01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Partner pro samosprávy

Přestože základem Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) od jeho vzniku zůstávají dobrovolné aktivity tisíců členů, narůstá ve svazu počet profesionálních středisek, která provádějí vysoce odborné práce v oblasti ochrany přírody, ekologické výchovy apod. a jsou významnými spolupracovníky a partnery obcí.

Organizace ČSOP ve Vlašimi byla založena v roce 1990. Jejím základním posláním je ochrana a rozvoj přírodního a kulturního bohatství Podblanicka, a proto se též hlásí k tradici okrašlovacích spolků. Jsme organizace podporovaná především našimi členy a sponzory a spolupracujeme s vlastníky půdy, obcemi, jinými neziskovými organizacemi, podnikateli a státními orgány.

Starosta města Vlašim Ing. Vladislav Novotný říká: "Bez práce tohoto spolku si již téměř nedokáži ochranu přírody a některých památek v našem městě a okolí představit. Velmi si cením našeho společného programu zaměřeného na obnovu cest a alejí kolem města, často obyvateli využívaných k vycházkám. Za prospěšné pro region považuji vyznačování nových cyklotras, spolupráci při péči o zeleň ve městě nebo projekt "Vlašim - srdce Podblanicka", který slouží k rozvoji šetrného turistického ruchu, a tedy k ekonomickému rozvoji celého regionu Vlašimska." Činnost ČSOP Vlašim lze rozdělit na několik aktivit.

POZEMKOVÝ SPOLEK

Desetiletá péče o zvláště chráněná území i přírodovědně či kulturně cenné nechráněné plochy vedla k založení Pozemkového spolku pro přírodu a památky Podblanicka při ČSOP Vlašim. Spolek podchycuje cenná území z hlediska ochrany přírody a krajiny (přednostně chráněná území) na území Podblanicka a usiluje o dosažení dohod s vlastníky a uživateli těchto území, získání vybraných částí do vlastnictví či získání jiných věcných práv k pozemkům s cílem zajistit dlouhodobě takovou péči o tyto plochy, která zaručí udržení jejich hodnot i pro další generace.

Proč jsou v názvu spolku obsaženy i památky? Pozemkový spolek se věnuje jednak památkám přírodním (např. geologickým, paleontologickým apod.), jednak památkám kulturním, které jsou součástí volné krajiny (tzn. například drobné sakrální stavby).

Mezi základní činnosti ČSOP Vlašim ochrana ohrožených druhů. Naše organizace realizuje řadu regionálních programů. Mezi ně patří např. projekt "Záchrana krajových odrůd ovocných dřevin Podblanicka". V rámci programu probíhá mapování, staré a krajové ovocné odrůdy jsou podchycovány v sadu krajových odrůd ČSOP v obci Jetřichovice.

Pro volně žijící živočichy, kteří potřebují pomoc, se začala v r. 1994 budovat na pozemku ČSOP Stanice pro handicapované živočichy. V současné době je stanice v národní síti stanic pro handicapované živočichy a v rámci této sítě garantuje zajištění okresů Benešov, Tábor, Pelhřimov, Kutná Hora, Praha-východ a východní poloviny okresu Příbram.

Nedílnou součástí stanice je výchovná činnost. Prostory Stanice pro handicapované živočichy ve Vlašimi navštívilo od jejího založení při exkurzích a ekologické výuce přes deset tisíc návštěvníků.

PÉČE O MIMOLESNÍ ZELEŇ

Péče o mimolesní zeleň má tradici od počátku existence naší organizace. Jde o aktivitu, která předpokládá rozsáhlou spolupráci s obcemi.

Zeleň chráníme především prostřednictvím účasti ve správních řízeních. Touto formou se nám od r. 1992 podařilo na území okresu Benešov uchránit před skácením přes 2000 stromů rostoucích mimo les.

O zeleň se však také prakticky staráme. Provádíme specializované ošetřování cenných a památných stromů (svazování, zastřešování dutin apod.), obnovy veřejné zeleně na návsích, náměstích a dalších prostranstvích. Velmi pěkným projektem, který realizujeme třetím rokem je obnova alejí (zejména ovocných) ve volné krajině. Doposud se nám podařilo obnovit přes 15 km ovocných a dalších stromořadí kolem polních cest a pěšin na různých místech Podblanicka. Nejoblíbenějším produktem, který nabízíme obcím, je systematická dlouhodobá péče o zeleň, které využívá již celá řada měst a obcí na Podblanicku.

Určitě nejdůležitější aktivitou naší organizace je ekologická výchova. V roce 1994 naše organizace zřídila a dodnes úspěšně provozuje Podblanické ekocentrum, které je akreditovaným ekocentrem ČSOP, členem Sítě středisek ekologické výchovy Pavučina a členem Sítě ekologických poraden ČR.

V ekocentru probíhají výukové programy pro školy, kterých se ročně účastní přes 3000 dětí ze škol celého okresu Benešov. Výukové programy mají za úkol děti a mládež hravou formou vést k poznání zákonitostí v přírodě a k šetrnému životu vůči životnímu prostředí. Nepracujeme však pouze s dětmi, ale také s jejich pedagogy. Při ekocentru funguje ekopedagogický klub, ve kterém se scházejí učitelé přírodovědných předmětů ze základních škol okresu Benešov. ČSOP Vlašim se věnuje též práci s dětmi v jejich volném čase.

Podblanické ekocentrum se intenzivně věnuje též ekoporadenství pro občany. Ekoporadna je využívaná každodenně, mj. je vybavena veřejně přístupnou odbornou knihovou obsahující přes 2000 knih. Nejvýznamnějším počinem v oblasti ekoporadenství bylo vydání 50stránkového praktického rádce "Jak chránit životní prostředí na okrese Benešov".

REGIONÁLNÍ ROZVOJ PODBLANICKA

ČSOP Vlašim inicioval několik projektů regionálního rozvoje a komunitní spolupráce a některé dodnes spolurealizuje.

Projekt "Vlašim - srdce Podblanicka" probíhající ve spolupráci s městem Vlašim a některými neziskovými organizacemi, podpořený Komisí Evropského společenství, představuje region Podblanicka jako vhodný prostor k poznávání, rekreaci, k přírodě a krajině šetrnému podnikání.

V rámci projektu byly zpracovány podklady pro cyklotrasy, vydány některé tiskoviny, ale hlavním výstupem projektu byl vznik Podblanického infocentra, které sídlí v přízemí Podblanického ekocentra. Nabízí širokou škálu služeb pro turisty a provozuje informační webové stránky o regionu na internetu.

Podblanické ekocentrum ČSOP Vlašim v průběhu tvorby záměru "Turistický a informační park Sedlec-Prčice" poradensky spolupracovalo. V roce 2000 se přímo do realizace jednotlivých částí tohoto projektu, jehož cílem je oživení Českého Meránu při zachování přírodního a kulturního dědictví, ochránci přírody zapojili a stali se zakládajícím členem o. p. s. Český Merán.

Český svaz ochránců přírody ve Vlašimi v současnosti sdružuje 170 členů a zaměstnává 10 zaměstnanců. Uvítáme pomocnou ruku, finanční dar či jinou formu podpory v naší snaze o ochranu přírodního a kulturního dědictví na Podblanicku na adrese:

Podblanické ekocentrum ČSOP Vlašim,

Pláteníkova 264, 258 01 Vlašim,

telefon: 0303/845169,

e-mail: vlasim@csop.cz, www.csop.cz.

PAVEL PEŠOUT,

předseda Českého svazu ochránců přírody

Vlašim

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down