01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Finanční konference

Finanční konference Pátý ročník konference Svazu měst a obcí ČR "Finanční správa a rozvoj měst a obcí v ČR" se ve dnech 4. - 5. října konal v pražském Kongresovém centru. Na pořadu byly aktuální informace o průběhu reformy veřejné správy, financování krajů i obcí a řada dílčích témat od daňové...

Finanční konference

Pátý ročník konference Svazu měst a obcí ČR "Finanční správa a rozvoj měst a obcí v ČR" se ve dnech 4. - 5. října konal v pražském Kongresovém centru. Na pořadu byly aktuální informace o průběhu reformy veřejné správy, financování krajů i obcí a řada dílčích témat od daňové problematiky až po hospodářskou činnost obcí.

Podle prvního náměstka ministra financí Eduarda Janoty nemůže být finanční hospodaření samospráv odtrženo od financování státu jako celku. V oblasti stávajícího rozpočtového určení daní bylo podle něj přijato určité "opatrnické řešení". Nový vládní návrh s motivačním prvkem je již připraven, očekává se ovšem velká diskuze.

Ministerstvo financí podle něj nikdy nebylo proti přenosu kompetencí z centra, tento proces ovšem musí být "vybilancovaný". Nelze podle něj také připustit duplicitní financování - určité činnosti nemůže financovat stát prostřednictvím ministerstev i okresních úřadů, respektive krajů.

Neschválení státního rozpočtu a následné rozpočtové provizorium by podle Eduarda Janoty tíživě dopadlo především na kraje. Ty by se mohly ocitnout bez prostředků na výkon funkcí, které na ně postupně přecházejí z centra. V takové situaci by pro financování krajů musela být přijata dílčí novela.

Na konferenci rovněž zaznělo, že zhruba polovina navržených pověřených obcí je připravena se finančně spolupodílet na nákladech spjatých s výkonem státní správy. Mnohé obce na výkon státní správy doplácejí. U výpočtu příspěvku pro výkon přenesených působností se Ministerstvo financí domnívá, že by příspěvek na výkon státní správy obcím měl být objektivní a měl by zohledňovat i stav infrastruktury a sociální situaci v konkrétní oblasti. Pro takovou objektivizaci je ovšem třeba určitý časový prostor.

Pověřené obce by během příštích dvou let měly získat 2,6 mld. korun na zahájení aktivit, které převezmou od okresních úřadů. V rozpočtu na příští rok počítá stát s příspěvkem 1,2 mld. korun. Jde o příspěvek na přípravu objektů pro výkon státní správy.

Účastníci konference konstatovali, že je třeba dořešit delimitaci pracovníků okresních úřadů na územní samosprávné celky, státní dozor nad výkonem působnosti obcí a každoroční povinné přezkoumávání hospodaření obce. Zásadní nesouhlas zazněl v souvislosti s opětovným snížením státního příspěvku na žáka i dopravní obslužnost. Kritizován byl také fakt, že stát neuvažuje o předání majetku státu využívaného okresními úřady pověřeným obcím. Zásadní výhrady zazněly mj. k finančnímu zajištění II. etapy reformy územní veřejné správy.

- Vd -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down