01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Úspěch nezávisí jen na penězích

V současné době je na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsáno 11 lokalit České republiky. Je to pocta a závazek k tomu, že se města o zděděné kulturní hodnoty dokáží postarat a zachovají genia loci, který se vytvářel staletí. Mezi tyto vyvolené patří Telč. Senátor a...

V současné době je na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsáno 11 lokalit České republiky. Je to pocta a závazek k tomu, že se města o zděděné kulturní hodnoty dokáží postarat a zachovají genia loci, který se vytvářel staletí. Mezi tyto vyvolené patří Telč.

Senátor a starosta Telče Mgr. Václav Jehlička říká: "Program regenerace městských památkových rezervací a regenerace městských památkových zón (MPR, MPZ) je jedním z nejlepších počinů Ministerstva kultury." Program s finanční pomocí státu napomáhá k záchraně a rozvoji nejcennějších částí našich historických měst.

Program v Telči

Malebné jihomoravské město Telč bylo založeno na přelomu 12. a 13. století. Dochovat téměř neporušený charakter a ráz města se podařilo díky tomu, že město "nepostihla" průmyslová revoluce na začátku 19. století a leželo mimo hlavní dopravní tahy. V roce 1970 prohlásilo Ministerstvo kultury historické jádro Telče za městskou památkovou rezervaci. Od roku 1992 je také zapsáno na seznamu kulturních památek UNESCO. Tento fakt s sebou kromě jiného přináší větší pozornost světa a zájem turistů.

Telč měla zpracovanou koncepci již v roce 1989. Ta byla prvně aktualizována v roce 1995, další v roce 1999 pro období 2000 - 2001. Vloni na podzim schválilo telčské zastupitelstvo novou verzi. Je to Program regenerace městské památkové rezervace na poměrně dlouhé období 2002 - 2010. Dokument prošel veřejným projednáváním, v rámci kterého podávali občané písemné připomínky. Ty předjednala, stejně jako další problematiku, komise pro regeneraci MPR.

Obsáhlý dokument je zpracován do maximálních podrobností a pojímá široké souvislosti. V materiálu je analyzována historie, poloha města a regionu, politické uspořádání, složení obyvatelstva, doprava, turistický ruch a životní prostředí. Městská památková rezervace je zmapována z hlediska vlastnických vztahů, technického stavu objektů, komunikací, zahrad a parků, ale i požadavků na městský mobiliář. Jsou zde stanoveny regulativy pro novou výstavbu a rekonstrukce v městské památkové rezervaci. Materiál demonstruje fakt, že úspěch nezávisí výhradně na množství finančních prostředků, ale jde zároveň o změnu myšlení a životního postoje. Jde o to, zakódovat přístupy ke kulturním hodnotám v tom nejširším slova smyslu do každodenního života.

S tímto cílem motivuje Telč své občany např. udělováním ceny za nejlepší přístup k rekonstruované památce s důrazem na revitalizaci. Cena není spojená s finančním ohodnocením, jedná se o prestižní záležitost.

Přímé investice města do MPR činily za roky 1998 - 2000 10,4 mil. Kč, státní příspěvek za stejné období 7,6 mil. Kč a finance vložené vlastníky 11 mil. Kč. Mezi zvláštní nepřímé investice, které se ovšem rezervace maximálně týkají, patří např. odbahnění rybníků (23 mil. Kč), plynofikace (3 mil. Kč), úprava komunikace s pěší zónou (5,9 mil. Kč), plynofikace a ČOV (93,2 mil. Kč). Program na dané období má vyčíslenou potřebu finančních prostředků ve výši 160,35 mil. Kč. Tato investice by odstranila hlavní problémy v MPR.

Zároveň je však jasné, že péči vyžadují i památky v městské zóně a další cenné objekty, které nejsou v seznamu kulturních památek, takže ve skutečnosti je potřeba finanční částky mnohem vyšší.

Město Telč je přitažlivé už tím, že je zapsáno na Seznamu památek UNESCO. Leží blízko hranic s Rakouskem a je častým cílem rakouských návštěvníků. Roční návštěvnost města je asi 400 tisíc osob, z toho asi 100 tisíc navštíví zámek. Starosta Václav Jehlička říká: "Usilujeme o kulturní cestovní ruch."

Základní úlohu hraje kvalita služeb - možnosti ubytování, parkování či stravování a dále např. nabídky kulturního a společenského dění či programy pro specializované skupiny návštěvníků s užším zájmem. Mezi zvyšováním počtu návštěvníků města a jeho ekonomickou situací je přímá úměra, ale je třeba se vyvarovat příliš masivního turismu, který by mohl způsobit škody nejen na památkách, ale i na prostředí a atmosféře města. Telč se snaží uchovat klid a intimitu obydleného města i přes obrovské množství turistů.

O skutečnosti, že památky jsou častým cílem turistů, kteří přinášejí do města peníze, nikdo nediskutuje. Co je však teprve ve fázích zrodu, tj. snaha spočítat, jak velkým procentem se na celkových příjmech podílejí kulturní památky. Jedním z možných zadání je spočítat, jak se zhodnotí jedna koruna vložená do památky. Jakmile někdo takovou věrohodnou analýzu vypracuje, je nasnadě tlak na to, aby se alespoň část těchto prostředků do oprav památek vracela. Senátor Václav Jehlička iniciuje v senátním Výboru pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, resp. v jeho podvýboru pro památky vypracování takové studie.

Předávání zkušenos

Telč je členem sdružení Česká inspirace, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a dalších společenství. Města sdružená v těchto uskupeních spojuje odpovědný přístup k ochraně památek a široká kulturní nabídka. Cennou devízou spojení je výměna zkušeností a společný postup v oblasti propagace a cestovního ruchu. Svazek obcí České dědictví UNESCO, v kterém se Telč angažuje, se také snaží o vzájemnou propagaci u nás i v zahraničí, ale především hodlá vyvíjet tlak na státní orgány, aby zvýšily péči o významné památky. Iniciátorem byla Litomyšl a velkou podporu našel spolek na Ministerstvu kultury, v zastoupení Mgr. Michala Beneše, tajemníka pro kulturní záležitosti UNESCO.

Národní sněm

Od 14. května bude Telč hostitelkou Národního sněmu regionů 2002, který připravuje vzdělávací program Regionservis. Mediálním partnerem sněmu je Moderní obec.

"Myslím si že se jedná o velice dobrý nápad. Akce je zaměřena na téma cestovního ruchu a rozvoje území, což je našemu městu velice blízké, členství v UNESCO také souvisí nepřímo s rozvojem cestovního ruchu. Považuji proto Národní sněm regionů za velice přínosný pro náš region. Zároveň se velmi rád zhostím úlohy hostitelského města, pevně věřím že díky vysoké úrovni našich služeb budou účastníci velice spokojeni.

Ludmila Kučerová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down