01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

POCTA TGM

V současné době komunikuje Pardubický kraj s velvyslanectvím České republiky ve Washingtonu v USA. To proto, že se přímo podílí na poctě T. G. Masarykovi. Je zvykem, že většina demokratických zemí světa se uměleckou formou, zpravidla v podobě sochařského díla, snaží na území hlavního města...

V současné době komunikuje Pardubický kraj s velvyslanectvím České republiky ve Washingtonu v USA. To proto, že se přímo podílí na poctě T. G. Masarykovi.

Je zvykem, že většina demokratických zemí světa se uměleckou formou, zpravidla v podobě sochařského díla, snaží na území hlavního města Spojených států amerických vzdát hold té osobnosti, kterou považují za nejvýznamnější pro formování principu svobody, nezávislosti a demokracie ve své zemi. Česká republika a její krajanská komunita jsou v tomto ohledu prvnímu prezidentovi samostatného Československa mnoho dlužny.

Na hejtmana Pardubického kraje Romana Línka se obrátil velvyslanec České republiky v USA Martin Palouš s žádostí o finanční příspěvek na projekt "Socha TGM ve Washingtonu". Rada Pardubického kraje schválila na svém březnovém jednání uvolnění částky 40 000 Kč, kterou kraj přispěje ke zdárné realizaci projektu a svojí účastí zvýší jeho prestiž. Celkové výdaje spojené s úspěšným dokončením tohoto záměru odhadují krajané na 275 000 USD (včetně výdajů na udržování sochy, které představují asi 150 000 USD). Náklady na pořízení sochy a její dopravu a instalaci činí 3 milióny Kč. Kromě centrálních orgánů přispěla již města Brno a Praha, a to částkami 400 000 a 200 000 Kč. Pro realizaci projektu bylo vybráno dílo Vincence Makovského, které je v současnosti ve vlastnictví Národní galerie v Praze.

Socha TGM bude stát ve Washingtonu na velmi prestižním místě, asi pět minut chůze od Bílého domu. Souhlas k umístění sochy na tomto exponovaném místě byl v podobě zákona schválen Kongresem a podepsán prezidentem Bushem.

- oi -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down