01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Informační technologie pomáhají

Nad předsednictvem Zastupitelstva Jihomoravského kraje je displej s výsledky hlasování, místa zastupitelů jsou vybavená hlasovacím zařízením, jednání řízené komunikačním systémem, je k dispozici vnitřní kamerový okruh s výstupy na monitorech v přilehlých místnostech a na balkoně. To všechno jsou...

Nad předsednictvem Zastupitelstva Jihomoravského kraje je displej s výsledky hlasování, místa zastupitelů jsou vybavená hlasovacím zařízením, jednání řízené komunikačním systémem, je k dispozici vnitřní kamerový okruh s výstupy na monitorech v přilehlých místnostech a na balkoně.

To všechno jsou však znaky informatizace viditelné na první pohled. Komunikace v elektronické podobě je velmi efektivní, dokáže práci zpřesnit a zjednodušit.

Například bezprostředně po ověření usnesení z jednání zastupitelstva dostává každý politický klub k dispozici kompletní dokumentaci v podobě CD - kromě usnesení obsahuje i zvukovou nahrávku celého průběhu jednání a tabulku s výstupy jednotlivých hlasování. Kompletní ověřený zápis a výpis usnesení jsou umístěny i na webových stránkách kraje.

Webová prezentace

Webová prezentace www.kr-jihomoravsky.cz má už svoji druhou podobu. Byla instalována zhruba před čtvrtrokem na základě zkušeností získaných při provozu její starší podoby. Ta současná je jednodušší a přehlednější, má i novější technologické prvky. Uživatel se zde velmi jednoduše dostane k základním informacím o chodu úřadu a k úřední desce.

Ve dvou samostatných sekcích jsou odděleny záležitostí týkající se vlastního chodu krajského úřadu jako instituce a činnosti zastupitelstva Jihomoravského kraje. Významnější události zachycuje sekce "aktuality". Běžně jsou webové stránky aktualizovány týdně, úřední deska podle zákonných norem a do aktualit je možné informace doplnit třeba i během dvou hodin.

Elektronická podatelna

Elektronická podatelna bude zprovozněna podle pilotního projektu Ministerstva vnitra. Zatím jsou došlé dokumenty v jejím systému vyřizovány tak jako běžná korespondence přijatá na jakoukoli jinou emailovou adresu. Plné využití s uplatněním elektronického podpisu čeká jen na zahájení činnosti kvalifikovaných certifikačních autorit s celorepublikovou působností.

Splnění všech předpokladů pro bezproblémové využití elektronické komunikace není jednoduché. O tom mě přesvědčil i vedoucí oddělení informatiky krajského úřadu Ing. Jan Forbelský. Prioritou se stalo zprovoznění datové sítě a vybavení všech pracovníků počítačovou stanicí.

Osobní počítač připojený na vnitřní síť úřadu i na internet je dnes už běžným pracovním nástrojem, podobně jako například telefon. Zhruba třetinu počítačů, včetně tiskáren a dalších periferií, se podařilo pořídit už při vzniku krajského úřadu, další jsou pořizovány podle finančních možností kraje průběžně, k dispozici je i deset noteboků, vedoucí odborů užívají mobilní telefony.

Je předpoklad, že během letošního roku už skutečně každý pracovník bude mít na svém stole nainstalovánu počítačovou stanici. Také kapacita pěti uživatelských serverů je dostatečná, a to jak pro běžný provoz sítě, tak pro zálohování dat.

Část softwarového vybavení, například agenda stavebního řízení, civilní služby nebo evidence odpadů, byla převzata z okresních úřadů. V návaznosti na systém elektronické podatelny bude řešen i systém spisové agendy, klíčový význam mají pochopitelně programy pro zpracování dat ekonomického charakteru a personalistiky.

Vlastním produktem krajského úřadu je evidence školských zařízení, tedy základních a středních škol, která byla vyvinuta mimo jiné i s ohledem na poskytování finančních příspěvků. Nejobtížnější je přebírání databází územních celků, tedy geografického systému.

Propojení vnitřní sítě krajského úřadu se sítí internetu napomohlo v roce 2001 uvolnění celostátní datové sítě CESNET, sloužící doposud pouze vysokoškolským pracovištím, a to i pro instituce z oblasti veřejné správy. Vzhledem k tomu, že sídlo krajského úřadu je obklopeno univerzitními objekty, bylo tedy snadné napojit jeho síť na síť CESNET. Je to připojení v porovnání cena - kvalita velmi výhodné.

Distanční studium

Dnes je snad nemyslitelné, aby nějaký uchazeč o zaměstnání v administrativě neuměl napsat dopis, sestavit tabulku nebo vytisknout dokument. Ale ani s tím se už nevystačí. Krajský úřad proto využívá aktivit brněnské Mendelovy univerzity, která za pomoci grantu provádí širší vzdělávání pracovníků v oblasti informačních technologií. Oblíbený a účinný se stal i projekt Ministerstva vnitra, který je koncipován jako distanční studium prostřednictvím internetu. Tohoto projektu se účastní polovina zaměstnanců úřadu, loni jich jej úspěšně dokončilo pětadvacet.

A přístup jednotlivých zastupitelů k informačním technologiím? Ten je zatím trochu zdrženlivý, záleží na tom, do jaké míry se s elektronickým zpracováním dat setkali ve své vlastní praxi. Někteří se s praktickým využitím informačních technologií v tak širokém měřítku seznamují právě až na krajském úřadě. Většina zastupitelů však tuto záležitost bere jako potřebnou a užitečnou samozřejmost.

Svatopluk Karel Jedlička

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down