01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Česko - německé fórum

Česko - německé fórum Počátkem září v Chebu a Marktredwitz proběhlo dvoudenní česko-německé diskusní fórum starostů z České republiky a Německa. Setkání proběhlo pod záštitou Koordinační rady Česko-německého diskusního fóra. Jednání se zúčastnilo okolo stovky komunálních politiků a zástupců...

Česko - německé fórum

Počátkem září v Chebu a Marktredwitz proběhlo dvoudenní česko-německé diskusní fórum starostů z České republiky a Německa. Setkání proběhlo pod záštitou Koordinační rady Česko-německého diskusního fóra.

Jednání se zúčastnilo okolo stovky komunálních politiků a zástupců občanských aktivit. Starostové zde od příslušných kompetentních úředníků z obou zemí získali informace o rozvojových fondech, jak evropských, tak i vnitrostátních. Zhodnocena byla činnost o regionální spolupráci v česko-německém pohraničí za uplynulé, téměř desetileté období fungování euroregionů.

Diskutovalo se o tom, jakým způsobem se povedlo jednotlivým obcím prosadit se v této soutěži o získání příspěvků z příslušných fondů, a bylo tak možné získat vzájemnou inspiraci, jakým způsobem do budoucna příslušné projekty předkládat.

K jednání v příhraničním Marktredwitz se účastníci setkání přesunuli místním euroregionálním železničním spojem Egronet.

Obnova pohraničí

Především v severozápadních a jižních příhraničních regionech ČR, tedy na pomezí česko-německém a česko-rakouském, existovala ještě v první polovině 20. století řada plně funkčních obcí, usedlostí a osad, ale i tvrzí, hradů a zámků.

V důsledku vysídlení německého obyvatelstva a vytvoření pozdějšího hraničního pásma s omezenými možnostmi pohybu obyvatel došlo k částečnému nebo úplnému zániku těchto obcí a usedlostí. Po roce 1989 se proti očekávání prohloubil problém života obyvatel příhraničí o nedostatek pracovních příležitostí, ale i kulturního vyžití, a tím začalo docházet k dalšímu vylidňování.

Pouze na Chebsku tak zaniklo částečně nebo úplně 62 osad, usedlostí a tvrzí. Odhaduje se, že takových případů je v celém česko-německém a česko-rakouském pohraničí minimálně 400. Chebské sdružení občanů - Hnutí za obnovu pohraničí prezentovalo na fóru projekt, který počítá s obnovou původních objektů a v katastrech zaniklých lokalit s vybudováním rekreačních skanzenů, jež by pomohly oživit cestovní ruch.

Euroregion egrensis

Své aktivity na setkání prezentoval rovněž Euroregion Egrensis, založený v roce 1992 se třemi samostatnými pracovními sdruženími - Bavorsko, Vogtland/Západní Krušnohoří a Čechy. Hlavní oblast úkolů Euroregionu Egrensis představuje regionální, projektový a realizační management, který se odráží v řadě projektů. Hlavní zdroje financování představuje (kromě vlastních zdrojů) společenská iniciativa Evropské unie - INTERREG II a INTERREG III.

Jedním z prvních projektů, který vznikl hned po založení euroregionu, byl projekt letního tábora pro děti z bavorské, sasko-duryňské a české části euroregionu. Jako nový impuls pro turistiku koncipoval euroregion přeshraniční cyklistickou stezku o délce přes 500 km.

Hlavními tematickými body dálkové cyklistiky jsou "lázeňská místa a města" a "hornictví". Oblast je takto z historického i současného hlediska ideálně propojena. Vytyčením těchto dvou tematických celků v rámci cyklotrasy dojde k obsahovému propojení s projektem společného marketingu lázeňských měst.

Václav Drašnar

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down