01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bezpečnost Pardubického kraje

Koncem února 2002 jednala Bezpečnostní rada Pardubického kraje. Šlo již o čtvrté pravidelné jednání. Zástupce ředitele Policie ČR - Správy Východočeského kraje plk. JUDr. Jaroslav Jonák seznámil členy bezpečnostní rady s novou organizační strukturou policie platnou od 1. 1. 2002. O připravenosti a...

Koncem února 2002 jednala Bezpečnostní rada Pardubického kraje. Šlo již o čtvrté pravidelné jednání. Zástupce ředitele Policie ČR - Správy Východočeského kraje plk. JUDr. Jaroslav Jonák seznámil členy bezpečnostní rady s novou organizační strukturou policie platnou od 1. 1. 2002. O připravenosti a dobré práci svědčí i ocenění, které se východočeské správě policie dostalo z rukou ministra vnitra v kategorii "Nejlepší správa kraje Policie ČR".

Hasičský záchranný sbor (HZS) Pardubického kraje svými každodenními zásahy a pomocí občanům v nouzi funguje velmi dobře. Podle slov svého ředitele pplk. Ing. Miroslava Kvasničky bude v letošním roce mimo jiné věnována pozornost přípravě a zprovoznění "evropské linky tísňového volání 112". V současné době se připravují odborníci, kteří budou již od 1. 1. 2003 "na ostro" linku obsluhovat.

Působení jednotlivých složek přednemocniční neodkladné péče v rámci Pardubického kraje je stabilní, k podstatným změnám v poskytované péči od května 2001, kdy se konalo 2. jednání bezpečnostní rady, nedošlo. "Ve čtyřech okresech Pardubického kraje jsou zařízení zdravotnické záchranné služby (ZZS) vzájemně rovnocenně postavená, zajišťují primárně svou spádovou oblast a v případě velkých mimořádných událostí je možná meziokresní spolupráce včetně nasazení letecké záchranné služby z celé republiky, v rámci koordinace prováděné ze zákona střediskem v Hradci Králové," řekl ředitel ZZS Pardubice MUDr. Dušan Libiak. Zdravotnickou záchrannou službu v letošním roce stále ještě zřizují okresní úřady. S jejich zánikem však je nutno rozhodnout, zda se zřizovatelem stane stát nebo kraje nebo bude přijat jiný kombinovaný model. O tom, jak bude ZZS fungovat od ledna příštího roku, bude jednat s Ministerstvem zdravotnictví hejtman Roman Línek.

Havarijní plány okresů Pardubického kraje byly zpracovány Hasičským záchranným sborem, okresními úřady a jednotlivými složkami v rozsahu jejich působnosti již v roce 2001. Jsou schváleny přednosty OkÚ a projednány v bezpečnostních radách okresů. Svou konečnou podobu by měly dostat do 30. června 2002.

Dalším bodem jednání byl i materiál s názvem "Analýza rizik území Pardubického kraje". Tento dokument se stane výchozím podkladem celého systému krizového plánování. Cílem je důkladně popsat území Pardubického kraje z různých hledisek, podchytit a "zatřídit" možné mimořádné situace na jeho území. Bylo rozhodnuto, že se bude pokračovat v upřesnění tohoto dokumentu, který již teď má kolem 200 stran, a bude rozpracován za úzké spolupráci krajského úřadu, HZS, Policie ČR a dalších. V konečné fázi by měl představovat jakýsi souhrn všech zásadních a potřebných informací použitelných pro řešení mimořádných i krizových situací.

Členové rady rovněž projednali materiál Správy státních hmotných rezerv, kdy je možno, v případě krizové situace vyžádat "humanitární pomoc" až pro 1500 osob. Prostředky jsou určeny pro první 3 dny k zajištění životních potřeb fyzických osob, které se ocitly v krizové situaci a které nebyly evakuovány. Oprávnění k vyžádání humanitární pomoci má také hejtman jménem kraje. Dávka pro jednotlivce představuje konzervovanou dávku potravin, oděv, obuv, spací pytel a balenou pitnou vodu. Byl schválen pracovní plán bezpečnostní rady na rok 2002, který předpokládá další jednání v červnu a prosinci.

- vh -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down