01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Poplatky v nové roli

Poplatky v nové roli Rovněž Nová Role stála před rozhodováním, jak se vypořádat s novým zákonem o odpadech č. 185/2001 Sb. Město vlastní sice skládku odpadů, ale ta je na katastrálním území obce Božičany. S ohledem na zvýšení celkových nákladů na uložení odpadů na skládce, bylo nutné rozhodovat o...

Poplatky v nové roli

Rovněž Nová Role stála před rozhodováním, jak se vypořádat s novým zákonem o odpadech č. 185/2001 Sb. Město vlastní sice skládku odpadů, ale ta je na katastrálním území obce Božičany. S ohledem na zvýšení celkových nákladů na uložení odpadů na skládce, bylo nutné rozhodovat o zvýšení sazby i pro občany. Pokud srovnáme poplatek na osobu a měsíc v minulém roce, což činilo průměrně 40 Kč, a násobíme 12 měsíci, vyjde nám částka 480 Kč za rok. Dle nové obecně závazné vyhlášky se jedná o 500 Kč za rok. Takže fakticky dochází v průměru k nárůstu o 20 Kč na osobu ročně. Mnohé rodiny však dosud neměly navýšené zálohy za odvoz odpadu a platily proto např. jen 20 Kč - 30 Kč nebo dokonce jen 9 Kč na osobu. Při vyúčtování služeb za rok, pak na odvoz odpadů doplácely, nebo se nedoplatek vyrovnal z přeplatku ze záloh na teplo a teplou vodu.

Zastupitelé města se k tomuto problému nestavěli zády, ale naopak velice aktivně spolupracovali svými návrhy na tvorbě obecně závazné vyhlášky č. 1/2001 o systému shromažďování, sběru, přepravě, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu, a obecně závazné vyhlášky č. 2/2001, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy komunálního odpadu.

Většina občanů města chápe tuto problematiku v souvislostech s ochranou našeho životního prostředí. Na druhé straně berou tuto problematiku v tomto momentě tak, že to pro ně znamená začátkem roku zaplatit větší částku najednou. A to za jedno pololetí 250 Kč na osobu. Vícečlenné rodiny tak musí najednou vydat větší částku z rodinného rozpočtu, než byly zvyklé v minulých letech po jednotlivých měsících. Tento moment je dle mého názoru tím stěžejním.

Apeloval jsem na občany, aby pochopili, že by bylo velice problematické pro město vybírat tento poplatek měsíčně. Ani většině občanů by se zřejmě nehodilo každý měsíc docházet s poplatkem za sebe, či za rodinu na městský úřad.

Přiznávám nedostatek v tom, že jsme občany měli o novém způsobu vybírání místního poplatku za odpady informovat dříve a celou otázku podrobněji osvětlit. Nedošlo by k mnoha nedorozuměním a dohadům. Věřím, že po vysvětlení všech souvislostí přijmou naše rozhodnutí s pochopením.

VÁCLAV HEŘMAN,

starosta města

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down