01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

NOVELA OMEZUJE ROLI OBCÍ

Snaha zastavit zadlužování obcí připraví některé lidi o šanci na byt.

Radnice ve Vysokém Mýtě neví, jak splní slib obyvatelům města, že pro ně postaví celkem sto osmdesát nájemních bytů. V pokračování výstavby jí totiž zabránila novela zákona o obcích, která mimo jiné zakazuje, aby ručily svým majetkem někomu jinému než své příspěvkové organizaci "Společně s bytovým družstvem jsme již postavili sto čtyřicet nájemních bytů a loni jsme začali s dalšími čtyřiadvaceti. Dohodli jsme si s Českomoravskou hypoteční bankou úvěr, ale kvůli novému zákonu si teď peníze půjčit nemůžeme," říká starosta města Bohuslav Fencl.

Novela, která začala platit počátkem letošního roku, má zastavit prohlubování schodku veřejných rozpočtů, především další zadlužování měst a obcí. Alarmující vývoj posledních let vedl zákonodárce k tomu, aby jim omezili možnost čerpání dalších půjček a poskytování záruk za úvěry. Nyní platí, že obec nesmí přijmout úvěr, pokud splátky za dosavadní půjčky přesáhnou patnáct procent jejího rozpočtu za minulý rok. A dále, záruky nesmí poskytovat třetí osobě, jako to mohla dělat do konce roku 2001. "Určitě to jde správným směrem. Nevadí mi, že u nových staveb budou muset obce a města tyto podmínky splňovat. Nesouhlasím ale s tím, aby se pro rozestavěné nájemní byty měnila pravidla uprostřed hry. Společně s hypotečními bankami pro ně budeme hledat řešení," tvrdí Evžen Snítilý, předseda sekce bytové politiky Poslanecké sněmovny.

Podobné problémy jako radnice ve Vysokém Mýtě budou mít podle Jana Sadila, obchodního náměstka z Českomoravské hypoteční banky, v dalších obcích a městech, kupříkladu v Hradci Králové. Radní vesměs počítali s tím, že na výstavbu nájemních bytů získají hypoteční úvěry a občanům dopomůžou, aby co nejdříve bydleli. Obce a města totiž využívaly státní program podpory bydlení, ze kterého mohou získat dotaci 350 tisíc korun na jeden byt. Budoucí nájemníci vytvořili bytové družstvo, do kterého vložili část svých peněz a na zbývající profinancování stavby obec získala hypoteční úvěr. Ten pak po dobu dvaceti let splácela z vybraného nájemného. "Tímto způsobem se postavilo tisíce bytů. Jen za loňský rok jsme sdružení obcí a družstev poskytli peníze na devět set sedmdesát sedm nových bytů," uvedl Sadil.

Ztížený přístup municipalit k hypotečním úvěrům bude i podle Ministerstva pro místní rozvoj znamenat omezení výstavby nájemního bydlení. "První signály již máme," uvedla Daniela Grabm#252#llerová, ředitelka odboru bytové politiky. Starosta z Vysokého Mýta říká, že místo hypotéky bude muset radnice peníze na rozestavěné byty sehnat jinak. "Čeká nás ale nepříjemné vysvětlování, proč se stavba zdraží," říká starosta Fencl. Finanční zdroje totiž mohou být dražší než dvacetiletá hypotéka.

"Díky úvěrům obcí a bytovým družstvům byla za poslední tři roky zahájena výstavba zhruba pěti a půl tisíce bytů," uvedl František Pavelka, šéf sekce hypotečního úvěrování Bankovní asociace. Cesta, kterou se výstavba nájemních bytů v obcích bude nyní ubírat, se ale změní. Středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) říká, že bydlení by mělo být záležitostí občanů a obce by se do toho neměly vůbec míchat. Poslanec Evžen Snítilý (ČSSD) vidí řešení v přijetí zákona o neziskových bytových družstvech, kterým prý hypoteční banky budou úvěry rády poskytovat.

OLGA SKALKOVÁ,

(Přetištěno z HN, 21. 1. 2002)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down