01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

IVANČICE NA SÍTI

Město se rozkládá na členitém území o rozloze téměř 5000 hektarů. Jeho rozdělení do sedmi částí předurčuje kromě historického vývoje i konfigurace terénu. Převážně je ukryto v údolí tzv. Boskovické brázdy na soutoku řek Jihlavy, Oslavy a Rokytné. Směrem na západ začínají stoupat kopce Českomoravské...

Město se rozkládá na členitém území o rozloze téměř 5000 hektarů. Jeho rozdělení do sedmi částí předurčuje kromě historického vývoje i konfigurace terénu. Převážně je ukryto v údolí tzv. Boskovické brázdy na soutoku řek Jihlavy, Oslavy a Rokytné. Směrem na západ začínají stoupat kopce Českomoravské vrchoviny, směrem na východ se zvedá žulový masiv Bobravské vrchoviny.

DATOVÉ PŘENOSY

Příjem televizního signálu klasickým způsobem byl v Ivančicích vždy problematický, pokrytí není rovnoměrné.

Psal se rok 1992 a probíhala rozsáhlá rekonstrukce inženýrských sítí v centru města. Jak vzpomíná starosta města Ing. Roman Sládek právě tenkrát vznikla myšlenka na položení televizních kabelových rozvodů. Radnice oslovila několik firem, které v tomto oboru tehdy působily.

Zpracování projektů i kompletní realizace podle jejich představ by však odsunuly konečný termín úprav ve vnitřním městě. V dané situaci bylo třeba volit rychlejší variantu. Nakonec záměr radnice přesně pochopila brněnská firma SELF servis a navrhla systémové řešení, které umožnilo rychlou realizaci základní sítě. Etapově zpracovaný projekt byl variabilní a v době prudkého rozvoje používaných technologií dával možnost pozdějších úprav podle aktuálního stavu a nově vznikajících aplikací.

K tomuto řešení se později přiklonila i řada dalších měst a obcí nejen v regionu jižní Moravy. Dnes je v Ivančicích na televizní kabelové rozvody napojeno více než 90 % domácností.

Vybudování sítě optických kabelů pro televizní vysílání bylo velmi prozíravé, pochvaluje si současný správce informačního systému ivančického městského úřadu, Ing. Jiří Chrustawczuk. Jak říká, je už jen otázkou softwarového vybavení a aplikačních programů v jaké šíři ji využít - a báze internetu těch možností nabízí celou řadu. Nejde přitom jen o to, že ve městě získal každý zájemce možnost pevného, tedy trvalého, spolehlivého a výkonného připojení do sítě internetu za přijatelnou paušální částku. Vnitřní počítačová síť městského úřadu dnes propojuje nejen tři pracoviště umístěná mimo budovu radnice, ale je napojena i na subjekty v působnosti města, například i penzion pro důchodce. Zejména školským zařízením umožňuje tento systém snadnější přístup k internetu a jeho plnohodnotné využití.

INFORMAČNÍ SYSTÉM MĚSTA

Vzhledem k velkému rozšíření kabelové televize a internetu v ivančických domácnostech se základním prvkem informačního systému vůči veřejnosti stalo vysílání místního televizního infokanálu, infokanál radia Krokodýl a webová prezentace městského úřadu. Internetové informační kiosky a veřejné stanice tady nejsou v podstatě zapotřebí. Návštěvníkům města poslouží kulturní a informační centrum. Využít je možné i služeb okresní knihovny a v minulém roce byla v centru města také otevřena internetová kavárna, kterou využívají především mladí lidé ve večerních hodinách a o víkendech.

Vlastní doménu na internetu zřídil městský úřad v roce 1999. Protože název byl v té době už registrována jedním místním podnikatelem, bylo zvoleno označení vycházející ze zkratky, tedy www.muiv.cz . Webová prezentace má v současné době velmi jednoduchou a účelnou podobu. Jsou na ní umístěny základní dokumenty městského zastupitelstva, a to jak aktuální, tak z období uplynulých dvou let. Její předností je dosažitelnost kdykoli a odkudkoli. Aktuální informace o svém městě tak mohou získat například i občané, kteří pobývají delší dobu mimo svůj domov.

