01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zájem o leasingové služby roste

Zájem o leasingové služby roste Leasing v ČR dosáhl za posledních deset let postavení srovnatelného s nejvyspělejšími ekonomikami světa. Objem leasingu členů Asociace leasingových společností (ALS) vzrostl v roce 2000 na téměř 89 mld. Kč, což je o 8,3 mld. Kč více než v roce 1999. Na to, jak...

Zájem o leasingové služby roste

Leasing v ČR dosáhl za posledních deset let postavení srovnatelného s nejvyspělejšími ekonomikami světa. Objem leasingu členů Asociace leasingových společností (ALS) vzrostl v roce 2000 na téměř 89 mld. Kč, což je o 8,3 mld. Kč více než v roce 1999. Na to, jak leasing využívají města a obce, jsme se zeptali předsedy Výboru pro leasing nemovitostí a komunální leasing Asociace leasingových společností Ing. Jaromíra Pospíchala.

[*] Jaké produkty pro komunální sféru leasingové společnosti nabízejí?

Jde většinou o počišťovací techniku, kterou vídáme na ulicích, a techniku na svážení odpadů. Vzpomínám si na jedno město na severní Moravě, které si pořídilo na leasing zametací a postřikovací vozy za milióny korun. Pokud je městská doprava ve vlastnictví města, mohou obce kupovat na leasing autobusy nebo mikrobusy.

[*] Jsou municipality dobrým partnerem, plní své závazky?

Jsou. Proto zpravidla dostávají výhodné, tedy nižší úrokové sazby. Pokud je totiž tato investice zahrnuta v rozpočtu obce a rozpočet je schválen radou nebo zastupitelstvem, je to pro leasingovou společnost záruka. Některé dobré obce mají zpracován rating. Je samozřejmé, že leasingová společnoost na to bere zřetel.

[*] Existují pro obce nějaká omezení?

Obce omezuje pouze jejich rozpočet, to, co do něho zahrnou. Ze strany leasingových společností omezení není.

[*] Můžete přiblížit výhody leasingu pro komunální sféru?

Jde o rychlé pořízení investičního majetku. U leasingu pracujeme podstatně rychleji, než pracují banky v případě úvěru. Leasingové společnosti mohou nabídnout pravidelné fixní splátky na několik let. Leasing šetří finanční prostředky nájemci a rozloží mu investici do času.

Pokud jsou na delší dobu, je to stálý výdaj, který se nemění. Minimální doba finančního leasingu je tři roky. V případě produktu, který by obec používala kratší dobu, může využít operativní leasing - leasingová společnost jej pronajme na dobu určitou, dohodnutou s municipalitou.

Pro větší investici se obce mohou sdružit a například čisticí techniku používat dohromady. Nabízíme i splátkový kalendář s pravidelnými splátkami, také rychlost pořízení a doprovodné služby. U servisních služeb totiž leasingové společnosti poskytují technické poradenství (na výběr předmětů), finační poradenství (jak ty splátky nastavit vzhledem k rozpočtu obce), právní poradenství.

Další výhodou danou charakterem obce je nižší úroková sazba a tedy nižší splátky podle její bonity. Víme, že sice máme jednoho partnera, ale přitom jde o více obcí, které za své závazky ručí.

Jestliže nějaké prostředky obcím na konci roku zůstanou, mohou je využít formou leasingu jako rychlé formy využití finančního přebytku.

[*] V čem spočívají výhody operativního leasingu?

Leasingová společnost zaručí i udržování předmětu leasingu a stará se o jeho provoz. Pro obce je výhodou, že se dohodnou s leasingovou společností na kratší dobu než tři roky a mají zároveň zajištěn servis. Operativní leasing nemá charakter investice.

[*] Podle čeho leasingové společnosti vybírají dodavatele nabízené techniky?

Když leasingová společnost něco pronajímá, je to zpravidla dobrý výběr, protože předem vytipuje kvalitního dodavatele. Má přehled o dobrých a méně dobrých výrobcích. Vyžaduje, aby předmět leasingu byl kvalitní kvůli jejímu dobrému jménu. Jde o minimalizaci problémů s opravami.

Pokud si obec vybírá leasingovou společnost, měla by se o ní informovat. Menší společnosti "leasují" předměty leasingu v nižší pořizovací hodnotě než je mezní cena u větších společností.

[*] Jaké jsou běžné podmínky leasingu?

Smlouvy u finančního leasingu se řídí zákonem o dani z příjmů. U vozidel je minimální doba splácení 3 roky, u leasingu nemovitostí minimálně 8 let. U finančního leasingu se platí jednorázová platba - "záloha" - předem. Vstupní cena předmětu leasingu musí být vyšší než 40 000 Kč, provozně-technická funkce tohoto předmětu musí být delší než rok.

V rámci operativního leasingu se lze domluvit na kratší době a obec také nemusí počítat s investicí formou zálohy. Režim splácení leasingových splátek je nejčastěji měsíční, méně častý čtvrtletní a výjimečně pololetní.

[*] Je leasing pojištěn?

Do leasingových splátek se zahrnuje pojištění - každý přemět leasingu musí být pojištěn. Leasingové společnosti mají hromadná pojištění, která jsou levnější. Pojistná rizika jsou havárie, odcizení, živelná událost. Omezení pro leasing, což je minimální hodnota předmětu, bývají různá.

[*] Mohou leasingové společnosti poskytnout obcím v případě větších nákupů slevy?

Leasingová společnost by měla na výrobky od dodavatelů dostat množstevní slevy. Při nákupu pro více obcí najednou se v tomto případě projeví množstevní sleva. Tato výhoda je například u značkových leasingů, kde dodavatelé s leasingovými společnostmi úzce spolupracují .

[*] Je leasing pro obce i v něčem nevýhodný?

Nevýhodou je fakt, že obec jako rozpočtová organizace nemá daňové výhody, zatímco podnikatelé nebo firmy leasingovou splátku jako daňový výdaj mají.

[*] Jaké formy leasingu společnosti nabízejí?

Je to především finanční leasing pro majetek, který přejde do vlastnictví obce po zaplacení leasingových splátek. Dále jde o operativní leasing, kdy si obec na dohodnutou dobu předmět leasingu pronajme a pak ho leasingové společnosti vrátí.

Využívanou formou finančního leasingu je zpětný leasing, kdy leasingová společnost předmět leasingu od majitele odkoupí, ten jej splácí a znovu získá do svého vlastnictví. Leasing nemovitostí je složitější finanční produkt, kterého se zúčastní více subjektů, například též katastrální úřad.

[*] Existuje leasing na byty?

Asociace sdružuje 120 leasingových společností, z nichž se 11 zabývá nemovitostmi. "Leasují" se administrativní budovy, výrobní haly, nebytové prostory. Leasingem bytů se zabývá, pokud vím, jen jedna leasingová společnost. Další možnost leasingu je rekonstrukce nemovitostí. Máme starý objekt, chceme jej rekonstruovat, můžeme volit formu leasingu. Leasingová společnost se dohodne s dodavatelem a rekonstrukci investuje. Obec pak platí leasingové splátky. Prostřednictvím leasingu je možné stavět i na zelené louce.

[*] Jaké je procento neplatičů u leasingových společností?

Nižší než mají banky v případě úvěrů.

Karel Žítek

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down