromadných údajů musel seznamovat se změnami termínů podle svých možností (např. sledovat právní věci na úrovni zákonů a vyhlášek).

Po implementaci na nový ISKN se nepočítalo s tím, že by se mohly údaje přebírat ve SVF. Ukázalo se však, že řada organizací nebyla schopna přebírat data z nového VF a naplňovat jimi své informační systémy. Proto se zpětně od listopadu roku 2001 z dat vzniklých v ISKN zpětně vytváří SVF, což má za příčinu ztrátu některých informací vzniklých při vedení ISKN.

Obecně lze konstatovat, že nový VF umožňuje poskytnout více informací než SVF, je plně kompatibilní s daty nového ISKN, zajišťuje konzistenci dat mezi SPI a SGI. Od roku 2004 bude nový VF jediným procesem pro předávání dat, což bude obnášet přebudování informačního systému.

Způsoby řešení vzniklé situace jsou dva:

1. Zůstat u stávajícího informačního systému s daty ze SVF s tím, že od roku 2004 se SVF přestane vydávat.

2. Orientovat se na nový VF, což bude znamenat inovaci informačního systému.

David Vládek,

DIGIS, spol. s r. o., Ostrava

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down