01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

KUTNOHORSKÁ ZLATÁ MINCE

Koncem března vydala Česká národní banka do oběhu další zlatou pamětní minci z cyklu Deset století architektury. Jedná se o minci v hodnotě 2000 Kč s pozdněgotickým motivem kutnohorské kamenné kašny. Regionální prezentace v Kutné Hoře se zúčastnili mimo jiné viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer a starosta Květoslav Hlavatý.

Mince se vydává ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (tzv. proof), které se liší povrchovou úpravou a hranou. Na rubové straně je vyobrazena kamenná kašna ve stylizovaném perspektivním pohledu. Typ písma respektuje dobu, ve které byla kašna postavena.

  obr

Autorem návrhu je Josef Oplištil, minci razila Bižuterie Česká mincovna, a. s., v Jablonci nad Nisou.

  obr

UNIKÁTNÍ PAMÁTKA

Kutnohorská kašna byla z obecních financí postavena v letech 1493 - 1495, letopočet 1495 dokončení stavby je vytesán na plášti stavby. Autorství kašny je problematické - z archivních pramenů nevyplývá. Literatura uvažuje právě o Matěji Rejskovi, protože Rejsek se v devadesátých letech v Kutné Hoře podílel na stavbě chrámu svaté Barbory, kde stavěl vysoký chór i jeho opěrný systém. Kromě chrámu Svaté Barbory působil i na řadě staveb městských a patrně i na přestavbě Vlašského dvora pro Vladislava II.

Kašna prošla dvěma rekonstrukcemi a původně vypadala trochu jinak než vypadá dnes. Po ztrátě své funkce byla využívána - poněkud kuriózně - i jako místo pro elektrický transformátor.

Kutnohorská pozdněgotická kašna nemá minimálně ve středoevropském měřítku srovnání, neexistuje známá analogie.

  obr

DESET STOLETÍ ARCHITEKTURY

Emisní cyklus "Deset století architektury" začal v loňském roce 2001 románským slohem - Znojemskou rotundou, ranou gotiku reprezentoval motiv kláštera ve Vyšším Brodě. V letošním roce bude vedle prezentované kutnohorské kašny koncem září emitována mince s renesančním litomyšlským zámkem. Postupně by do roku 2005 měly být vydány ještě tyto mince: pozdní renesance - štíty domů ve Slavonicích, baroko - zámek Buchlovice (2003), empír - zámek Kačina, novogotika - zámek Hluboká (2004), kubismus - lázeňský dům v Lázních Bohdaneč, současnost - Tančící dům v Praze (2005).

Všechny mince mají, resp. budou mít, nominální hodnotu 2000 Kč, průměr 20 mm a hmotnost 6,22 g (1/5 troyské unce). Raženy jsou ze zlata o ryzosti 999,9. Náklad je limitován - u běžné kvality počtem 2500 kusů, u špičkové kvality 3300 kusů. Zájem veřejnosti o dosavadní ražby je velký.

Bohatý emisní program má ČNB do roku 2005 i pro stříbrné pamětní mince. Koncem dubna byla vydána do oběhu mince k 550. výročí ustanovení Jiřího z Poděbrad zemským správcem, následovat bude mince s portrétem Jaroslava Vrchlického a mince k poctě dr. Thomayera.

VÁCLAV DRAŠNAR

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down