01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Komunální dluhopisy (I)

Komunální dluhopisy (I) Významný zdroj financování představují ve většině zemí s rozvinutou tržní ekonomikou komunální dluhopisy. V České republice jsou možnosti financování prostřednictvím emise tohoto druhu cenných papírů velmi málo využívané . Postupem času však bude třeba i v naší zemi věnovat...

Komunální dluhopisy (I)

Významný zdroj financování představují ve většině zemí s rozvinutou tržní ekonomikou komunální dluhopisy. V České republice jsou možnosti financování prostřednictvím emise tohoto druhu cenných papírů velmi málo využívané .

Postupem času však bude třeba i v naší zemi věnovat větší pozornost komunálním dluhopisům jako alternativnímu zdroji financování rozvojových potřeb obcí a krajů.

Problematiku vydávání dluhopisů upravuje především zákon č. 530/1990 Sb., o dluhopisech, který definuje pojem dluhopis, vymezuje emitenty a stanoví podmínky, za kterých je možné dluhopisy vydat. Upravuje také náležitosti dluhopisů i emisní podmínky a stanoví postup jejich schválení. Přesně určuje minimální objem emise dluhopisů. Definuje jejich formu a způsob vydávání, stanovení výnosu a splácení dluhopisů. Vymezuje zvláštní druhy dluhopisů včetně dluhopisů komunálních.

Dalšími právními normami je zákon č. 591/1992 Sb., o cenných papírech, zákon č. 15/1998 Sb., o komisi pro cenné papíry a o změně a doplnění dalších zákonů, a zákon č. 214/1992 Sb., o burze cenných papírů. Od 1. 1. 2001 byly všechny výše zmiňované zákony novelizovány, a to s cílem vytvořit standardní mezinárodní podmínky a sladit legislativu České republiky s legislativou Evropské unie.

Při vydávání komunálních dluhopisů je třeba respektovat i zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení) a zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze. V současné době je projednávána novela těchto zákonů, která by měla omezit zadlužování obcí a krajů a stanovit subjekty, které budou schvalovat emise dluhopisů vydávaných obcí či krajem.

Dluhopis a komunální dluhopis

o Představuje zastupitelný cenný papír, s nímž je spojeno právo požadovat splacení dlužné částky ve jmenovité hodnotě dluhopisu ke dni jeho splatnosti a vyplacení výnosů k určitému datu nebo datům a povinnost emitenta tato práva uspokojit. Zastupitelné cenné papíry jsou cenné papíry, které jsou stejného druhu, byly vydány stejnou osobou ve stejné formě a vznikají z nich stejná práva.

o Komunální dluhopis (obligace). Je to dluhopis vydaný obcí, ale i krajem, přičemž obec či kraj za vydaný dluhopis odpovídá svým majetkem. Komunálním dluhopisem se rozumí i dluhopis, který je vydán bankou, jestliže banka z výtěžku jejich prodeje poskytne úvěr obci či kraji, který o jejich vydání požádal a který za splacení dluhopisu s příslušenstvím ručí svým majetkem.

Komunální dluhopis představuje cenný papír, tj. listinu, či záznam na určitém nosiči dat, vyjadřující pohledávku vlastníka vůči tomu, kdo cenný papír vystavil. Jedná se o cenný papír dlouhodobý, tj. se splatností delší než 1 rok. Obvykle je hromadně vydávaný, tzn. že je emitován ve větších sériích, zpravidla je veřejně obchodovatelný, lze jej koupit či prodat na veřejných trzích. Tento cenný papír je dluhový nebo-li úvěrový, založený na úvěrovém vztahu, kdy investor jej nakupuje s podmínkou, že dlužník mu splatí zapůjčený obnos a vyplatí výnos ve stanovené lhůtě.

Komunální dluhopisy jsou emitovány nebo-li vydávány obcemi, kraji, případně bankami, které jim z výtěžku emise poskytnou úvěr. Stvrzují závazek (povinnost) emitenta (vydavatele, dlužníka) uhradit majiteli (držiteli, věřiteli, investoru) výnos (důchod, odměnu hrazenou za poskytnutí kapitálu), který může být různého charakteru i četnosti a dále splatit jistinu (jmenovitou hodnotu) ve stanovených termínech.

Výhody a nevýhody

Emise komunálních dluhopisů je spojena s celou řadou předností, ale i určitými problémy či nedostatky, kterým musí emitent věnovat náležitou pozornost.

