01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Otevření světu

Obec Pomezí se 1060 obyvateli v okrese Svitavy získala v soutěži Vesnice roku 2001 Bílou stuhu za práci s mládeží. Až do roku 1945 zde žilo převážně německé obyvatelstvo. "Mezi občany, kteří se k nám po květnu 1945 stěhovali, převládala mladá generace s dětmi a mládeží. Navíc jsme měli a máme dobré...

Obec Pomezí se 1060 obyvateli v okrese Svitavy získala v soutěži Vesnice roku 2001 Bílou stuhu za práci s mládeží. Až do roku 1945 zde žilo převážně německé obyvatelstvo. "Mezi občany, kteří se k nám po květnu 1945 stěhovali, převládala mladá generace s dětmi a mládeží. Navíc jsme měli a máme dobré učitele a učitelky na našich mateřských i na základních školách," uvedl starosta obce Jiří Svoboda.

Základní škola (ZŠ) sídlí ve dvou objektech od sebe více než 2 km vzdálených. První byla postavena kolem roku 1880, druhá v roce 1936. "Obě byly před šesti lety rekonstruovány. Na I. stupni je 5 tříd, 2 oddělení školní družiny, kuchyně, kabinety a školní hřiště. Na II. stupni jsou 4 kmenové učebny, školní dílna, další učebny, hřiště atd. Naše škola se v roce 1996 jako jediná ze svitavského okresu zapojila do mezinárodního ekologického projektu Globe," řekl starosta.

Projekt zapojuje školní mládež, pedagogy a vědecké pracovníky z 82 zemí do společného výzkumu životního prostředí v celosvětovém měřítku. V jeho rámci se provádí atmosférické měření, sleduje se maximální a minimální teplota, oblačnost, druhy mraků, množství srážek a vlhkost vzduchu. Dále probíhá hydrologické měření, měří se teplota vody a srážek. V oblasti pedologie se měří teplota půdy a v oblasti fonologické se sleduje roční životní cyklus v různých zeměpisných oblastech.

Atmosférické měření provádějí žáci každodenně včetně prázdnin, ostatní měření jednou za týden nebo sezónně. Naměřená data se odesílají přes internet do Colorada ve Spojených státech. Tam jsou zpracována a porovnávána s daty, které naměřily americké satelity.

Po dobu měření se škola zúčastnila dvou mezinárodních konferencí. V mezinárodní soutěži GLOBE GAMES v roce 2000 se žáci z Pomezí umístili na vynikajícím 4. místě. "Výhodou je, že škola dostává za minimální poplatek přístroje na měření, které se používají pouze ve vědeckých zařízeních. Za práci na projektu jsme dostali poděkování od náměstka Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a z Washingtonu od ředitele vědecké části Globe Dr. Dixona Butlera," pochlubil se ředitel ZŠ Bronislav Králíček.

JOSEF MUSIL

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down