01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

SOUTĚŽIVOST V SUCHÉM DOLE

Mohlo by se zdát, že v Suchém Dole (okr. Náchod) se 404 obyvateli žijí obyvatelé pro soutěže. Jsou vlastníky Bílé stuhy, také Zelené stuhy v soutěži Vesnice roku a nyní by rádi získali další ocenění. Má to své ověřené a potvrzené důvody.

Účast na soutěžích pomáhá k naplnění zdejších představ o zkrášlení obce, která vznikla kolem roku 1253, tedy před 750 léty. Poprvé se Suchodolští ocitli mezi pěticí nejúspěšnějších obcí v roce 2000. Získali tak dotaci 400 000 korun z dotačního fondu pro obnovu venkova.

Za předpokladu ovšem, jak to vyžadují předpisy, že si na své tvůrčí plány pro rozvoj obce přidají dalších 600 000 korun ze svého rozpočtu. Z rozhodnutí devítičlenného zastupitelstva peníze také přidali "už ze svého".

"Ne proto, že bychom chtěli obsadit místo jen v jakési tabulce vítězů, ale naopak, hodláme i tímto způsobem posilovat náš rozpočet a - pokud to jde - získávat další prostředky k povznesení obce," připomíná starosta Vítězslav Vítek. Tentokrát se stal milión dobrou posilou pro první etapu zamýšlené nástavby prodejny.

"Jenže k jejímu dokončení - s pořízením sedlové střechy, umožňující vybudování bytových prostor - bude třeba ještě další dva milióny," dodává.

Místostarosta Ing. Václav Podstata také připomněl, že by snad prospěla účast ještě v dalším ročníku soutěže. Suchodolští se do soutěže, kterou tehdy obeslalo celkem 217 obcí ze třinácti krajů, opravdu znovu přihlásili. A opět uspěli.

V září roku 2001 jim bylo uděleno ve Skuhrově nad Bělou čestné uznání za péči o zeleň. Vloni v listopadu pak ve vítězné obci Kameničky na Chrudimsku převzali zástupci Suchého Dolu z rukou ministra pro místní rozvoj tentokrát Zelenou stuhu. Rovněž za péči o zeleň. Připevnili si ji na prapor obce na veřejné schůzi za účasti téměř 90 občanů. Ke stuze jim bylo přidáno opět 400 000 korun.

PÉČE O LES

Není divu, že je obec Zelenou stuhou ozdobena. Přispělo k tomu i kácení a využití dřeva ze stotřicetiletého porostu na ploše bezmála jednoho hektaru. (Celkem obec vlastní asi osm hektarů lesa.) K pomoci při výsadbě celkem 3500 smrčků, borovic, jedlí, buků a modřínů bylo vyzváno obyvatelstvo.

Účast na bezplatné brigádě svědčí o zaujatosti a dobrém vztahu ve prospěch obce. Jedinou odměnou zde bylo přiměřené občerstvení. Celkové příjmy za asi 340 kubíků vytěženého dřeva se přiblížily půlmiliónové částce.

ÚSPĚŠNÝ ROK

Starosta Vítězslav Vítek sdělil další záměr - přihlásit se do soutěže i pro rok 2002, což předpisy dovolují. Vždyť šlo loni, ve srovnání s vítěznou obcí Skuhrov nad Bělou, snad jen o nevelký rozdíl. Nejvyšší vítězství bylo tehdy na dosah. V roce 2002 není úkolů pro Suchodolské méně.

Povšimněme si ještě, co významného se skrývalo v "soutěžním" životě Suchého Dolu roku 2001. Starosta jej považuje za velmi úspěšný. Už také proto, že obecní rozpočet byl vyrovnaný. V části Slavný, v jedné z místních lokalit, byla upravena autobusová zastávka a přebudována na hasičskou zbrojnici za nejméně jednostotisícíkorunový náklad. Pokračovala kompletní rekonstrukce nízkého napětí a veřejného osvětlení.

Nejrozsáhlejší prací je zahájení nástavby nad prodejnou, kde také vznikne prostor pro obecní úřad.