Výhody komunálních dluhopisů jako zdroje financování:

[*] komunální dluhopisy umožňují dosáhnout větší pružnosti při financování jednotlivých projektů a rychleji reagovat na potřebu rozšíření zdrojů financování,

[*] emitent může prostřednictvím emise komunálních dluhopisů získat značné množství peněžních prostředků na financování svých potřeb,

[*] emisní půjčka je rozdělena na velké množství dluhopisů, které může nakoupit velký počet věřitelů a umožňuje tedy emitentovi získat velký objem finančních prostředků, přičemž není závislý pouze na jednom či několika málo věřitelích,

[*] to, že dluhopisy nakoupí velký počet investorů, umožňuje stanovit delší dobu splatnosti na rozdíl od situace, kdy by emitent získal celou částku od jednoho investora,

[*] emise komunálních dluhopisů představuje dluh, se kterým lze většinou obchodovat na kapitálovém trhu,

[*] komunální dluhopisy jsou zajištěny formou prohlášení emitenta, nikoliv konkrétní zástavou,

[*] výnosy z komunálních dluhopisů jsou obvykle vypláceny pouze jedenkrát za rok,

[*] splacení komunálních dluhopisů zpravidla proběhne jednorázově, na konci životnosti dluhopisů, a emitent tak může disponovat celou částkou emise až do doby splatnosti dluhopisů. Navíc ke splacení jedné emise může být použito další emise,

[*] úspěšná emise komunálních dluhopisů představuje prestižní záležitost, která zviditelní emitenta a zlepší jeho postavení v očích veřejnosti.

Nevýhody komunálních dluhopisů jako zdroje financování:

[*] emise komunálních dluhopisů vede ke zvýšení míry zadluženosti emitenta, a tudíž k růstu finančního rizika,

[*] emitent je povinen včas a v řádné výši hradit úroky a jistinu,

[*] emise komunálních dluhopisů je spojena se značnými emisními náklady, které představují jednak náklady vydání emise a dále náklady životnosti emise,

[*] zájemci o dluhopisy kladou vysoké nároky na úvěrovou způsobilost emitenta a mohou emitentovi klást i určité omezující podmínky,

[*] povolovací řízení, nutné pro získání povolení emise dluhopisů.

Předpoklady využití

Obce se v posledních letech významně podílejí na zabezpečování a financování stále většího okruhu veřejných statků pro obyvatelstvo, v důsledku čehož se potýkají s nedostatkem finančních prostředků. Na nedostatek finančních prostředků pro realizaci svých rozvojových záměrů narážejí i nově vzniklé kraje.

Jedním z finančních zdrojů, který by mohl napomoci řešit tento problém je emise dluhopisů. Účelné využití emisí komunálních dluhopisů však předpokládá respektování určitých omezujících podmínek.

Nezbytným předpokladem úspěšné emise dluhopisů je finanční zdraví emitenta a dostatek investorů. Umístit dluhopisy u investorů jsou schopny pouze finančně stabilní a z hlediska investorů perspektivní emitenti. K rychlému umístění komunálních dluhopisů může přispět skutečnost, že emise bude určena na financování projektů, které vzbudí zájem a přitáhnou pozornost obyvatel i podniků daného regionu.

Emise komunálních dluhopisů jsou určeny na financování dlouhodobých potřeb. Výtěžek je třeba použít na financování rozsáhlých investičních akcí, z nichž bude mít prospěch nejenom současná, ale i budoucí generace. Jedná se o zdroj financování, který je možné využít, vzhledem k vysokým nákladům emise, v případě potřeby soustředění značného množství peněžních prostředků, minimálně 10 mil. Kč, optimálně 100 a více miliónů korun.

Nejsou-li výše uvedené předpoklady splněny, je výhodnější využít jiných nástrojů financování. Alternativními zdroji financování dlouhodobých rozvojových potřeb obcí a krajů mohou být vlastní kapitálové příjmy (např. příjmy z prodeje majetku, z majetkových účastí); kapitálové nenávratné transfery (např. účelové kapitálové dotace ze státního rozpočtu, příp. státních účelových fondů či účelových fondů Evropské unie, dary na pořízení investic) anebo kapitálové návratné transfery (např. dlouhodobé úvěry od peněžních ústavů, půjčky od jiných subjektů); možnou alternativou financování je i leasing.

Liběna Tetřevová,

Fakulta ekonomicko-správní,

Ústav ekonomie,

Univerzity Pardubice

FOTO ARCHÍV bankovního institutu

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down