01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Proč se rozhodly prodat veřejné osvětlení

V posledních letech některé obce prodávají Západočeské energetice, a. s., (ZČE) veřejné osvětlení. Tímto způsobem řeší své problémy s jeho modernizací a údržbou. Službu veřejného osvětlení poskytuje společnost již obcím Bělá nad Radbuzou a Poběžovice s přilehlými obcemi v okrese Domažlice, Neuměř v...

V posledních letech některé obce prodávají Západočeské energetice, a. s., (ZČE) veřejné osvětlení. Tímto způsobem řeší své problémy s jeho modernizací a údržbou.

Službu veřejného osvětlení poskytuje společnost již obcím Bělá nad Radbuzou a Poběžovice s přilehlými obcemi v okrese Domažlice, Neuměř v okrese Domažlice, Zhoř v okrese Tachov, obci Rábí a přilehlým obcím v okrese Klatovy, městům Blovice, Přimda, Hrádek u Rokycan a dalším menším obcím v regionu.

Názor starostů

"Pro nás to byla velice výhodná nabídka, a to hned v několika směrech. Předně jsme obdrželi nezanedbatelnou sumu, která - nad rámec městského rozpočtu - tvoří velice pěknou rezervu a zároven nám vydělává další peníze," říká starosta Hrádku u Rokycan Jaroslav Perlík.

Západočeská energetika se ve svých nabídkách zavazuje také k modernizaci a unifikaci veřejných osvětlení. "To je další forma úspor. Moderní žárovky zaručují výrazně nižší spotřebu elektřiny, což i při velikosti naší obce není nezajímavá částka, " pokračuje starosta a dodává: "Pro obyvatele obce však vidím nejvyšší přínos v servisním zázemí a obsluze. Západočeská energetika automatizovala systém zapínání osvětlení. Spínač se automaticky spíná se sešeřením, není možné vidět svítící lampy přes den. A co se týká servisu, dříve nebylo možné opravit jednu rozbitou lampu na osvětlení, to se prostě nevyplatilo. Vzhledem k cenám plošiny a odvedené práce jsme byli nuceni rozbité lampy opravovat až v okamžiku, kdy těch lamp bylo nejméně sedm."

Ke stejnému kroku se rozhodli i v obci Bělá nad Radbuzou. Jak uvedl starosta obce Ing. Libor Picka, důvodů, proč obec odprodala veřejné osvětlení, bylo několik. "Jedním z nejdůležitějších byla modernizace. Spousta lamp byla instalována na takzvaných nástřešních konstrukcích, které způsobovaly škodu na domech a navíc byly umístěny na soukromých pozemcích. Západočeská energetika se zavázala tento stav napravit. Musím říci, že z naší strany panuje spokojenost," dodal starosta.

Výprodej majetku?

Mnohá zastupitelstva však s odprodejem váhají. Argumentují tím, že se jedná o výprodej obecního majetku. Na to reaguje starosta Hrádku u Rokycan Jaroslav Perlík: "O žádný výprodej se nejedná. Ve smlouvě je klauzule, která naší obci zaručuje předkupní právo na majetek, takže v případě našeho zájmu, který ovšem nepředpokládám, můžeme osvětlení vykoupit zpět."

Nabídka komplexní služby veřejného osvětlení je určena všem obcím a městům bez ohledu na jejich velikost.

"Naším největším zákazníkem je město Hrádek u Rokycan a Blovice se zhruba 3000 obyvateli a se 160 000 KWh roční spotřeby elektrické energie na veřejné osvětlení (VO). Mezi nejmenší zákazníky patří například obec Kařízek se 43 obyvateli a roční spotřebou 5200 KWh elektrické energie. Lze říci, že našimi zákazníky jsou zatím menší města nebo obce se 600 - 800 obyvateli. Jednáme i s většími městy, jako jsou Tachov a Sušice. Zatím jsme oslovili asi 90 obcí. Jednáme s nimi postupně, abychom dokázali uspokojit poptávku v rozumném časovém úseku," konstatoval Ing. Miroslav Kučera, tiskový mluvčí Západočeské energetiky.

A kdy se obce dočkají modernizace veřejného osvětlení a tím i úspory energie? "Modernizace a s tím související postupné snižování spotřeby energie probíhají postupně, podle stavu zařízení. Stará svítidla jsou postupně nahrazována modernějšími, většinou 70W se stejnou intenzitou osvitu. V případě převzetí veřejného osvětlení jsme příslušné obci schopni garantovat dlouhodoběji stálou cenu elektrické energie," dodává.

Při modernizaci se vychází z estetického hlediska. Přihlíží se k okolnímu prostředí, zda jde o historické jádro, park a podobně, k užitné hodnotě svítidla v závislosti na jeho ceně. V praxi to vypadá tak, že se při výběru svítidla vyhoví požadavkům obce na jeho vzhled a svítidlo je současně cenově přijatelné pro ZČE. Veškeré kroky jsou s obcí konzultovány.

V současné době jsou oslovovány obce a města pouze na území spravovaném Západočeskou energetikou. Důvodem je, že servis a provoz veřejného osvětlení mají na starosti její zaměstnanci. Počítá se však s rozšířením tohoto produktu i za hranice stávajícího regionu.

Jaké důvody vedly monopolního distributora elektrické energie v západních Čechách k tomu, že od obcí odkupuje veřejné osvětlení?

"Naše společnost opírá svoje aktivity o účinný systém řízení a komunikace a nové technologie. Usiluje především o kvalitní služby pro své zákazníky. Disponuje velmi dobrou technickou základnou, hustou sítí přenosových tras velmi vysokého, vysokého a nízkého napětí, rozvoden a transformoven. Má také kvalitní systém dispečerského řízení, dálkového ovládání spotřebičů, prostředky k údržbě i operativním opravám zařízení a především kvalifikovaný personál. Provádět pouze servis však nestačí. Veřejné osvětlení si žádá modernizaci a investice, které obce obtížně řeší ze svých rozpočtů," konstatoval tiskový mluvčí.

- ec -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down