01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Příbor oslavoval

Příbor oslavoval Městská památková rezervace (MPR) Příbor se svojí historickou malebností a hodnotou historického památkového dědictví řadí mezi nejkrásnější a nejhodnotnější historická města Moravy. Město 12. prosince 2001 oslavilo 750. výročí svého založení, přesněji založení farního kostela...

Příbor oslavoval

Městská památková rezervace (MPR) Příbor se svojí historickou malebností a hodnotou historického památkového dědictví řadí mezi nejkrásnější a nejhodnotnější historická města Moravy. Město 12. prosince 2001 oslavilo 750. výročí svého založení, přesněji založení farního kostela Narození P. Marie darovaného příborskou vrchností panem Frankem z Huckeswagenu klášteru Velehrad, což tehdy potvrdil mladší král a moravský markrabí Přemysl Otakar II. Přesto na území města byly nalezeny stopy osídlení již v době bronzové asi 1300 let před n. l. a dále svědectví kontinuální osady v době římské ve 2. - 4. stol. n. l., době stěhování národů v 5. - 6. stol. a v době velkomoravské v 9. stol..

Z dalších historických faktů lze uvést, že na rozdíl od většiny měst v Čechách, na Moravě a ve Slezsku nebyl Příbor nikdy převážně protestantským městem, stejně tak jako výjimečné bylo jeho postavení v exportní výrobě sukna pro daleké východoevropské trhy. K tomu přistoupila v 19. stol. jeho role jako střediska českého národního obrození na severovýchodní Moravě rozvojem českého divadla, školství a spolkového života. Díky této roli dostal přízvisko Moravská Litomyšl. Školní tradice piaristického gymnázia od r. 1694 se zhodnotily založením druhého českého učitelského ústavu na Moravě v r. 1875 a české reálky, poté gymnázia v r. 1902.

Celosvětově proslulým se Příbor stal jako rodiště zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda (1856-1939). Z dalších rodáků nutno připomenout zakladatele moravské vlastivědy a topografie Řehoře Volného (1793-1865), národního buditele a filozofa Bonifáce Buzka (1788-1839) a židovského historika Bertolda Bretholze (1862-1943).

V posledních letech bylo nákladně předlážděno a opraveno náměstí s podloubím (za 14 mil. Kč) a slavnostně otevřeno v srpnu 2000. Podle připraveného dlouholetého regeneračního plánu se plánovitě opravují nejvýznačnější památky a městské domy. Letos byly opraveny fasády barokního piaristického kláštera a gymnázia, přičemž byla objevena pozdněrenesanční sgrafita, jež budou nově restaurována. Všechny významné památky města a historicky významné domy byly k 750. výročí města opatřeny bronzovými popisnými tabulemi s historickým a architektonickým výkladem. Osazením unikátními tabulemi se město Příbor může pochlubit jako první v ČR.

K významnému výročí se zde letos konaly: psychoanalytické jednání a připomenutí památky S. Freuda, III. mezinárodní dechový festival, výstavy Příbor očima malířů a Příbor historický a současný, Dny města Příbora, mezinárodní vědecké sympózium Královská a poddanská města od své geneze k protoindustrializaci a industrializaci. O historii Příbora vyjde kniha Dějiny města Příbora.

- jj -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down