01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veletrh URBIS 2002

Letošní devátý ročník veletrhu URBIS, který proběhne v rámci Stavebních veletrhů Brno 23. - 27. dubna, navazuje na úspěšnou loňskou koncepci. Veletrh nese dva podtituly: Fórum investičních příležitostí a Technologie a zařízení pro města a obce. Je možností představit se a demonstrovat investiční...

Letošní devátý ročník veletrhu URBIS, který proběhne v rámci Stavebních veletrhů Brno 23. - 27. dubna, navazuje na úspěšnou loňskou koncepci. Veletrh nese dva podtituly: Fórum investičních příležitostí a Technologie a zařízení pro města a obce.

Je možností představit se a demonstrovat investiční příležitosti v českých městech a regionech v komplexní podobě. Nová podoba veletrhu jako Fóra investičních příležitostí reflektuje právě zvýšený zájem zahraničních investorů a umožňuje přehledně zveřejnit nabídku i poptávku v této oblasti.

Jediný ve východní Evropě

Podle manažera Stavebních veletrhů Rudolfa Böhma je URBIS jediným veletrhem ve východní části Evropy zaměřeným na investiční příležitosti, tj. soustřeďující nositele rozvojových zón, vlastníky pozemků a nemovitostí na jedné straně a investory na straně druhé, současně však i státní správu, ministerstva, finanční organizace a realitní kanceláře.

"Již minulý ročník ukázal, že je to dobrá myšlenka, která nám dává naději směřovat k neskromnému cíli, totiž aby v Evropě byly tři velké veletrhy investičních příležitostí, nemovitostí a průmyslových zón - EXPO/REAL Mnichov, MIPIM Cannes a brněnský URBIS. Zatím jsem ovšem skromnější, letos očekáváme účast asi tří desítek měst, která budou prezentovat své průmyslové zóny, plány územního rozvoje a také už realizované zahraniční investice," říká R. Böhm.

I takový rozsah nicméně stačí k tomu, aby si návštěvník udělal dobrou představu o zainvestování průmyslových zón, stejně jako o stavu investic do obytných celků, jejichž ukázky by v expozicích také neměly chybět.

Ekonomický význam veletrhu URBIS potvrzuje záštita předsedy vlády Miloše Zemana a avizovaná účast několika ministrů na jeho zahájení. Spolu s nimi jsou v Brně očekáváni krajští hejtmané, několik set primátorů a starostů a další představitelé státní správy a veřejné samosprávy všech úrovní.

"Loňský ročník ukázal, že pět veletržních dnů poskytuje ideální příležitosti k výměně názorů a zkušeností. Nejde jen o investiční nabídku, ale také například o finanční zajištění, o kterém je možné přímo na místě jednat s bankovními ústavy," zdůrazňuje Rudolf Böhm.

Mezi vystavovateli nalezneme mimo jiné Československou obchodní banku, Státní fond rozvoje bydlení, Centrum dopravního výzkumu, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj aj.

Kontakty nemusíte hledat

Opomenout nesmíme ani druhou, tradiční a prozatím také rozsáhlejší část veletrhu URBIS - Technologie a zařízení pro města a obce. Právě zde získají návštěvníci potřebné kontakty a informace týkající se problematiky komunálního rozvoje. K hlavním tématům patří infrastruktura města, výroba vody, elektřiny a páry, dopravní systémy, parkoviště a čerpací stanice, městské osvětlení, městský mobiliář, software pro správu měst a obcí a zařízení pro zábavu, sport a vzdělávání.

Bohaté zastoupení se opět očekává v sekci "město a zahrada", kde zmíníme alespoň rozsáhlou expozici mechanizace pro údržbu zahrad a parků značky Electrolux. Poměrně vysoká účast je také v oblastech zařízení a služeb zaměřených na čistotu města (největší stánky patří firmám PEKAS Praha, ALFINE Brno, Multicar JVK Teplice a SIMED Dvůr Králové n. Labem) a zpracování městského odpadu a odpadních vod (vystavují mimo jiné ASIO Brno, SOME Jindřichův Hradec a SEPARA Brno).

Společně se stavebnictvím

Nová "investiční" podoba veletrhu URBIS umocňuje výhody termínového spojení s mezinárodními veletrhy IBF a SHK, věnovanými problematice stavebnictví. Vznikla tak komunikační platforma, v níž mají zastoupení jak investoři z komunální sféry a nositelé finančního kapitálu, tak nejvýznamnější realizátoři stavebních zakázek.

Jak poznamenal Rudolf Böhm: "Zjednodušeně řečeno: přijede-li developer s kufrem plným peněz, je zde schopen nalézt nejen průmyslovou zónu, v níž své peníze může utratit, ale i stavebního dodavatele."

