01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Koncepci doporučujeme všem

Obec Valašská Bystřice (2180 obyvatel) nedaleko Rožnova pod Radhoštěm se nachází na území Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Vysoké nároky na ochranu přírody a životního prostředí i současný vývoj cen zemního plynu vedly zastupitelstvo obce v lednu 2000 ke schválení záměru na vypracování "Energetické koncepce obce do roku 2015". O přípravě a realizaci koncepce jsme hovořili se starostou obce Ing. Miroslavem Martinkem.

Jak jste získávali podklady pro zpracování koncepce od občanů a podnikatelů?

Firma PROSPOL Valašské Meziříčí, která dokument vypracovávala, oslovila občany dotazníkem, jehož zodpovězení přineslo řadu údajů o energetických potřebách domácností, o množství a druhu spotřebovaných paliv v minulých letech, o typu a stáří kotlů a topidel. Také podnikatelé poskytli prostřednictvím samostatného dotazníku podrobné informace o potřebách energií. Individuálně jsme spolu se zpracovatelem jednali s majiteli a představiteli pěti větších provozoven v obci, které zpracovávají dřevo a jsou významnými producenty dřevního odpadu. Také obec poskytla informace o svých objektech, o základní a mateřské škole, o budově zdravotního střediska, obecního úřadu, domu sociální péče, Charity, domu s kulturním sálem a prodejnami a o dalších. Poskytli jsme rovněž informace o našich příspěvcích občanům na změny systémů vytápění v domácnostech, které přešly z vytápění uhlím a uhelnými kaly na elektřinu, dřevo nebo propan. Neocenitelné přitom byly znalosti funkcionářů obce a obecního zastupitelstva.

Jaká je úroveň současné spotřeby paliv a energií v obci?

O nárůstu spotřeby elektrické energie a o využívání dřevního odpadu pro vytápění rodinných domů (RD) za posledních 8 let (za období 1992 - 2000) vypovídají grafy. Podle analýzy byl v roce 1999 podíl spalovaného uhlí (hnědé, kaly, koks) 33 %, elektřina 5 %, propan 3 % a spalování dřeva 60 %. Potenciálem úspor energií pro budoucnost je jednak stáří kotlů (v průměru 12 let), jejich účinnost a technický stav. Velkou pozornost je třeba věnovat tepelně technickým vlastnostem RD a podnikatelských a komunálních objektů i jejich zateplení. Analýza ukázala, že lze po realizaci navrhovaných opatření energetické koncepce očekávat až 20 % potenciálních úspor energie v naší obci v průběhu následujících 10 - 15 let.

Kolik variant energetická koncepce posuzovala?

Znovu byly podrobně posouzeny možnosti plynofikace obce i využití elektrické energie pro vytápění. Zatímco podmínky pro zavedení zemního plynu se ukázaly jako finančně nevýhodné a z hlediska nárůstu cen pro občany nepřijatelné, s využitím elektrické energie musíme nadále počítat všude tam, kde již provozují tento systém, zejména mimo centrum obce. Přesvědčili jsme se, že obec je vybavena rozvody elektřiny a se značnou rezervou pokryje potřeby občanů v dalších letech. Budeme však podporovat zájem občanů o zateplování objektů, o instalaci tepelných čerpadel tak, aby se snížila spotřeba elektřiny při vytápění. Podíl elektřiny na celkové výrobě tepla v obci bude i nadále na úrovni 5 %. Koncepce počítá s omezením využití hnědého uhlí a uhelných kalů na celkový podíl pouhých 10 %. Jejich spalování negativně ovlivňuje životní prostředí v obci především v zimních měsících, kdy ve špatně provětrávaných údolích dochází k častým teplotním inverzím. Problémy jsou i s dopravou uhlí nejen kvůli její ceně, ale i zátěži komunikací v obci a pro omezenou dostupnost řady domů a objektů za špatného počasí.

Jaká je tedy budoucnost zajišťování paliv a energií pro občany a podnikatele Valašské Bystřice?

Perspektivním zdrojem energie pro obec je především dřevní odpad. Spalování dřevního odpadu není nic nového, používaly ho předešlé generace k vytápění dřevěnic a domků. Také dnes je velká část tepla v provozovnách i v domácnostech získávána spalováním dřeva. Využití dřevního odpadu z výroby a těžby dřeva v okolních lesích postačí pro vytápění celé obce. Očekáváme, že podíl spalovaného dřeva pro výrobu tepla v obci vzroste v budoucnu až na 83 %. I pro spalování dřeva má obec k dispozici dvě možnosti. První znamená výstavbu pěti výtopen, které by vytápěly nejhustěji obydlené místní části obce. Druhou a podle nás nejvýhodnější, avšak pro realizaci nejnákladnější, je vybudování dvou tepláren v blízkosti místních dřevopodniků. Teplárny, u kterých se počítá se současnou výrobou elektrické energie, by dodávaly teplo tepelně izolovanými rozvody o délce asi 2000 m do centrálních částí obce, ve kterých je 240 BJ a více než 10 komunálních a výrobních objektů. Obě varianty si vyžádají vytvoření skladu a zpracovny paliva s příslušným technickým vybavením. V domech na samotách, kde doposud spalují uhlí, zajistili náhradu zásobováním dřevním odpadem ve formě palivového dříví, štěpky nebo peletek. Spalování tohoto biopaliva v automatických kotlích dotuje Státní fond životního prostředí (SFŽP) 50 %. Podpoříme žádosti o udělení těchto dotací občanům, kteří takový způsob spalování budou volit stejně jako těm, kteří uvažují o instalaci tepelných čerpadel či slunečních kolektorů.

