01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ŘÍZENÍ Městské POLICIE V NERATOVICÍCH

Zákon o obecní policii č. 553/91 Sb. v § 3 odst. 1 říká, že obecní policii řídí starosta, případně jiný člen obecního zastupitelstva. Co se však pod slůvkem řízení rozumí, nevysvětluje.V sedmnáctitisícových Neratovicích má městskou policii na...

Zákon o obecní policii č. 553/91 Sb. v § 3 odst. 1 říká, že obecní policii řídí starosta, případně jiný člen obecního zastupitelstva. Co se však pod slůvkem řízení rozumí, nevysvětluje.V sedmnáctitisícových Neratovicích má městskou policii na starosti starosta František Morava, kterého jsem se zeptal, jak dosti početný bezpečnostní sbor řídí.

NÁZOR STAROSTY

"Uvedený zákon skutečně pojem řízení nevymezuje. Jen v § 4 odst. 3 stanoví, že řídící osoba - u nás tedy starosta - jedná jménem obce v pracovněprávních vztazích strážníků. Z tohoto ustanovení se dá odvodit jako řídící povinnost starosty i to, co zákon v § 25 ukládá obci - zajišťovat školení a výcvik strážníků. Mohlo by se tedy zdát, že záleží na jednom voleném funkcionáři, čím se městská policie zabývá. U nás to tak rozhodně není.

Při řízení vycházím z usnesení zastupitelstva a rady ve veřejnopořádkových záležitostech. Ukládám veliteli městské policie základní úkoly a také kontroluji jejich plnění. O výsledcích zase zpravuji radu a zastupitelstvo.

Důraz kladu na dodržování vyhlášek města, na sledování čistoty a pořádku (skládky, kontejnery), na parkovací kázeň, ale třeba i na okamžité řešení sousedských či rodinných sporů občanů."

Zákon o obecní policii v § 3 odst. 2 umožňuje obecní radě pověřit některými úkoly při řízení obecní policie určeného strážníka.

"Zřídili jsme funkci velitele této služby a na základě konkurzního řízení do ní jmenovali Lubomíra Vinklera. Byly mu stanoveny povinnosti a odpovědnost. S velitelem jsem v denním kontaktu, informuje mě o situaci ve městě. Radíme se společně, jak na tu či onu záležitost reagovat, jak řešit problémy. Je logické, že se nezabývám organizováním konkrétní činnosti jednotlivých strážníků, ale o všem mám zevrubný přehled."

Povinnosti velitele městské policie jsou velmi podrobně popsány v pracovní smlouvě. Jsou tu stanoveny úkoly organizační, bezpečnostní i ekonomické. Mimo jiné velitel odpovídá za správný chod útvaru, za dodržování pracovního režimu a ústrojové kázně podřízených, za provádění kontroly zbraní a střeliva i za provoz přidělených vozidel. Je povinen znát bezpečnostní, pořádkovou a dopravní situaci ve městě - zajišťovat a řídit všechny akce uvedeného charakteru. O závažných věcech musí velitel bezprostředně informovat starostu.

SLOVO MÁ VELITEL

"Neratovickým strážníkům velím dva roky. Vsadil jsem na soustavnou práci s těmito lidmi, na jejich znalosti a schopnosti, na důslednou kontrolu. To mě naučili v Policii ČR, kde jsem dost dlouho působil. Myslím si, že máme v současné době dobré výsledky represivní, ale především preventivní. Jednotliví strážníci mají jednak stálé rajóny, jednak se podílí na společných opatřeních. Co si budeme povídat - práce 23 lidí je ve městě znát. Pomáhá nám i nedávno instalovaný kamerový systém. Také spolupráce s obvodním oddělením Policie ČR je dobrá, což značně usnadňuje řešení některých deliktů. V poslední době je to zejména pytláctví.

Ještě se zmíním o jedné formě kontroly strážníků. Do vozidel MP jsme zabudovali elektronickou "knihu jízd". Umožňuje zpět-ně vidět na monitoru - v časovém i prostorovém sledu - kudy auto projíždělo, kde zastavilo, jak dlouho stálo. Údaje jsou nezpochynitelné. Osádky to vědí, ví to i veřejnost. Tímto zařízením se podařilo kontrolovat plnění pokynů pro strážnickou činnost a zároveň zlikvidovat představy některých občanů, že hlídky v noci v autech spí," řekl velitel Městské policie v Neratovicích Lubomír Vinkler.

Jakožto náhodný pozorovatel nemohu zhodnotit dosahovanou kvalitu práce komunální policie a výslednost její činnosti. Zdá se však, že si vede dobře, že aktivně ovlivňuje veřejný pořádek ve městě. Nicméně mám drobnou připomínku: strážníci nosí na náramenících stejnokroje funkční označení, což je v rozporu s vyhláškou č. 88/1996 Sb. (§ 11 odst. 2). K vydání této vyhlášky zmocnil zákon č. 553/91 Sb. (§ 27 odst. 1) Ministerstvo vnitra.

JOSEF JELÍNEK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down