01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bohatá historie

Bohatá historie V pražském paláci Lucerna byla po náročné rekonstrukci znovu otevřena známá restaurace Černý kůň včetně salonku Koníček. Historie restaurantu sahá až do počátku minulého století. Původní čajovna "Yokohama" se počátkem 1. světové války proměnila ve večerní kavárnu s hudbou. Po válce...

Bohatá historie

V pražském paláci Lucerna byla po náročné rekonstrukci znovu otevřena známá restaurace Černý kůň včetně salonku Koníček. Historie restaurantu sahá až do počátku minulého století. Původní čajovna "Yokohama" se počátkem 1. světové války proměnila ve večerní kavárnu s hudbou. Po válce ztrácela na své popularitě a roku 1924 se stala "Zimní zahradou v Lucerně".

Mladý Václav Havel, syn stavitele Lucerny zde zřídil studentský podnik, kde obsluhovali vysokoškoláci a přivydělávali si tak na studia. V dalších letech se měnily názvy i styl restaurace. Pojmenování "Hostinec u Černého koně" vzniklo v roce 1965.

Dnes je vlastníkem restaurace "Černý kůň" Dagmar Havlová, švagrová prezidenta republiky. Interiér citlivě obnovil arch. Jan Fišer. Malby na čelních stěnách připomínají nejstarší dochované kresby z jeskyně Chanuet, objevené v roce 1994 ve Francii. Hlavní sál zdobí umělecká díla, zapůjčená z galerie Tvrdohlaví. Historii restaurantu připomínají četné fotografie a historické dokumenty doplňující původní výzdobu. V klubu Koníček jsou historické fotografie rodiny Havlových a místo pro díla současných fotografů. Prvním z nich je Ivan Pinkava. Symbolem restaurace jsou černí mořští koníci v akváriu. Hostům jsou podávána tradiční česká a slovenská jídla.

- ob -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down