01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Projekt Matra II

Projekt Matra II Bilaterální česko-nizozemský projekt MATRA I, dokončený v roce 2000 přinesl dobré výsledky. Byl zaměřen na vzdělávání úředníků místní a regionální správy České republiky v problematice týkající se našeho vstupu do Evropské unie. Další, již širší projekt MATRA II, který v současné...

Projekt Matra II

Bilaterální česko-nizozemský projekt MATRA I, dokončený v roce 2000 přinesl dobré výsledky. Byl zaměřen na vzdělávání úředníků místní a regionální správy České republiky v problematice týkající se našeho vstupu do Evropské unie. Další, již širší projekt MATRA II, který v současné době začíná, se nazývá Zvýšení připravenosti členů zastupitelstev obecních a krajských samospráv v ČR.

Nový projekt začne úvodním seminářem 10. ledna 2002 při příležitosti brněnského veletrhu Regiontour. Obsáhlejší informaci o projektu podá představitelům obcí a krajů Peter Knip, ředitel společnosti VNG International, náležející k Asociaci nizozemských municipalit. Ta se s nizozemskými ministerstvy zahraničí a vnitra a nizozemskou Platformou Habitat bude až do roku 2003 významně podílet na komplexní realizaci všech aktivit, které zahrnuje projekt Matra II. Z české strany jsou partnery Ministerstvo vnitra, Ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí ČR a Asociace krajů ČR. Hlavním organizátorem projektu je Vzdělávací centrum pro veřejnou správu ČR, o. p. s.

Obsáhle koncipovaný projekt MATRA II má být příspěvkem uvedených partnerů k současnému průběhu reformy a modernizaci naší veřejné správy, k rozvoji místní demokracie. Je zaměřený na odborné vzdělávání v komunální sféře. Vychází vstříc potřebám členů zastupitelstev, kteří budou zvoleni v obecních volbách v listopadu roku 2002, poskytne ucelené informace i členům krajských zastupitelstev, kteří již působí v krajích. Jedním z cílů projektu je posílení pracovních vztahů mezi českými a nizozemskými sdruženími obcí, krajů a vzdělávacími institucemi

Užitečná příručka

Podle informace manažerky projektu Ing. Jany Voldánové ze Vzdělávacího centra pro veřejnou správu ČR, zahájená MATRA II se skládá z několika dílčích aktivit. Nesoustřeďuje se jako dříve jen na vzdělávací kurzy. Například k prvním realizačním krokům v rámci projektu patří příprava univerzální příručky, lze říci obsáhlého metodického návodu, jak si počínat ve funkci člena zastupitelstva obce nebo kraje. Inspirací pro její vytvoření je nizozemská publikace obdobného zaměření "Leden van de Raad". Ta v každé kapitole souhrnně uvádí, kterými zákony, nařízeními a obecními zájmy je nutné se v určité oblasti řídit, jaká je schvalovací procedura a pravidla při každém jednání, co se musí při něm respektovat apod.

Předpokládáme, že česká příručka bude mít 14 základních kapitol týkajících se především činnosti v komunální politice, z toho dvě se konkrétně zaměří na působení členů krajských zastupitelstev. Na její přípravě se podílejí všichni zmínění partneři projektu z ČR a Nizozemska. Tuto publikaci jistě uvítají budoucí členové obecních zastupitelstev, zvolení v příštích komunálních volbách, zejména ti, kteří ještě nemají dostatek zkušeností z veřejné činnosti. Například v jedné kapitole příručky najdou vyčerpávající, praktické informace o obecních financích, o tom, jak se připravuje a schvaluje rozpočet včetně jeho kontroly. Další kapitola zahrne potřebné údaje o zákonech týkajících se obcí apod.

O tématech a autorech jednotlivých kapitol rozhoduje triumvirát sestávající ze zástupců Ministerstva vnitra, Svazu měst a obcí a Vzdělávacího centra pro veřejnou správu ČR. Bude-li autorem kapitoly teoretik, jeho oponentem se stane praktik a naopak. Při vypracovávání témat bude přihlédnuto k nizozemským zkušenostem. Snahou je, aby příručka obsáhla komplexně vše, co členové zastupitelstva k výkonu své funkce potřebují. Publikace vyjde v nákladu 80 tisíc výtisků a obdrží ji zdarma všichni členové zastupitelstev do konce roku 2002.

