01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kameničky vesnicí roku

Kameničky vesnicí roku Letošní soutěž "Vesnice roku" má svého vítěze. V konkurenci 217 obcí získaly první místo Kameničky v okrese Chrudim. Na druhém místě figuruje Častrov (okr. Pelhřimov), na třetím společně Hroznová Lhota (okr. Hodonín) a Třebívlice (okr. Litoměřice). Mimořádné ocenění bez...

Kameničky vesnicí roku

Letošní soutěž "Vesnice roku" má svého vítěze. V konkurenci 217 obcí získaly první místo Kameničky v okrese Chrudim. Na druhém místě figuruje Častrov (okr. Pelhřimov), na třetím společně Hroznová Lhota (okr. Hodonín) a Třebívlice (okr. Litoměřice).

Mimořádné ocenění bez rozlišení pořadí získaly obce Dírná (okr. Tábor, za podporu spolkové činnosti a spolupráci s rodem Wratislavů), Horní Lideč (okr. Vsetín, za sounáležitost občanů s obcí a budování identity obce), Medlov (okr. Olomouc, za rozvoj podnikatelských a aktivit se zvláštním zřetelem na ekologii) a Osečná (okr. Liberec, za práci s dětmi a mládeží).

Z benešovského okresu pak byla oceněna obec Ostředek a dále Plánice (městečko v okr. Klatovy, za rozvoj občanské vybavenosti v oblasti sportovních aktivit a rekreace), Skuhrov n. Bělou (Rychnov n. Kn., za aktivity občanů při obnově obce po opakovaných povodních a zlepšování životních podmínek) a Stará Ves n. Ondřejnicí v okrese Frýdek-Místek (za péči o historické památky, obnovu tradic a bohatý společenský život).

Vítězné Kameničky leží jen několik málo kilometrů od města Hlinska v Čechách. Svojí malířskou tvorbou je proslavil malíř Antonín Slavíček. Společně s místními částmi Filipov, Lány a Ovčín mají 777 obyvatel. Kameničky mají neuvolněného starostu, kterým je od posledních voleb Zdeněk Dřevíkovský.

V budově bývalé fary vybudovali místní občané stálou Galerii Antonína Slavíčka, knihovnu, kde navíc pořádají i výstavy dnešních malířů upsaných svojí tvorbou Vysočině. Další menší, ale krásná galerie je v místnostech obecního úřadu, který se nachází ve středu obce.

V Kameničkách v uplynulém období vznikla rekonstrukcí dvou starších domů nová náves či spíše vesnické náměstíčko, kterému dominuje krásný nový dům s pečovatelskou službou. Ten seniorům nabízí pět velice útulných bytů, z nichž jeden je dokonce bezbariérový. V místní části Filipov vyrostly nové byty a schválený územní plán obce počítá i s další bytovou výstavbou formou nájemních rodinných domků.

V minulém roce Kameničky posvětily svůj nový erb i prapor, v letošním roce obec hospodaří s rozpočtem 5,2 miliónu korun a mimo něj má obec vyčleněno 4,5 miliónu korun na dosud největší investiční akci - plynofikaci, která by měla být zahájena ještě v tomto roce.

Pěkně upravenou fasádu má základní škola s pamětními deskami Antonína Slavíčka a spisovatele Karla Václava Raise.

Rovněž všichni radní jsou neuvolnění. Obec řídí zdarma, čímž prý již ušetřili 900 tisíc korun, a to nejen na mzdách, ale i následně na zdravotním a sociálním pojištění. Jak nám starosta řekl, má velice krásné pocity i radost, když si uvědomí, jak za tyto ušetřené peníze, mohla obec pořídit některé potřebnosti. Nelze přehlédnout ani novotou svítící fasády kostela Nejsvětější Trojice i sousední fary, před kostelem stojí pěkně udržovaný památník obětem války s velkou plastikou od sochaře Karla Lidického.

Miroslav Voděra, Václav Drašnar

FOTO MIROSLAV VODĚRA

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down