01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Malá encyklopedie

Malá encyklopedie Publikace kolektivu autorů v čele s Doc. JUDr. Pavlem Matesem, CSc., a Doc. RNDr. René Wokounem, CSc., "Malá encyklopedie regionalistiky a veřejné správy" se zaměřuje na podání výkladu základních a nejčastěji užívaných pojmů z poměrně mladého, rozvíjejícího se vědního oboru...

Malá encyklopedie

Publikace kolektivu autorů v čele s Doc. JUDr. Pavlem Matesem, CSc., a Doc. RNDr. René Wokounem, CSc., "Malá encyklopedie regionalistiky a veřejné správy" se zaměřuje na podání výkladu základních a nejčastěji užívaných pojmů z poměrně mladého, rozvíjejícího se vědního oboru regionalistiky a veřejné správy. Obsahuje více než 500 slov a slovních spojení seřazených podle abecedy včetně jejich rejstříku.

V porovnání s některými doposud vydanými encyklopediemi (např. Madara, Z.: Právnický slovník, Panorama, 1988; Fiala, J. - Mates, P. a kol.: Malá právnická encyklopedie, Linde, 1999; Geist, B: Sociologický slovník, Victoria Publishing, 1992; Echaudemaison, C. D. a kol.: Slovník ekonomie a sociálních věd, EWA Edition, Praha 1995) je tato publikace zpracována jednodušší formou tak, aby mohla oslovit co nejširší veřejnost.

Najdeme zde i odborné termíny týkající se základů práva, správního řízení, práva ústavního nebo sociologie - stěžejních oborů při řízení státní správy i samosprávy. Autoři vycházeli zejména ze své dřívější publikované literatury, vybrali pojmy týkající se této problematiky a shrnuli je pod jeden společný titulek.

Vzhledem ke zvolené výkladové formě jednotlivých odborných termínů, je tato kniha určena převážně pracovníkům státní správy a samosprávy a členům zastupitelstev obcí, krajů, městských obvodů či městských částí a nepochybně poslouží i jako doplňující učební pomůcka pro studenty středních i vysokých škol s tímto zaměřením.

Problematika regionalistiky je v dnešní době aktuální téma, což souvisí s probíhající transformací naší ekonomiky a stávající reformou celé veřejné správy. Autoři přirozeně vycházejí z právních předpisů, jimiž byla reforma veřejné správy zahájena (např. zákon č. 128/2000 Sb., o obcích; zákon č. 147/2000 Sb., o okresních úřadech; zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení); zákon č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje; zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech nebo zákon č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí z majetku České republiky do majetku krajů) a které nabyly své účinnosti začátkem minulého roku.

V důsledku záměrného oslovení široké veřejnosti vysvětlují autoři této publikace některé pojmy spíše v rovině obecné, zpravidla bez odkazů na historické či teoretické souvislosti.

I přes omezené možnosti autorů, kteří byli limitováni nezbytností srozumitelnosti této publikace pro širokou veřejnost, je v oblasti regionalistiky a veřejné správy tato encyklopedie vítanou novinkou a jistě přispěje k zodpovězení mnoha otázek, na které pracovníci veřejné správy nebo studenti mohou v běžné praxi narazit.

Anna Bauerová,

doktorandské studium VŠE, katedra veřejné správy a regionální ekonomiky

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down