01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

MAJÍ JEDEN CÍL

Od září roku 2000 je Základní umělecká škola (ZUŠ) v Bechyni právním subjektem. V červenci 2001 převzal zřizovatelské funkce Jihočeský kraj.

Ještě v roce 1995 byla škola státní. "Veškeré možnosti školy tehdy vyplývaly ze státem přesně vymezeného postavení. K tomu, abychom mohli naplňovat naše představy otevřeného systému vzdělávacích aktivit, jsme se rozhodli založit občanské sdružení Klášter," uvedl PaedDr. Jan Svoboda, ředitel ZUŠ, předseda Asociace výtvarných pedagogů a člen představenstva Občanského sdružení (OS) Klášter. Propojení a spolupráce školy a sdružení je velkým přínosem. Proto byl vypracován projekt vzájemné spolupráce.

Škola a občanské sdružení sídlí ve starobylém klášteře řádu Františkánů. ZUŠ měla nejdříve uzavřenou smlouvu prostřednictvím školského úřadu na pronájem kláštera do roku 2001 s nadací Conventus, která majetek řádu Františkánů spravuje. Jenže jednou z aktivit ředitele i studentů je oprava, obnova a oživení kláštera. Ta zřejmě přesvědčila vlastníka o tom, že škola a sdružení jsou těmi nejlepšími nájemci. Deklaroval to nabídkou na prodloužení smlouvy a od září roku 2001 také na správu klášterní zahrady. Smlouva je podepsána na dobu neurčitou. Zbavuje tak školu jedné ze základních starostí a navíc obsahuje klauzuli o využívání prostor kláštera i mimo výuku. Vztah pronajímatele a nájemce je založen na vzájemné důvěře.

Nápady studentů nezapadají, např. byla naplněna touha setkávat se s profesními odborníky. Výsledkem jsou víkendová setkání, která vyhledávají studenti z celé ČR. Na víkendy přijíždějí odborníci rozličných profesí. Zváni jsou např. pedagogové z různých stupňů uměleckých škol. Díky tomu se o možnostech studia na jednotlivých školách dovídají zájemci s předstihem. Přínosné pro studenty je i setkání s výkonnými umělci, kteří do Bechyně zavítají.

Další aktivitou jsou desetidenní soustředění s názvem Doteky. Část programu je naplněna fyzickou prací ve prospěch kláštera. Byly provedeny různé rekonstrukční práce a objeveny vzácné archeologické nálezy, např. při odkrývaní terasy pod klášterní zahradou.

Předloni v dubnu se konala akce při příležitosti oslav 500. výročí novodobé přestavby kláštera. Při té příležitosti byla uspořádána sbírka na zvon a za 14 dní se podařilo potřebné finanční prostředky shromáždit. To byl impuls pro start do nového projektu - Bechyňská inventura. Je to snaha o zachycení a zachování různých dokumentů na digitálním médiu. Škola si od pamětníků půjčuje všechny dostupné materiály, kterým hrozí, že zmizí ze světa a ukládá je na CD disk. Akci, kterou financuje z grantu Open Society Fund, měla být v roce 2001 ukončena. Ředitel však konstatoval: "Běží tak dobře, že by to byla škoda." A akce dál pokračuje.

Již dlouho škola systematicky buduje Multimediální ateliér. Studenti se zde seznamují s novými technologiemi (počítačem, digitálním záznamem zvuku, tvorbou www stránek a počítačovou grafikou). Věnují se obrazovému nebo zvukovému zpracování, přípravě na výrobu filmu a práci s lineárním obrazem. Mohou si zkusit vyrobit krátký animovaný film nebo vlastní CD nosič apod. Cílem je seznámit děti s těmito disciplínami a dát jim možnost použít je v umělecké tvorbě. "Zatím to není samostatný obor, ale vše k tomu spěje, protože jde o způsob myšlení. Každý rok se najdou jedinci, kteří k této oblasti inklinují více," uvedl ředitel. Úspěchem v této oblasti je participace OS Klášter na výrobě dětské části CD "Desetiletí architektury". Ateliér je vybavován sponzorsky a dary ze zahraničí. Tato technika ovšem rychle zastarává.

Důležitým předpokladem úspěchu každé podobné organizace je bezproblémový vztah s městskou úřadem. "Náš vztah k městu je dobrý, ale mohl by být výrazně lepší. A o to se snažíme," dodává Jan Svoboda. Město Bechyně má dobré kulturní podhoubí. Různé organizace, spolky ale i jednotlivci, sponzoři či zástupci státní správy a samosprávy se pravidelně scházejí a společně hodnotí uplynulou kulturní sezónu. Zároveň hledají nové projekty a možnosti spolupráce. Na těchto setkáních nechybí ani zástupci školy a sdružení.

Škola je jedním ze zakládajících členů evropské organizace E - space, která vznikla před třemi roky. Dalšími zakládajícími členy jsou Francie, Německo, Skotsko, Portugalsko, Španělsko a Řecko. Organizace pracuje s mladými lidmi prostřednictvím umění. Nabízí projekty krátkodobého či dlouhodobého charakteru, většinou výměnné akce. Tři studenti z výtvarných oborů bechyňské školy byli na náklady Evropské unie v Portu, v jednom z evropských měst kultury 2001. Ředitel se nyní snaží uvést do života ve spolupráci s Francií institut dobrovolné služby pro absolventy. Znamená to, že mladí lidé odjíždějí za minimální odměnu do služby v jiné zemi. Přijíždí tam se svým projektem a hostitelská země jim připraví podmínky k jeho realizaci. Na druhé straně plní mladí lidé zadání svých hostitelů. Aktivity v tomto případě souvisejí s kulturou a uměním. Základní povinností účastníků je učit se jazyk té které země, ovšem k tomu mají dostatečně silnou motivaci.

LUDMILA KUČEROVÁ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down