Váš záměr znamená vytvoření palivové základny, konkurující dosavadním dodavatelům pevných paliv?

Ano. Musíme vytvořit zastřešený prostor pro soustředění a dosoušení dřevního odpadu všeho druhu. Půjde o dřevní odpad, který vzniká při těžbě ve státních, obecních a soukromých lesích, který se dosud bez užitku pálí. Koncepce počítá i s výrobou peletek a s jejich rozvozem k zákazníkům. Je ještě možno uvažovat o pěstování energetických bylin nebo dřevin, pokud by produkce dřevního odpadu poklesla a využít málo výnosné nebo nevyužívané zemědělské pozemky.

Kdo bude za realizaci tak rozsáhlého záměru odpovídat?

V obci již více než dva roky působí Valašskobystřická obecní spol. s r. o. Jednou z jejich činností je výroba a dodávka tepla pro obecní objekty. V budoucnu bude celý energetický systém s využitím dřevní hmoty provozovat tato firma. Počítáme s jejím personálním a technickým vybavením. Rozhodující v uskutečnění celého záměru musí být samotná obec a zastupitelstvo. Jsme si vědomi, že uskutečnění koncepce je možné jen za účasti celé obce, občanů a podnikatelů. Prezentací energetické koncepce na výstavě při příležitosti letošního 350. výročí obce jsme zahájili osvětové působení mezi občany a především mládeží. Činnost zahájil i energetický management obce, ve kterém jsou vedle funkcionářů obce zastoupeny největší provozovny obce.

Půjde o akce finančně náročné, jak budete postupovat v této oblasti?

Pokud bychom volili jako východisko plynofikaci obce, vydali bychom značné prostředky na realizaci, vynaložené prostředky by šly mimo obec a nevrátily se. Výhodou zvolené varianty centrálního zásobování teplem je to, že obci přinese výnosy za prodané palivo a dodanou energii. To usnadní financování, ke kterému hodláme využít dotací od SFŽP, prostředků obce a úvěru. Jde o finančně velmi náročný projekt, ale s pomocí dotace se dá uskutečnit. Díky příjmům za prodej tepla se nemusíme obávat ani úvěru. Je však nutné odpovědně a pečlivě stanovit rozsah projektu, jeho časový harmonogram a předem smluvně zajistit vztahy s potenciálními dodavateli paliva - s provozovnami a majiteli lesů. Stejně tak dohodnout budoucí odběry paliva a tepla občany a podnikatelskými subjekty.

Jak využijí občané nabídku na připojení svých RD na centrální zdroj tepla?

Potřeby tepla v domácnostech jsou již nyní z poloviny pokrývány spalováním dřeva. Zatím jsou občané ochotni vzhledem k dostatečné nabídce odpadního dřeva věnovat jeho přípravě a spalování dostatek času, dosahovaná cena tepla v domácích kotelnách je velmi nízká. Zvolená varianta centrálního zásobování přináší nižší náklady pro majitele RD ve srovnání s plynofikací. Místo povinnosti občana financovat plynovou přípojku, komín a kotel, u CZT se jedná o provedení tepelné přípojky a instalaci předávací stanice. Věřím, že se podaří získat pro odběr tepla z obecního systému většinu občanů. Projekt bude realizován na etapy. První počítá s rekonstrukcí kotelny základní školy a s napojením centra obce. Většinu tepla z této výtopny spotřebuje škola a obecní budovy; tento odběr je již nyní zabezpečen. Počítá se i s napojením několika domácností v okolí výtopny. Tento pilotní projekt nám umožní ověřit vhodnost zvoleného řešení, přispěje k získání zájmu dalších občanů o dodávky tepla v dalších částech obce.

Proč volíte cestu po etapách?

Energetická koncepce je velmi rozsáhlá a náročná, postihuje období 15 let. Musím přiznat, že v roce 2001 jsme příliš nepokročili. Bylo to především pro zaneprázdněnost při rozběhu jiné rozsáhlé stavby "odkanalizování" a čištění odpadních vod. Nyní jsme se mohli znovu zaměřit na realizaci energetické koncepce. Uskutečnili jsme jednání se zástupci provozoven v obci, SFŽP a navštívili výtopny na spalování dřevního odpadu. Jsou zahájeny práce na energetickém auditu rekonstrukce kotelny základní školy na výtopnu, bude vypracován projekt pro územní rozhodnutí. Provádějí se ekonomická hodnocení tohoto projektu, jednáme s bankami.

Co byste doporučil starostům podobných obcí, kteří dosud energetickou koncepci nemají?

Vypracování energetické koncepce doporučuji všem obcím, zejména však těm, které jsou jako Valašská Bystřice bez plynofikace. Koncepce reálně zhodnotí stav v oblasti zajištění energií v obci a navrhne řešení do budoucna včetně úspor. Navíc vypracování tohoto plánovacího dokumentu podporuje dotacemi Česká energetická agentura i Státní fond životního prostředí, takže výdaje na ni nejsou pro obec velkou zátěží.

Zdeněk Marek

k

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down