01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ZKUŠENOST Z FRANCIE

Působení mezi dětmi a mládeží probouzí v současnosti pozornost regionálních i místních správ a samospráv mnoha zemí Evropy. Patří k nim také Francie, z jejíhož severu přinášíme zkušenost regionu Pas-de-Calais Sever (5,7 tis. km2, přes 2,5 mil. obyvatel, hlavní město Lille).Ke spoluodpovědnosti a...

Působení mezi dětmi a mládeží probouzí v současnosti pozornost regionálních i místních správ a samospráv mnoha zemí Evropy. Patří k nim také Francie, z jejíhož severu přinášíme zkušenost regionu Pas-de-Calais Sever (5,7 tis. km2, přes 2,5 mil. obyvatel, hlavní město Lille).Ke spoluodpovědnosti a společnému postupu v péči o mládež se přihlásila: organizace Francas, demokratické hnutí pro výchovu, oddech a volný čas dětí, založená v r. 1944; CEMEA, střediska výchovy v metodách aktivní výchovy působící od druhé poloviny 30. let ve výchově animátorů pro děti, mládež i dospělé; Liga pro vzdělávání, vycházející z dlouhodobých demokratických a laických zásad francouzského vzdělávání a výchovy.

Tato tři sdružení podepsala v r. 1999 pro následující rok s místními složkami a institucemi tří resortů (mládeže a sportů - školství - práce a zaměstnání) společné stanovisko a iniciovala v departementu program "Nové služby pro děti - mládeže". Jeho cílem bylo motivovat místní činitele k většímu uznání volného času dětí a mládeže, podnítit nové aktivity, a v neposlední řadě tím vytvořit pro mladé lidi nová pracovní místa.

Projekt měl touto činností oživit danou oblast sociálního života a zvýšit spoluodpovědnost jednotlivých činitelů, přitom posilovat význam navržených aktivit a sjednocovat názory i praktické postupy; rozšiřovat individuální i kolektivní iniciativy a posilovat jejich společenskou prospěšnost; umožňovat pedagogické i sociální inovace a v konečném výsledku zvýšit pružnost příslušných struktur reagujících na aktuální potřeby.

V průběhu roku 2000 se uplatnily následující přístupy:

Bylo zpracováno a podpořeno 45 projektů a jejich původně předpokládaný počet byl překročen; tři čtvrtiny z nich předložila dobrovolná sdružení a čtvrtinu obce. Projekty byly zaměřeny na umění a kulturu; výchovu k evropskému občanství; nové informační a komunikační technologie; zlepšování životního prostředí. Týkaly se různých cílových skupin (od dětí předškolního věku - přes mladé lidi zejména z vesnického prostředí - až po mimoškolní aktivity sociálně handicapovaných).

Z hlediska obsahu 30 % projektů obsáhlo tradiční animační aktivity, 20 % lepší přístupnost k existujícím institucím, 20 % přístup ke kultuře a novým technologiím a další pětina rozvoj asociačního života. Pozoruhodné je, že se realizací projektů vytvořilo 75 - 80 nových pracovních míst pro mladé lidi.

Uskutečnily se čtyři jednodenní semináře zúčastněných institucí na tato témata: výzvy volného času (pro vytváření nových aktivit dětí a mládeže a ke zpracování projektů); volný čas občanů (k projektům ve prospěch působení v místě); inovace a sociální užitečnost volného času; volný čas jako požadavek na sociální život a ekonomický rozvoj území.

Semináře se konaly v různých městech regionu (Lille, Dunkerque aj.). Prosincového se účastnilo 120 zástupců institucí se vztahem k dané tématice: místní poslanci a představitelé kolektivit občanů; zástupci sdruže-ní, místní ekonomiky, výchovných a vzdělávacích institucí i animátoři.

Jako pomoc předkladatelům projektů proběhl kulatý stůl věnovaný optimalizaci rozvoje a sociálního života území. Také on soustředil široké spektrum zájemců: starosty různých typů obcí počínaje vesnicemi; občanská sdružení dětí, mládeže i dospělých (např. organizace "Stárněme jinak" nebo sdružení ředitelů místních podniků).

Cílem setkání bylo vzájemně se blíže poznat, ujasnit další postupy a pružně řešit rozvoj území s přihlédnutím k jeho specifikaci; usilovat o harmonizaci výzev globalizace s místními možnostmi; odpovídat na potřeby obyvatel a různých oblastí jejich života (práce - volného času - bydlení - kulturní tvořivosti - občanské participace - solidarity).

Výsledkem spolupráce zmíněných tří dobrovolných sdružení se stalo rovněž vydávání dvouměsíčního zpravodaje. Volný čas (Temps libre) s podtitulkem "Nové aktivity dětí a mládeže". Zpravodaj má sice pouze čtyři stránky formátu A 4, zahrnuje však občasné informace o dosavadní činnosti i příštích plánech. V rámci uzavřené dohody ho financuje regionální rada Pas-de-Calais. Zpravodaj je zdarma rozesí-lán všem, kteří o něj projeví zájem.

Také zde platí, že se možnosti společným postupem a spoluprací posilují. Stojí proto za úvahu využívat zkušeností takové spolupráce i v podmínkách současného vývoje naší společnosti; aktuálnost tohoto přístupu zvyšuje vznik krajů, kterým se i v tomto směru otevírá prostor a nové možnosti.

BŘETISLAV HOFBAUER

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down