01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přínosné projekty

Přínosné projekty V jedenáctém ročníku soutěže o "Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí 2001", kterou uděluje každoročně asociace českých a mezinárodních společností Business Leaders Forum, byly oceněny převážně projekty zabývající se otázkami odpadového hospodářství. Cílem soutěže je...

Přínosné projekty

V jedenáctém ročníku soutěže o "Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí 2001", kterou uděluje každoročně asociace českých a mezinárodních společností Business Leaders Forum, byly oceněny převážně projekty zabývající se otázkami odpadového hospodářství.

Cílem soutěže je soustředit a popularizovat projekty, které uvědoměle přispívají ke zlepšení životního prostředí, zdraví a bezpečnosti práce. Příležitost měly všechny organizace, jejichž činnost vedla k měřitelnému zlepšení životního prostředí, zdraví zaměstnanců či obyvatel v místě působení organizace. Přihlášené projekty ve finančním vyjádření reprezentují více než čtvrt miliardy korun investovaných do životního prostředí.

Projekty posuzovala nezávislá porota v čele s profesorem Bedřichem Moldanem. Byly hodnoceny bodově podle kritérií různé váhy, které se snaží postihnout komplexnost a šíři záběru, originalitu, dobrovolnost, přínos a finanční rozsah projektu. Díky tomu je možné objektivně srovnat i velmi rozdílné projekty.

Vítězem se stala Tesla Sezam, a. s., z Rožnova pod Radhoštěm za projekt "Snižování emisí do ovzduší", ve kterém firma z vlastní iniciativy a bez legislativního tlaku prakticky eliminuje zatížení okolní obydlené zóny organickými těkavými látkami.

Koncentrace v odpadních plynech byly již před realizací projektu pod mezí zákonných limitů, nyní jsou ještě více než stokrát nižší.

Zvláštní cena v oblasti veřejné správy byla udělena Městskému úřadu v Holešově za projekt "Informační, vyrozumívací a varovací systém obyvatelstva". Město Holešov zavádí systém, který svojí komplexností, propojením s jinými složkami státní správy i způsobem financování velkou měrou přispívá k ochraně obyvatel před průmyslovými haváriemi.

Informační a varovací systém je navržen tak, aby mohl naprosto spolehlivě pracovat i v situaci, kdy by město postihla jakákoliv vážná přírodní katastrofa (například povodeň) nebo průmyslová havárie.

Zvláštní ocenění směřuje do občanského sdružení Diakonie Broumov za příspěvek "Ekologické zpracování domovního odpadu". Projekt je poněkud jiného charakteru než většina ostatních. Sdružení vytvořilo program "Celorepublikové banky použitých oděvů, hraček, školních potřeb a jiných materiálů vhodných pro další užití pro humanitární účely", který velmi nápaditě využívá synergii s ochranou prostředí a nabízí separaci a zpracování druhu odpadu, který jinak zůstává nevyužit.

- jš -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down