TELEVIZNÍ INFOKANÁL

Vysílání kabelové televize je nejživějším a nejzajímavějším zdrojem informací pro obyvatele města i okolí. Provozovatel každé kabelové televize má zákonnou povinnost vyčlenit pro potřeby místního veřejného sektoru jeden z vysílacích kanálů. Už v letech 1993 - 1994 proto vznikla myšlenka na zřízení vlastního městského televizního studia, které by toto vysílání zajišťovalo. Za těch necelých deset let prošlo studio i jeho vysílání různými podobami. Vůdčí osobností se stal Jaroslav Voborný, který je právem hrdý na to, že se studio postupně stalo samostatným, ekonomicky nezávislým subjektem.

Regionální vysílání Televize Ivančice pokrývá potřeby vzájemně sousedících míst - Ivančic, Moravského Krumlova, Oslavan, Rosic a Neslovic. Ty se společně dělí o část nákladů spojených s přípravou vysílání. Programová nabídka obsahuje kromě pravidelné zpravodajské relace i přímé přenosy, dokumentární pořady, hitparádu. Z jednotlivých příspěvků tak vznikají programové bloky, které jsou aktualizovány vždy ve čtvrtek vpodvečer. Někdy jsou jen hodinové, jindy trvají třeba až dvě a půl hodiny - záleží na tom, co zajímavého ten který týden přinese. Reprízy bloků se pak opakují každý den v devět, osmnáct a dvaadvacet hodin. Vysílací čas je pak doplněn textovými informacemi, jejichž obsah je aktualizován v podstatě každý den.

Dnes je studio vybaveno kvalitní profesionální technikou a je schopné realizovat jak ve vlastní produkci, tak i na zakázku, náročnější projekty. Mezi ně patří především videoclipy - v poslední době například pro skupinu Olympic nebo Aleše Brichtu. V současné době zde také dokončují dokumentární pořad o přípravě muzikálu Kleopatra, který bude mít premiéru v pražském divadle Broadway koncem února.

PULT CENTRÁLNÍ OCHRANY

Informační technologie nejsou jen otázkou zjednodušení administrativních úkonů, elektivnějšího využití elektronické pošty, softwarového vybavení úřadu nebo pořízených databází, uvádí Ing. Sládek. Perspektivu má například i rozšiřování hlasových služeb, tj. běžného telefonického spojení, v digitální podobě. V Ivančicích začali prostřednictvím sítě optických kabelů řešit i bezpečnostní otázku města. Na několika místech byl odzkoušen kamerový systém, s jehož realizací v širším měřítku by se mělo začít v průběhu letošního roku. Zabezpečena by tak měla být především parkoviště, odlehlá a konfliktní místa ve městě i některé křižovatky. Propojením s již fungujícím pultem centrální ochrany bude zajištěn nepřetržitý dohled nad těmito zónami.

V současné době je na pult centrální ochrany připojena zabezpečovacím zařízením zhruba stovka objektů. Prostřednictvím sítě kabelové televize je však tímto způsobem možné střežit i jednotlivé domy nebo byty.

ZASTUPITELÉ

Pochopitelně, že zavádění informačních technologií není jednoduché, konstatoval závěrem našeho setkání ivančický starosta. Je to oblast, která prochází velmi rychlým vývojem. I pro odborníka není snadné udržet si přehled v nabízených možnostech, rozhodnout, která technologie je perspektivní a která nikoli.

Je proto pochopitelné, že se v městské radě i celém zastupitelstvu některé záměry daří prosazovat obtížně. Hraje tu svoji roli především malá informovanost o této oblasti mezi širokou veřejností, mnohdy se při jednání projeví druhotné osobní zkušenosti, faktorů je velké množství.

Je však třeba dodat, že pro specialisty v oblasti datových přenosů se Ivančice staly postupně uznávaným pojmem. V návaznosti na rozšiřování optických kabelových sítí v jihomoravském regionu právě zde, v objektu bývalého kulturního domu, zřídil brněnský SELF servis i uzlový bod, v němž jsou propojeny dálkové přenosové trasy celorepublikového charakteru s trasami mezinárodními. Město Ivančice dnes najdeme nejen na turistických mapách jako místo s pozoruhodnými historickými památkami, ale je výrazně vyznačeno i na mapách většiny evropských provozovatelů páteřních datových sítí.

SVATOPLUK K. JEDLIČKA

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down