01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Odpovědná péče o zeleň

Venkovská obec Telecí leží ve svitavském okrese, nedaleko města Poličky. V současné době zde trvale žije 410 obyvatel. Celková rozloha jejího katastru - 1268 ha a poměrně nízký podíl zemědělské půdy (47 %) a lesní půdy (pouze 21 %) jsou určitou zvláštností. Rozptýlená zástavba má pro místní občany...

Venkovská obec Telecí leží ve svitavském okrese, nedaleko města Poličky. V současné době zde trvale žije 410 obyvatel.

Celková rozloha jejího katastru - 1268 ha a poměrně nízký podíl zemědělské půdy (47 %) a lesní půdy (pouze 21 %) jsou určitou zvláštností. Rozptýlená zástavba má pro místní občany určité výhody, avšak pro obec zvyšuje nároky na péči o životní prostředí a o krajinu.

"Některé výhody rozptýlené bytové zástavby, představující určité dvorce, mají jejich uživatelé, a to hlavně v nerušeném bydlení a v možnostech jejich dalšího rozšíření. Z rozptýlené zástavby však, kromě veřejných prostranství, vznikají určité plochy pozemků, které vyžadují různé úpravy, údržbu a sledování způsobů využití. Zaměstnáváme proto 4 občany, kteří se o údržbu a úpravy těchto pozemků starají. Je to odpovědná péče o zeleň. Navíc v důsledku délkové rozlohy území katastru obce (6 km) je velmi náročná. Získaná zelená stuha v rámci soutěže Vesnice roku 2001 má proto své opodstatnění," uvedl starosta obce Jaroslav Bednář.

V obci je 115 domů se 121 byty trvale obydlenými. Více než 50 domů slouží jako rekreační chalupy, které jsou využívány jen o víkendech. Dva domy jsou neobydlené.

Z přírodních památek je vzácná 700 let stará Lukášova lípa, která je v seznamu památkově chráněných objektů. Mezi zajímavé památky patří také "Gruntovní kniha". Obsahuje údaje o gruntech i o občanech, kteří je vlastnili a o jejich rodinách až do roku 1965. O tyto údaje ze vzdálené minulosti mají zájem nejen obyvatelé obce, ale i někteří lidé ze zahraničí.

Rozptýlená zástavba také zvyšuje své požadavky při rozvoji technické infrastruktury. "Obecní vodovod byl v naší obci budován postupně. První část byla hotova v 60. a druhá v 70. letech, třetí - poslední v letech 1999 až 2000. S ohledem na rozptýlenou zástavbu podporujeme výstavbu domovních čistíren odpadních vod. Zájemcům přispíváme 20 % nákladů z obecního rozpočtu. Naše obec je zapojena do mikroregionu "Poličsko" a do "Zájmového sdružení Borovsko". Společně se třemi sousedními obcemi, připravujeme plynofikaci obce," dodal starosta.

Obcí probíhá cyklistická stezka, která podporuje turistické aktivity zvláště mladé generace. Telecí, jak dále uvedl starosta, připravuje cykloturistické "odpočivadlo" pro cykloturisty. V jeho blízkosti budou poskytovány potřebné služby turistům včetně občerstvení.

Pro komunikaci s občany kromě místního rozhlasu používá obecní úřad písemné "letáky", kterými jsou občané informováni o aktuálních otázkách. "Tato forma komunikace s občany se nám osvědčila. Týká se také ochrany životního prostředí a krajiny a jeden z "letáků" informoval občany o "brožurce" k 600. výročí obce. (První písemná zmínka o ní je z roku 1404.) V publikaci jsou mj. uvedeny vzpomínky či osobní kontakty s malíři, grafiky, spisovateli atd., kteří měli nebo mají vztah k naší obci nebo k některým rodinám. Výhledově uvažujeme o občasném zpravodaji a pro informaci o naší obci připravujeme webové stránky na internetu," řekl Jaroslav Bednář.

Josef Musil

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down