01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

LIMITY PŘÍSNĚJŠÍ NEŽ V EU

V červnu 2001 začala rekonstrukce a dostavba čistírny odpadních vod v Brně. Celková doba výstavby je stanovena na 2, 5 roku. S ukončením se počítá na konci roku 2003 a zahájením zkušebního provozu v lednu 2004. Všechny práce probíhají za plného provozu čistírny. Městské odpadní vody jsou vypouštěny...

V červnu 2001 začala rekonstrukce a dostavba čistírny odpadních vod v Brně. Celková doba výstavby je stanovena na 2, 5 roku. S ukončením se počítá na konci roku 2003 a zahájením zkušebního provozu v lednu 2004. Všechny práce probíhají za plného provozu čistírny.

Městské odpadní vody jsou vypouštěny do řeky Svratky, která údajně patří z hlediska čistoty odpadních vod k nejvíce zatíženým v ČR. Jde především o vysoký obsah dusíku a fosforu, které negativně ovlivňují kvalitu vody v řekách Dyji a Moravě, ale i za hranicemi. Brno je zařazeno do hlavních priorit v akčním plánu podunajských zemí v čele s Německem a Rakouskem, ale zájem o tuto problematiku má také Evropská unie.

Česká republika se zavázala plnit evropské normy, určující kvalitu vypouštěných odpadních vod, a týká se jí především množství vypouštěného fosforu. Dodržování stanovených limitů škodlivých látek ve vypouštěných vodách má být vyřešeno u obcí nad 2000 obyvatel do roku 2005. Náklady stavby jsou téměř 70 mil. eur, tj. asi 2,5 mld. Kč. Čistírna bude patřit po dokončení mezi nejmodernější v Evropě a bude pracovat s limity přísnějšími než v EU. To se ovšem projeví i na ceně vodného a stočného. Spotřebitelé mají platit po dobu tří let výstavby o pět korun za kubický metr více než dosud (nyní 38,49 Kč/m3) a poté se má cena každoročně zvyšovat o 2 Kč.

Studie a analýzy včetně projekčních prací na rekonstrukci čistírny byly zahájeny již v roce 1992. Tehdy se ještě počítalo se státní dotací. Z ní však sešlo po zavedení úsporných opatření (tzv. ekonomické balíčky) a město hledalo způsob, jak rekonstrukci financovat. V letech 1998 - 1999 proběhlo několik opakovaných a nezávislých analýz právních, finančních a technických, při nichž se ověřovala reálnost a přiměřenost projektu. V závěru roku došlo k podpisu úvěrové smlouvy mezi EBRD a Brněnskými vodárnami a kanalizacemi

(BVK).

Projekt měl podporu, protože hlavní akcionáři BVK se dokonce zavázali, že zajistí dokončení projektu a splacení úvěru i tehdy, když BVK nebude platit závazky, plynoucí z úvěrové smlouvy. V roce 2000 probíhalo mezinárodní výběrové řízení na zhotovitele stavby. Vítězem soutěže se stalo konsorcium v čele s Ondeo Degremont SA. Projekt připadl společnosti Aquatis a vedoucím partnerem stavebního sdružení je společnost IMOS, jehož členy je Železniční stavitelství Brno a Ekoingstav Brno.

Městu Brnu se podařilo získat grant z fondu Phare ve výši 14,2 mil. eur (tj. okolo 500 mil. Kč). Další grant (přes 630 mil. Kč) na rekonstrukci kanalizační sítě ve městě je potvrzen formou finančního memoranda mezi ČR a Evropskou komisí a bude z fondu ISPA. Bez této finanční pomoci by bylo vodné a stočné po provedených akcích pro obyvatelstvo patrně sociálně neúnosné.

Při rekonstrukčních pracích jde o změny při mechanickém předčištění, u šnekové čerpací stanice, primární usazovací nádrže a nádrží vyhnívacích. Zároveň dojde k optimalizaci energetického systému a změnám u povodňové čerpací stanice. Nově bude vybudována dešťová zdrž, lapák tuku, aktivační a dosazovací nádrže, gravitační zhušťování kalů, odvodňování kalů pomocí odstředivek, sušárna kalů a zařízení na odstraňování zápachů. Dosavadní průběh výstavby vytváří dostatečně silné předpoklady pro zdárné provedení rozsáhlého stavebního a následně ekologicky fungujícího díla.

- jis -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down