01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová příručka

Je nesporným faktem, že řada našich spoluobčanů se za celý svůj život nikdy nestane účastníkem soudního řízení. Osoby působící v příslušných budovách proto víceméně obcházíme s jakousi posvátnou úctou. Do styku s policejními orgány však každý z nás...

Je nesporným faktem, že řada našich spoluobčanů se za celý svůj život nikdy nestane účastníkem soudního řízení. Osoby působící v příslušných budovách proto víceméně obcházíme s jakousi posvátnou úctou. Do styku s policejními orgány však každý z nás ať už pasivněji anebo aktivněji tu a tam přichází. O jejich činnosti bychom proto měli mít určitou sumu vědomostí. Realita však je dosti odlišná. Co ostatně říci k počínání jistého občana, který se na místím policejním oddělení domáhal přiznání náhrady škody vzniklé na jeho majetku údajně z nedbalosti souseda?

Právě k odstranění takovýchto mezer v právním vědomí by mohla přispět nyní vycházející publikace spoluautorů Pavla Matese, Břetislava Čechmánka, Matěje Hromádky, Květoslava Kramáře a Jindřicha Rajmana s názvem Policejní právo. Ve své edici Soubor platných předpisů ji společně vydávají nakladatelství LINDE Praha, a. s., a IFEC, s. r. o.

Vlastní obsah publikace tvoří především texty platných právních předpisů. K nim náleží zejména zákon č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 553/1991 Sb., o obecní policii, ve znění pozdějších předpisů. Texty, jak bylo výše naznačeno, jsou uváděny v aktuální verzi. To již samo o sobě představuje pro čtenáře značný přínos pokud zvážíme, že zákon č.283/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů byl od svého vydání novelizován téměř dvacetkrát a zákon č. 553/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů pětkrát. V této souvislosti je třeba ocenit i skutečnost, že text zákona o Policii České republiky v sobě zahrnuje i text novely provedené zákonem č.265/2001 Sb., která nabyla účinnosti ke dni 1. 1. 2002. Jednotlivá ustanovení uvedených předpisů jsou komentována, což představuje další cenný zdroj informací.

Osobně se domníván, že nezasvěcený čtenář musí po seznámení se s příslušným textem jednoznačně opustit velmi silně zakořeněnou představu, podle níž těžiště činnosti obou policejních složek spočívá v represivní činnosti.

Publikace dále obsahuje texty prováděcích předpisů k výše uvedeným zákonům a předpisů s nimi souvisejících resp. výňatky z těchto předpisů. Tato ustanovení jsou, vzhledem k rozsahovým omezením, opatřena jen stručnými poznámkami anebo ponechána bez vysvětlivek.

Pořízení knihy tedy lze doporučit každému, ať už z řad laické nebo odborné veřejnosti, kdo chce získat zevrubnější přehled o práci policejních orgánů. Zároveň však je třeba zmíněnou publikaci chápat i jako určitý závazek, a to pro autory i pro obě nakladatelství. Nepochybně totiž lze očekávat, že zde uváděné předpisy v horizontu několika let doznají výraznějších změn a příručka si vyžádá nové, aktualizované vydání.

Jiří MAŠTALKA

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down