01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

PROJEKT BROWNFIELDS AUDIT

Brownfields jsou ekonomicky "podvyužité" pozemky a nemovitosti uvnitř urbanizovaného území, které ztratily svoji původní funkci a využití. Pro obce a města představují ekonomický, právní, sociální, estetický a ekologický problém. Z hlediska současného stavu územního plánování tato problematika...

Brownfields jsou ekonomicky "podvyužité" pozemky a nemovitosti uvnitř urbanizovaného území, které ztratily svoji původní funkci a využití. Pro obce a města představují ekonomický, právní, sociální, estetický a ekologický problém. Z hlediska současného stavu územního plánování tato problematika zatím nehraje podstatnou roli a obce rozšiřují svá zastavitelná území bez ohledu na jakoukoli skutečnost či analýzu nevyužitých ploch v již zastavěných částech obcí, často v jejich centrech. To je způsobeno zejména tím, že územní plány jsou podstatně odděleny od ekonomiky využití území a prakticky se tím nezabývají. Navíc jejich příprava a analýza je zdlouhavá, takže v době, kdy je územní plán schválen, často již neodpovídá stávající realitě a na vznikající Brownfields nemůže reagovat.

Brownfields se rozrůstají jako houby po dešti, zejména z důvodů krachu průmyslových kapacit i přesunu nových ekonomických aktivit do bezproblémových a finančně dotovaných průmyslových a logistických zón. Tím, že se zvyšuje tlak na výstavbu na zelené louce, se také dlouhodobě ekonomicky odčerpává další potenciál rozvoje již postižených území a zvyšuje se jejich počet.

Většina našich obci nějaké to Brownfield má. Ta jim hyzdí prostředí, ale také snižují ekonomickou efektivitu využití území. Když se obec pokusí problém řešit, zjistí, že to není tak snadné. Podstatný vliv na znovuvyužití Brownfields mají státní agentury a jejich programy. Potřebné finance kontrolují soukromé finanční instituce. Pozemky a investiční rozhodnutí jsou často v rukou soukromých vlastníků, kteří mohou vidět věc jinak.

V čem by tedy měla spočívat role místní samosprávy? Zejména v následujícím: učinit znovuvyužití Brownfields místní prioritou, zainteresovat veřejnost na přípravě znovuvyužití, propagovat znovuvyužití, koordinovat priority s nástroji územního plánováni, iniciovat či umožnit scelování majetkových zájmů, iniciovat identifikování a odstranění ekologických zátěží.

V rámci přípravy vstupu ČR do EU je možné pro Brownfields čerpat finanční prostředky předvstupních fondů, a to pro know-how v rámci technické pomoci nebo při dostatečně velkém objemu projektu (nad 5 mil. eur) i z fondů ISPA.

Bohužel, města a obce si neuvědomují, že mohou pro tuto oblast žádat příspěvky, a tudíž neexistují vhodné projekty. I kdyby však byly, nemají dostatek vlastních prostředků na dofinancování projektů - dotační tituly za tímto účelem neexistují. Finance, které se nabízejí z fondů předvstupní pomoci EU (6 - 7 miliard ročně), dnes neumíme plně čerpat. Pokud se do dvou let staneme platnými členy EU, příliv prostředků a možností bude daleko větší. Proto je nezbytné začít identifikovat a připravovat projekty už dnes.

JIŘINA JACKSON,

Institut for Transportation and Development Policy

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down