01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

KOLOTOČ V PARLAMENTĚ

Na své 46. schůzi Poslanecká sněmovna projednala v prvním čtení poslanecký návrh novely zákona o obecní policii (sněmovní tisk 1179). Po rozpravě rozhodla přikázat předložený návrh k projednání výborům pro obranu a bezpečnost a také pro veřejnou...

Na své 46. schůzi Poslanecká sněmovna projednala v prvním čtení poslanecký návrh novely zákona o obecní policii (sněmovní tisk 1179). Po rozpravě rozhodla přikázat předložený návrh k projednání výborům pro obranu a bezpečnost a také pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Poté půjde do druhého čtení.

Stanovisko vlády k návrhu novely je nesouhlasné. Konstatuje sice, že dosavadní zákon č. 553/91 Sb. již zcela nevyhovuje praxi. Zároveň připomíná, že současné problémy v této oblasti nelze odstranit mechanickým a nekoncepčním rozšiřováním pravomocí obecní policie (OP). Mimo jiné zdůrazňuje, že obecní policie musí zůstat především nástrojem obce k zabezpečení pořádku ve věcech veřejných, jež náleží do samostatné působnosti obce. Novela by proto neměla přesouvat těžiště úkolů do oblasti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, což je svěřeno Policii ČR.

V poslanecké diskusi zpravodaj Radim Turek uvedl: "Navrhovaná právní úprava dostatečně nezohledňuje, že strážníci obecní policie jsou v pracovněprávním vztahu a nikoliv ve služebním, jako je tomu u příslušníků Policie ČR, z čehož vyplývá, že jejich povinnosti nejsou shodné. Rozšíření pravomocí OP není v předloženém návrhu zákona doprovázeno zvýšením požadavků na odbornou a morální způsobilost strážníků. Z návrhu plyne, že subjektem odpovědným za plnění úkolů OP má být tato policie jako celek, avšak odpovědnost za plnění těchto úkolů musí nést jednotliví strážníci (citace vládního stanoviska).

Přibližně jedna třetina sborů OP nemá více než tři strážníky. Je tedy otázka, zda navrhovaná úprava vlastně posílí jejich činnost, nebo může vést k rozčarování v obcích. Zda budou schopni plnit to, co se podle nového návrhu bude od nich vyžadovat. Nebudou na to zřejmě dostatečně vybaveni a vycvičeni a budou postrádat odpovídající služební zázemí. Nelze souhlasit s iniciující skupinou poslanců, že navrhovaná novela nezatíží obecní rozpočet. Předpokládám, že v řadě případů její akceptování povede k zániku malých obecních policií či k adekvátnímu snížení stavu strážníků u větších OP. V menších místech bude novela neúčinná, kontraproduktivní."

Ministr vnitra Stanislav Gross mj. řekl: "Zákon staví obecní policii do role orgánu obce. V tom není zásadní problém, kromě jediného. Je asi obtížné, aby orgán jedné obce mohl působit a vykonávat některé činnosti mimo území své obce, byť v případech, které jsou vyjmenovány. Veliteli obecních a městských policií jsou starostové a primátoři. Jinak řečeno, o změnách zákona je třeba jednat právě s nimi a nejen komunikovat s asociacemi a výkonnými vedoucími obecních policií. Nejreprezentativnějším shromážděním starostů je Svaz měst a obcí."

JOSEF JELÍNEK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down