NIKOLIV MARNÁ SNAHA

Úspěch lze spatřovat i v pokračující dobré práci s mládeží, za kterou získali Suchodolští už ono první ocenění - Bílou stuhu. Co se za tímto konstatováním skrývalo? Jednak všestranná pozornost školce se třinácti dětmi, jednak pokračující ruch v pětitřídní základní škole, otevřené ke spokojenosti občanů znovu po patnáctileté přestávce právě před deseti léty.

Šestadvacet školáků má k dispozici opět i rozsáhlou zahradu a teď i s obnoveným altánkem. Suchý Důl se dostal do podvědomí i v okolních obcích činností svého loutkového divadla. Nazývá se poněkud provokativně - "Marná snaha" - s kterou se tu mladí lidé "rozjeli" po dvacetileté přestávce. Hraje se v sále hostince, tři tituly za rok, představení vždy pro sto lidí, opakovaně a nejednou také v okolních obcích.

Z dalších činností připomeňme aspoň to, že zde působí čtyři mládežnická hasičská družstva.

Povznášející sezóna v obci trvá vlastně po celý rok. Třemi králi začíná - obchůzkou s koledami po domech, následují plesy včetně dětského karnevalu.

Letošní masopust ožil už po sedmé. Pochopitelně s maskami a průvodem. Slaví se Velikonoce s pomlázkami, připomíná se historka o vzniku tzv. Čertovy skály, kde se pálí čarodějnice. Suchodolský den je zase hasičskou záležitostí pro děti a rovněž veřejným loučením s prázdninami. Následuje Svatováclavské posvícení s pohárem hasičských družstev, tancem i následným pondělním průvodem k pomníku padlých s položením květin.

K první neděli adventní se staví vánoční strom, kolem Mikuláše se prohánějí čerti a naděluje se dětem, které také samy připravují každoroční besídky. Silvestr byl na konci tisíciletí i s ohňostrojem. Populární jsou sportovní soutěže nejrůznějšího druhu.

Pokračují rovněž snahy o ochranu přírody. Občané proměnili v roce 2001 poměrně nevzhlednou náves ve středu obce, kde bývala kdysi traktorová stanice, v pohlednou parkovou plochu. Přidali i pamětní kámen a obstarali do kaple nový zvon. Mají také pořádná vydání.

Dlužné částky doplatí - podle uzavřené smlouvy a stanovených dvou splátek - v prvním pololetí letošního roku. Šlo o náklad celkem 730 000 korun. Suchodolští se totiž pustili do závěrečné, už třetí, nejnáročnější etapy rekonstrukce a budování obecního osvětlení s 50 světelnými body. O ledačems z toho, co je v tomto článku podrobněji rozvedeno, píše "Suchodolský občasník". Pro obča-ny je to vlastně jakési zrcadlo jejich obce, občas i dávné historie. Je na místě připomenout, že zde mají svého kronikáře, videokazety o významných událostech obce, tj. např. o praporu a znaku, o průběhu posvícení, o novém zvonu atd.

Byla vydána také pohlednice, ve spolupráci se sousedními obcemi propagační skládačka národní přírodní rezervace Broumovské stěny a Stolové hory. Obec přispěla i správě zdejší chráněné krajinné oblasti, do které patří, na úpravu křížů procházející Vambeřické cesty, připomínané kdysi i v Babičce Boženy Němcové.

Pamatuje se také na cykloturistické cesty. Jedna s názvem "Okruh stěny" měří 53 kilometry, druhá je "Vyhlídková", o poloviční délce, zato se startem i cílem v obci. V okolí jsou místa pro tábory skautů z Prahy, pionýrů z Dobrušky, podmínky pro soutěže Polický vandr, Rallye, Běh Broumovskými stěnami.

Přijíždějí kluby i ze Šumavy, z Pardubicka atd. V popředí zájmu, napříště patrně i turistického, bude "Šolcovna", jakési neoficiální místní muzeum staré zemědělské techniky, vytvářené jedním ze zdejších nadšenců.

Dá se říci, že o co z činností a zájmů našich občanů zavadíme, to najdeme i v předhůří Broumovských stěn - v Suchém Dole. Právě pestrost života a práce může být i předpokladem k případnému vítězství v soutěži Vesnice roku.

JOSEF FARSKÝ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down