01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podpora státu

Podpora státu Vlastníkům malých vodních zdrojů se po několika letech stagnace zvýší od začátku roku 2001 ceny elektrické energie ze zhruba 1,10 Kč na 1,50 Kč za kWh. Elektřinu tak budou prodávat o zhruba třetinu dráže. Tisková mluvčí Energetického regulačního úřadu Jarmila Lehnerová uvedla, že od...

Podpora státu

Vlastníkům malých vodních zdrojů se po několika letech stagnace zvýší od začátku roku 2001 ceny elektrické energie ze zhruba 1,10 Kč na 1,50 Kč za kWh. Elektřinu tak budou prodávat o zhruba třetinu dráže. Tisková mluvčí Energetického regulačního úřadu Jarmila Lehnerová uvedla, že od nového roku výkupní ceny pro obnovitelné zdroje řeší cenová vyhláška, zatímco dosud byly ceny smluvní.

Navíc, provozovatelé těchto malých zdrojů v kategorii do výkonu 10 MW nebudou muset platit státním akciovým společnostem povodí za spoluužívání jezů. Tyto poplatky v některých případech dosáhly podle provozovatelů zdrojů až 40 % tržeb. Nové ceny mají vést k podpoře obnovitelných zdrojů energie.

"Každé zvýšení cen je pro nás přínosem, ale vzhledem k tomu, že od roku 1999 se ceny držely na stejné hladině, to bylo nutné," uvedl Josef Sýkora, který vlastní malou vodní elektrárnu o instalovaném výkonu 350 kW v severních Čechách. Dodal, že ještě v roce 1996 platily distribuční společnosti za kWh 0,97 Kč, takže navýšení ceny za posledních pět let neodpovídá ani inflaci.

Předseda Svazu podnikatelů pro využití energetických zdrojů Pavel Šedivý dodal, že podpora ze strany státu není jen otázkou ceny, ale i dalších dotací. Ty má na starosti například Česká energetická agentura, která svoje příspěvky ekologické vodní energii za poslední dva roky snížila.

V roce 2001 podle něj podpořila jen 3 projekty, v roce 2000 celkem 17, zatímco několik let předtím to bylo kolem 20 projektů ročně. Dnes podle něj mohou provozovatelé malých vodních elektráren pokrýt z dotace maximálně 15 % investičních nákladů použitých na rekonstrukci či výstavbu nového zdroje, zatímco v minulých letech to bylo až 40 %. Podpora malých vodních zdrojů například v Německu či dalších zemích EU je mnohem významnější.

Malé vodní elektrárny se podle Sýkory podílejí na dodávkách elektrické energie v EU v průměru 6 %, v hornatém Rakousku až 30 %. V ČR se tyto zdroje podílejí na dodávkách 1,5 až 2 procenty.

Přesto Šedivý hovoří o tom, že nové ceny mohou výstavbu nových zdrojů či rekonstrukce nefunkčních zařízení podnítit. Podle majitelů elektrárniček bude záležet i na administrativě. Zařídit si povolení k výstavbě trvá i dva roky. Zatímco v 50. letech fungovalo v ČR 13 tisíc malých vodních zdrojů, dnes je to zhruba desetina o celkovém instalovaném výkonu 270 MW. V našich podmínkách je reálné instalovat dalších 100 MW.

Podle výrobců energetických zařízení je ale jen málo zájemců, rekrutující se spíše z řad nadšenců. Návratnost investice do malé vodní elektrárny je zhruba 10 let.

(HN, 27. 11. 2001, redakčně upraveno)

Jitka Šrámková

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down