Ve stadiu projednávání je rovněž příprava dvou třídílných sérií televizních pořadů, přičemž jedna z nich, (3 x 15 minut) má být odvysílána před obecními volbami v příštím roce. Má ukázat význam volené samosprávy v obci, účast občanů na životě obce v demokratickém systému. Povolební série tří pořadů představí zejména poslání a činnost členů obecních zastupitelstev.

Pilotní kurzy

V současné době také probíhá analýza vzdělávacích potřeb krajů, založená na řízených pohovorech s vybranými volenými představiteli a vedoucími pracovníky. Získané informace poslouží k lepší konkretizaci témat připravovaných kurzů. Budou využity i při přípravě uvedené příručky. V rámci projektu zaměřeného na vzdělávání se počítá se čtyřmi krátkodobými pilotními kurzy. Uvažuje se o tom, že nejdříve proběhnou kurzy pro krajské zastupitele, neboť již vykonávají svou funkci a nové poznatky nesporně uvítají. Až v následující etapě se uskuteční kurzy pro členy obecních zastupitelstev. Jak Ing. Jana Voldánová uvádí, pro kurzy byly zvoleny čtyři okruhy potřebných témat, ke kterým patří:

- Reprezentace a komunikace (jak lobovat, vyjednávací dovednosti, jak informační technologie mohou přispět k lepší komunikaci s občany a místními organizacemi, kontakty s veřejnými a soukromými společnostmi, nevládními organizacemi, interaktivní politika).

- Místní a regionální rozvoj (místní a regionální plány strategického rozvoje, fondy Evropské unie, agentury regionálního rozvoje).

- Vybraná témata z managementu (řízení projektů, procedury pro schůze a jejich vedení, prevence korupce).

- Integrovaná bezpečnostní politika (jak učinit z města bezpečné místo pro obyvatele, multikulturní společnost, integrované postupy prevence kriminality, spolupráce s policií, politika pro mladistvé, politika reintegrace spoluobčanů pro jejich návratu z výkonu trestu).

Ke každému tematickému okruhu budou vybráni dva lektoři a dva zkušení odborníci z komunální sféry, znalí problematiky. Společně s nizozemskými partnery a odborníky ze Vzdělávacího centra pro veřejnou správu ČR připraví pilotní kurzy. Vzdělávací centrum pro veřejnou správu ČR zařadí připravené kurzy do běžné nabídky vzdělávacích akcí pro veřejnou správu.

Nizozemští konzultanti

Poradenství je další aktivitou, obsaženou v projektu, jejímž cílem je vyškolit větší skupinu konzultantů. Zahrne odborníky a osvědčené členy zastupitelstev, kteří mohou předávat své zkušenosti a přispět praktickou radou zvláště nově zvoleným členům zastupitelstev. Kurz na proškolení konzultantských dovedností uskuteční Vzdělávací centrum pro veřejnou správu. I v tomto případě pomohou specialisté z Asociace nizozemských municipalit.

Jak uvádí manažerka celého projektu Ing. Voldánová, k prohloubení česko-nizozemské spolupráce mají přispět i dva několikadenní semináře. Setkají se na nich experti z ministerstev vnitra České republiky a Nizozemska, případně ze sdružení obecních a krajských samospráv. Jedním z projednávaných témat se stane průběh reformy veřejné správy v ČR. První seminář proběhne v Nizozemsku. V harmonogramu všech akcí je také zmíněn studijní pobyt českých hejtmanů v Nizozemsku, kde se seznámí s rolí a výkonem krajské samosprávy a Sdružení krajů. Předpokládá se, že přitom dojde k navázání konkrétních kontaktů mezi představiteli jednotlivých krajů z obou zemí.

Rozpočet na všechny aktivity pořádané v rámci projektu MATRA II, rozložené do roku 2003, uvádí celkovou částku 30,8 miliónu korun. Finanční zdroje přicházejí především z Nizozemska. Jen z fondu MATRA (nizozemské ministerstvo zahraničí) je to jeden a čtvrt miliónu guldenů (skoro 20 miliónů korun). Zbývající peněžité částky vynakládají další nizozemští partneři a účastníci z naší republiky, kteří se podílejí na realizaci společného významného projektu.

- jb -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down