Nabídka stavebního veletrhu je pro obce a města samozřejmě zajímavá i jinak. Mnohé obory, jako územní plánování, architektonické, projektové a inženýrské služby nebo stavební právo a jakost ve výstavbě, úzce souvisejí s komunální problematikou.

Návštěvu si proto zaslouží nejen veletrh URBIS, ale i další součásti Stavebních veletrhů 2002: 7. mezinárodní stavební veletrh IBF, 3. mezinárodní veletrh technických zařízení budov SHK, ENVIKONGRES věnovaný problematice tvorby a ochrany životního prostředí s doprovodnou mezinárodní výstavou, stálá výstava vzorových rodinných domů EDEN 3000 a Stavební centrum.

Proti velké vodě

Novinkou doprovodného programu je konference "Ochrana před povodněmi", pořádaná ve spolupráci s Českou asociací zpracovatelů povodňových plánů. Její prezident Jan Papež předpokládá účast asi 800 zástupců samospráv, starostů, primátorů a hejtmanů z celé republiky. Mezi představiteli sídel nejvíce postižených v roce 1997, kteří budou referovat o svých zkušenostech s povodní a s likvidací jejích následků, nechybí například starosta Otrokovic Stanislav Mišák a primátor Zlína Zdeněk Dostál.

O problematice velké vody budou informovat také specialisté z Integrovaného záchranného systému ČR - hasiči, vojáci a policie. Dále se konference zúčastní zástupci Ministerstva životního prostředí ČR, pracovníci všech pěti hlavních povodí našich řek, Českého hydrometeorologického ústavu a další odborníci. Jednání bude probíhat ve dnech 24. až 26. dubna vždy od 9 hodin v administrativní budově na výstavišti, sál 102.

"Každý den bude mít stejnou náplň, ale všichni přihlášení by se najednou nevešli ani do velkého sálu," vysvětlil J. Papež.

Atraktivní součástí projektu je výstavka s praktickými ukázkami následků povodňové vlny přímo v bazénu mezi pavilony G a Z. V nádrži budou simulována protipovodňová opatření včetně bezpečnostního systému při záplavě rodinného domku. Ukázky doplní expozice protipovodňové techniky předváděné zástupci armády a hasičů.

"Představitelé obcí spatří v akci technické prostředky, které jinak znají většinou jen teoreticky. Také se dozvědí, na koho se se svou žádostí o pomoc a výkonné stroje mohou obrátit. Kdyby tyto informace měli už v roce 1997, nemuselo dojít k tak velkým tragédiím a škodám," konstatoval J. Papež.

Doprovodný program

Nejvýznamnější událostí doprovodného programu letošního ročníku bude IX. celostátní kongres starostů a primátorů měst a obcí ČR, který se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 9 do 16 hodin v Rotundě pavilonu A.

Mezi hlavní témata bude patřit zadluženost obcí a uplatňování zákona o odpadech. (Pozn. red.: Při příležitosti kongresu bude předána "Cena Moderní obce".)

Ale nezůstane jen při něm. Pozornost si zaslouží také konference na téma "Inovace a technologie v rozvoji regionů" (23. 4., 10.00 - 13.00 hod., administrativní budova, sál 102), seminář "Rozvoj průmyslových zón a vstup zahraničních investorů II" (24. 4., 14.00 - 16.30 hod., Kongresové centrum, sál C), seminář "Program obnovy venkova" (25. 4., 13.00 - 17.30 hod., Kongresové centrum, sál C) a seminář "Postavení obcí a jejich obchodněprávní smlouvy" (26. 4., 9.00 - 14.00 hod., administrativní budova, sál 103). Reprízy se dočká také setkání přestavitelů nových krajů - Hejtmanský den.

Zvláštní zmínku si zaslouží seminář "Humanizace dopravy ve městech" (administrativní budova, sál 103, 10.00 - 13.00 hod.), k jehož hlavním tématům patří parkování ve městech, cyklistické stezky, zásady pro stavební úpravy silničních průtahů apod. Jak uvedl garant semináře Ing. Jaroslav Heinrich z Centra dopravního výzkumu, humanizace v tomto případě znamená upřednostnění dopravy pěší a cyklistické a důraz na celkové uspořádání parkovišť a uličního prostoru v obcích.

Z ostatních akcí doprovodného programu Staveních veletrhů vybíráme dvoudenní mezinárodní konferenci "Dřevo - stavební materiál třetího tisíciletí", další dvoudenní mezinárodní konferenci "Návrat do města", věnovanou problematice památek, seminář "Regenerované panelové domy" a Stavební poradenské centrum, sídlící po celou dobu konání veletrhu v pavilonu V.

Bližší informace k veletrhům i doprovodnému programu jsou k dispozici na webové stránce www.bvv.cz/urbis.

- dz -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down