01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Samospráva a Evropská unie

Založení Společného konzultativního výboru EU-ČR bylo schváleno při první návštěvě krajských představitelů v Bruselu v únoru minulého roku. První setkání členů proběhlo koncem ledna to hoto roku v Praze.

Výbor regionů Evropské unie je orgán poradní a existuje od roku 1993. Je složen z 222 zástupců oblastí a měst zemí EU. Jeho cílem je zapojit místní a oblastní samosprávy do rozhodování na úrovni Evropské unie. Jeho členové mají projednávat politiku a kroky Evropské unie, jež se dotýkají regionů. Výbor regionů sice nemůže rozhodovat, ale všechny orgány unie s ním musí konzultovat otázky regionální politiky, vzdělávání a životního prostředí a na jeho připomínky musí brát ohled. Tím výbor významnou měrou spoluurčuje politiku společenství v uvedených oblastech. Česká republika je po Polsku druhou zemí, která navázala pravidelnou spolupráci s Výborem regionů EU.

Hlavním úkolem Společného konzultativní výboru EU - ČR je navázání pravidelných kontaktů mezi samosprávou v ČR a Výborem regionů Evropské unie. Společný výbor by měl zlepšit komunikaci mezi českými regiony a Evropskou unií a spolupracovat na cílené přípravě krajů na vstup do EU. Jedním ze společného záměru je také posílení informovanosti občanů v ČR o rozšíření unie.

Dialog a spolupráce budou přípravou na budoucí práci v samotném Výboru regionů EU, napomohou k přistoupení k unii a usnadní výměnu informací o aktuálních otázkách společného zájmu.

Petr Zimmermann,

hejtman Plzeňského kraje

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down