01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pamětní mince

Pamětní mince Slavnostní prezentace pamětní zlaté 2000 Kč mince s námětem raná gotika - klášter ve Vyšším Brodě v prostorách cisterciáckého kláštera ve Vyšším Brodě se konala 26. září t. r. Za účasti nejvyšších politických, kulturních i podnikatelských představitelů Jihočeského kraje, České...

Pamětní mince

Slavnostní prezentace pamětní zlaté 2000 Kč mince s námětem raná gotika - klášter ve Vyšším Brodě v prostorách cisterciáckého kláštera ve Vyšším Brodě se konala 26. září t. r. Za účasti nejvyšších politických, kulturních i podnikatelských představitelů Jihočeského kraje, České mincovny a autora mince Michala Vitanovského uvedla Česká národní banka (ČNB) tuto minci do oběhu.

Jedná se již o druhou zlatou 2000 Kč minci z deseti, které budou v průběhu pěti let vydány v rámci cyklu Deset století architektury. První mince z tohoto cyklu, který vznikl ve spolupráci se Správou Pražského hradu, je věnovaná románskému slohu představeného rotundou ve Znojmě a byla emitovaná již 21. března 2001 při příležitosti zahájení výstavy Deset století architektury. Mince s tématikou rané gotiky věnovanou klášteru ve Vyšším Brodě vychází v období ukončení výstavy. V následujících čtyřech letech bude rovněž vydáno po dvou mincích, vždy na jaře a na podzim.

V roce 2002 to bude vrcholná gotika představená kašnou v Kutné Hoře jako jedinečnou architektonickou památkou technického typu a zámek v Litomyšli zastupující renesanci. Rok 2003 představí pozdní renesanci štíty domů ve Slavonicích a barokní umění zámkem v Buchlovicích a rok 2004 bude pokračovat empírovým obdobím v podobě zámku Kačina a novogotickým stylem zastoupeným zámkem Hluboká. V roce 2005 bude malá exkurse do naší architektury zakončena kubistickým slohem lázeňského domu v Lázních Bohdanči a současnou architekturou prezentovanou Tančícím domem v Praze. Při výběru námětů se ČNB snažila přiblížit široké veřejnosti nejvýznamnější nebo nejzajímavější architektonické památky z různých regionů ČR.

Česká národní banka vydává pamětní mince podle určitého emisního plánu, který nezahrnuje jen zlaté mince, ale hlavně stříbrné pamětní mince. V současné době je schválen plán na léta 2001 až 2005. Při jeho sestavování byl brán zřetel na vyváženost titulů z hlediska významných výročí naší historie, moderních dějin, kultury zastoupené literaturou, výtvarným uměním i hudbou, architekturou, technikou i sportu. Zároveň se přihlíželo k zastoupení různých regionů ČR a k návrhům a doporučením kulturních, technických a sportovních institucí představovaných galeriemi, muzei, vědeckými ústavy a sportovními svazy. Byly zvažovány i připomínky ministerstev.

Všechny náměty se však musely týkat tzv. kulatých, případně půlkulatých výročí. Emisní plán předpokládá vydání 22 stříbrných mincí v průběhu pěti let. Pětileté plánovací období na ražbu mincí je výhodné z hlediska technického zabezpečení. Průměrná příprava pamětní mince od doby vyhlášení anonymní soutěže na získání uměleckého návrhu až po vydání mince představuje asi 12 až 18 měsíců, záleží na tematickém zadání a složitosti uměleckého ztvárnění.

V roce 2001 již byly vydány mince k výročí narození skladatele národní hymny Františka Škroupa, založení Českého fotbalového svazu a k narození nositele Nobelovy ceny, básníka Jaroslava Seiferta. K vydání jsou připraveny mince k výročí úmrtí stavitele Kiliána Ignáce Dientzenhofera a k zavedení jednotné evropské měny euro jako oběživa.

V roce 2002 mají být vydány mince k úmrtí sv. Zdislavy, k ustanovení Jiřího z Poděbrad zemským správcem, k narození malíře Mikoláše Alše a úmrtí cestovatele Emila Holuba. Pro rok 2003 jsou připravena témata narození lékaře a spisovatele Josefa Thomayera, narození básníka Jaroslava Vrchlického, k ustanovení Svazu lyžařů v Království českém, k výročí první elektrifikované trati z Bechyně do Tábora projektované Františkem Křižíkem a mince k předpokládanému vstupu ČR do EU. V roce 2004 bude připomenuto dokončení I. vydání Bible Kralické jako první normy literární češtiny, úmrtí rybníkáře Jakuba Krčína z Jelčan, sestrojení prvního bleskosvodu Prokopem Divišem a narození skladatele Leoše Janáčka. Pro rok 2005 byla vybrána témata k narození básníka a politika Mikuláše Dačického z Heslova, bitva tří císařů u Slavkova, zavedení povinné školní docházky a společná mince k narození zakladatelů Osvobozeného divadla, herců Jana Wericha a Jiřího Voskovce.

Doplňování plánu o další emise se nepředpokládá pro již uvedenou snahu o vyváženost námětů a také z důvodů, že zvyšováním emisí v jednom roce klesá zájem o vydávané mince. Pro úplnost je potřeba podotknout, že díky vzniku uměleckých návrhů našich pamětních mincí z anonymních soutěží, kde rozhoduje umělecká kvalita návrhu a kde se nedělají rozdíly mezi renomovanými a začínajícími výtvarníky, případně i studenty, patří naše mince po umělecké strance mezi světovou špičku.

Alena Hrdá

FOTO JIŘÍ PEKÁREK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down