01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Průvodce Evropskou unií

Program SAPARD napomáhá kandidátským zemím při přijímání legislativy společenství v rámci společné zemědělské politiky a uskutečnění strukturálním změn v jednotlivých zemědělských sektorech a na venkově. Program mohou využívat v letech 2000 až 2006, maximálně však do konkrétního data vstupu do EU....

Program SAPARD napomáhá kandidátským zemím při přijímání legislativy společenství v rámci společné zemědělské politiky a uskutečnění strukturálním změn v jednotlivých zemědělských sektorech a na venkově. Program mohou využívat v letech 2000 až 2006, maximálně však do konkrétního data vstupu do EU.

Účast ČR na programu SAPARD je zajištěna na základě "víceleté finanční dohody", která představuje technický, právní a procedurální rámec programu. Tato dohoda byla podepsána v únoru 2001 společně s "roční finanční dohodou". Roční finanční dohody stanovují konkrétní výši předvstupní pomoci Evropského společenství pro ČR v jednotlivých letech.

V ČR za program odpovídají Ministerstvo zemědělství (http://www.mze.cz/) a Ministerstvo pro místní rozvoj (http://www.mmr.cz/). Obě ministerstva koordinují naplňování programu v souladu s prioritami a opatřeními stanovenými v Plánu rozvoje zemědělství a venkova ČR na období 2000-2006. Pro implementaci programu byla zřízena na Ministerstvu zemědělství Agentura SAPARD.

Evropská unie uvolní na program SAPARD pro ČR ročně až 22 mil. Kč. Podíl spolufinancování programu českou stranou by měl tvořit 12,5 % u projektů vytvářejících výnosy (žadatel musí zajistit spolufinancování 50 % z vlastních zdrojů, 37,5 % financuje EU) a 25 % u projektů nevytvářejících výnosy (zde EU financuje až 75 %, zbývající část by měla být spolufinancována z veřejných zdrojů).

Ve výjimečných případech může EU financovat i 100 % nákladů na opatření zaměřená na technickou a odbornou pomoc. Předpokládá se, že finanční prostředky se budou poskytovat v podílu 2:1 mezi projekty v sektorech zemědělství a rozvoje venkova.

Český plán rozvoje venkova identifikuje tři prioritní oblasti finanční a technické pomoci. Šedesát pět procent celkových nákladů je zaměřeno na investice v zemědělském sektoru a sektoru zpracování potravin za účelem posílení konkurenceschopnosti a zejména k přijetí a prosazení příslušných norem EU. Druhou prioritní oblastí (asi třetina ročního příspěvku EU) je rozvoj venkova. Třetí priorita se týká opatření k implementaci programu SAPARD pomocí vzdělávacích projektů a technické asistence.

Zájemci, kteří se chtějí ucházet o projekty a finanční pomoc z programu SAPARD, se mohou obracet se žádostí na všechny regionální pracoviště Agentury SAPARD, Ministerstva pro místní rozvoj a na všechny zemědělské agentury Ministerstva zemědělství.

Igor Černý,

Centrum pro evropská studia,

VŠB - TU Ostrava

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down