01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Znak kraje

Koncem ledna z rukou předsedy Poslanecké sněmovny slavnostně převzali znak a prapor Zlínského kraje (též na titulní straně) zástupci hejtmana Libor Lukáš a Josef Mikeska. "Hledání symboliky, která by v heraldické zkratce zachytila rozmanitost našeho kraje, nebylo jednoduché, neboť se v něm...

Koncem ledna z rukou předsedy Poslanecké sněmovny slavnostně převzali znak a prapor Zlínského kraje (též na titulní straně) zástupci hejtmana Libor Lukáš a Josef Mikeska. "Hledání symboliky, která by v heraldické zkratce zachytila rozmanitost našeho kraje, nebylo jednoduché, neboť se v něm setkávají tři etnografické celky a kulturně i geograficky je velmi bohatý. Přesto se nám, myslím, při tvorbě znaku podařilo najít jednotící prvky, společnou myšlenku, která prohlubuje vědomí nové krajské identity," uvedl statutární zástupce hejtmana Libor Lukáš.

"Podobě znaku jsme v našem kraji věnovali poměrně hodně času a myslíme si, že výsledek tomu odpovídá. Jsme rádi, že náš návrh byl schválen a znak mohl být oficiálně udělen," řekl zástupce hejtmana Josef Mikeska.

Znak bude používán zejména pro slavnostní příležitosti. Pro běžnou práci a propagaci by měl kraj používat spíše logo, na něž vypsal soutěž.

Autorem znaku je heraldik Miroslav Pavlů z Kelče, jehož řešení vybrala již na začátku léta 2001 odborná komise celkem ze čtyř předložených návrhů. K původní variantě však byly při červnovém zasedání zastupitelstva vzneseny určité výhrady, takže autor musel některé detaily přepracovat. Tvůrce obdrží odměnu 25 tisíc korun.

V levém horním poli je zobrazena Moravská orlice, v pravém horním poli je symbol Velké Moravy - kniha a patriarší kříž. Levé dolní pole vyjadřuje obecnou symboliku regionu: zkřížené valašky zastupují Valašsko, radlice charakterizuje Hanou a vinný hrozen Slovácko. Pravé dolní pole reprezentuje šternberskou hvězdou krajské sídelní město kraje Zlín.

- to -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down